FSF inicirao hardver program „Poštuj svoju slobodu“

Подели преко

Fondacija za slobodan softver (FSF) je danas objavila inicijalni skup kriterijuma za prihvatanje i odobravanje kompjutera i drugih uređaja. FSF očekuje da pribavi kako mišljenja o kriterijumima tako i da poveća interesovanje za pomenuti program među proizvođačima hardvera. Na kraju, FSF planira da promoviše oznaku za odobrenje koja bi se nalazila na proizvodima koji bi zadovoljili kriterijume: respects your freedom.

Želja za posedovanjem računara ili uređaja nad kojim imamo punu kontrolu, da znamo da nismo nadzirani ili da nas prate, da možemo da pokrenemo bilo koji softver bez potrebe da tražimo dozvolu za to, i da delimo između prijatelja bez brige o Digital Restrictions Management-u (DRM)—ovo su želje milona ljudi koji brinu za budućnost tehnologije i našeg društva. Na žalost, proizvođači hardvera su se do sada oslanjali na blisku saradnju sa proizvođačima vlasničkog softvera koji su zahtevali kontrolu nad njihovim korisnicima. Kao građani i njihove mušterije, mi moramo da promovišemo naše želje za novu vrstu hardvera—hardvera koji svako može da podrži jer poštuje vašu slobodu,” kaže Piter Braun (Peter Brown), izvršni direktor FSF-a.

Više detalja na sajtu FSF-a

FSF (Free Software Foundation) je osnovana 1985 godine, predstavlja neprofitnu organizaciju kojoj je jedan od najznačajnijih poduhvata objavljivanje GNU/GPL licence

1 коментар о “FSF inicirao hardver program „Poštuj svoju slobodu“”

Коментари су затворени.