Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Ubuntu,Mint,… › Zauzece RAM-a?
- This topic has 8 одговора, 7 гласова, and was last updated 17 years, 7 months раније by foxbunny.
-
АуторЧланци
-
19. април 2007. у 2:32 pm #8553kukiblУчесник
Imam instaliran Ubuntu 6.10 i Arch 0.8 na laptopu (Toshiba Satellite A100-153). Na Ubuntu koristim KDE i podesio sam preko nekog dodatka da mi prikazuje informacije o zauzecu ram-a, particija, upotreba procesora, mreza itd. (SuperKaramba).
Na Ubuntu-u, kad pokrenem KDE, pise mi da je zauzeto oko 400 MB, ali poslije pola sata koristenja (nista zahtjevno – Opera, muzika, LimeWire i sl.) napise da je zauzeto i do 1000 MB (inace imam 1 GB rama). Da li je to moguce (citaj: normalno)? Pokretao sam i onaj KDE-ov monitor, on kaze istu stvar.
Kod Arch-a koristim XFCE i za sada je maksimum bio nekih 580 MB.
Stoga, zanima me da li je to neka fora kod Linux-a, mozda da samo alocira RAM pa prikazuje da je toliko zauzet ili on stvarno toliko RAM-a “trosi”?
19. април 2007. у 4:16 pm #54105Жарко МихајловићУчесникNista se ne sekiraj, Linuks tako (inteligentno) radi sa RAM. Dakle, tako treba.
19. април 2007. у 4:49 pm #54106DVSoftwareУчесникPrazan RAM = Beskoristan RAM
komandom ‘free’ mozhesh tachno videti koliko ti otpada na cache i buffere, a koliko na aplikacije19. април 2007. у 6:13 pm #54107kukiblУчесникOk, hvala vam na pomoci!
19. април 2007. у 8:31 pm #54108MoneoУчесникNormalno je….
Za razliku od Windoze koja drlja po pagefilu i dok nije kompletno popunjen ceo RAM-a kod linux se uvek iskoriscava cela memorija+jedan deo za cache i tek kada se RAM napuni skoro do vrha krece u upotrebu swap-a
To je nesto sto se zove racionlano koriscenje resursa20. април 2007. у 2:26 pm #54109burgaУчесникЧак ти и пише у KInfoCenter-у: погледајте слике, ако је велико заузеће РАМа а минимално свапа, онда је систем добро конфигурисан
Virtual or swap memory is not as fast as physical memory, so operating systems try to keep data (especially often used data), in the physical memory
8. мај 2007. у 8:19 am #54110АнонимниГостKod mene je zauzece oko 120 MB od 256MB, ili na poslu 250 od 1GB, a imam Ubuntu 7.04, tako da ne znam da li je bas tako, ali ako vi kao iskusniji tako tvrdite onda vam verujem.
8. мај 2007. у 5:36 pm #54111SiouxУчесникMa ne trošiš više zbog toga je prazan.
9. мај 2007. у 10:06 am #54112foxbunnyУчесникRazgovarao sam jednom prilikom sa covekom koji je pravio KDEov program za nadgledanje performansi (KSysGuard). On tvrdi da na Linuxu nije moguce tacno utvrditi koliko koji proces trosi memorije zato sto je jezgro takvo (bezobrazno, nece da kaze). Cekaju neku noviju verziju jezgra ili da se to sredi pa ce moci da se zna tacno koliko. U medjuvremenu, KDE4 i njegov KSysGuard (ili kako ce se vec zvati) bi trebalo da implementira alternativnu metodu kojom ce se preciznije znati koliko RAMa korisi sta.
Inace, kad sam pitao coveka sta mu znace one stavke u KSysGuardu, on mi rece: “They mean nothing.” (Nista ne znace) Ja ga pitam, pa kako to kada si ti pravio program, a on mi onda objasni da je to do jezgra (i objasnjavao mi je kako to tacno ide, ali ja sam vec zaboravio).
Inace, to isto vazi i za programe poput free, top, itd, koji citaju te podatke iz foldera /proc. Valjda je jedini nacin da se utvrdi koliko tacno (i to ne moze u realnom vremenu) bio da se procita vrednost iz nekog fajla u /proc, pa da se pokrene program koji nas zanima, pa se ponovo procita vrednost i utvrdi razlika… Tako nesto.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.