Početak›Форуми›Linuks distribucije›Mandriva›Hardver›Zakucavanje računara – razlog nepoznat
- This topic has 7 odgovora, 5 glasova, and was last updated 17 years, 4 months ranije by
Mr_Pingvin.
-
AutorČlanci
-
17. jula 2006. u 12:11 am #7618
Mr_Pingvin
UčesnikVeć duže vreme pokušavam da dovedem u red jednu mašinu, ali nikako mi nejde. Sledi istorija događaja:
Prvo na mašini su izređani svi windowsi, i zadnji sam ja instalirao ali je i dalje pravio previše problema pa sam preporučio da se proba linux. Odlučili smo se za Suse 10.0.
Suse je bez problema instaliran i za razliku od win-a uspeo je da se podigne. Dok sam podešavao sistem sve je bilo u redu, ali sledećeg dana sistem je počeo da zakucava bez nekog određenog razloga. Nekad pri bootovanju, gledanju filma ili se jednostavno mašina resetovala sama od sebe.
Zamenili smo memorijske module, pa onda stavili drugu grafičku, zamenio sam i kablove na hardu i optičkim uređajima, ali i dalje zakucava. Memorija i grafička je sada u mojoj mašini i rade bez problema. Sada sam uzeo i hdd, ali još nisam stigao da ga testiram mada deluje u redu (Čudno da izdrži suse inatalaciju koja traje li traje a posle da zakucava svakih 5 min.). Ostali su još matična i napajanje, ali nemam blage veze kako da saznam dali je u pitanju nešto na matičnoj ili na napajanju. Dali postoji neki tool za dijagnostiku ? Dali je neko imao sličnih problema i kako je rešio?
E da ne zaboravim, kućište je komplet očišćeno tako da nije zbog prašine… Pomagajte ne mogu da spavam.. 🙁
17. jula 2006. u 1:17 am #46068LYb
UčesnikPrikaci napajanje sa druge masine, ako ga imas ili mozes da ga zrtvujes na jedno 24 sata, pa probaj tako. Tako ces izbaciti jednu nepoznatu iz jednacine… ili doci do resenja 🙂
Vidi i podesavanja u biosu, da masina nije isuvise nasilovanam kao i da se ne pregreva CPU.17. jula 2006. u 5:58 am #46069kosmi
UčesnikSa ovim simptomima prvo na sta bi ja obratio paznju je memorija. U biosu stavi sve na default vrednosti. Preporucujem ciscenje pinova i slotova, prebacivanje iz jednog u drugi,
dal´ lepo leze u slotu. Dalje, iskljuci sve uradjaje sa napajanja, sve moguce kartice, hdd,
floppy, opticke i externe uredjaje, osim graficke i memorije. Ostavi ga tako pa slusaj dal´ se
resetuje. Onda ukljuci samo cdrom, pa probaj sa nekim live distroom da testiras memoriju,
pa iskljucis cdrom, pa preko floppy-ja, pa samo sa hdd-om. Problem ce nekako i sam izaci na videlo.
Preporucujem ti `Ultimate Boot CD` za testiranje svakojakih hardver/softver problema. Bio je na DVD-ju nekog predjasnjeg broja `Mikra`, a cuo sam da i Knopix ima neku bolju varijantu. Staje lepo na miniCD, pa ga mozes nositi svuda.
Ali, moze biti problem i u nekom servisu na susetu, jer kazes da su windowsi imali previse (drugih) problema?17. jula 2006. u 1:39 pm #46070Moneo
UčesnikPosto graficka i memorija rade kod tebe u redu to ne bi trebalo da je problem,a verovatno je i hard OK
Ono sto verovatno ne valja je ploca,procesor ili napajanje-no rekao bi da problem pravi ovo poslednje
Probaj sa drugim napajanjem pa vidi kako se ponasa,a ne bi bilo zagoreg da testiras memoriju sa memtest-om koji ce u prvom cugu i sa default setovanjima sigurno naci(potencijalni)kvar…
PoZ!17. jula 2006. u 2:50 pm #46071Mr_Pingvin
UčesnikEvo uzeo sam grafičku, memoriju, napajanje i hdd i stavio sve na moju ploču. za sada ima uptime oko 10 sati i hardver je dobro upošljen… non stop pušta filmove preko tv-a i slušam muziku i surfujem.. itd. Ako izdrži do jutra bez pucanja, zaključiću da je otišla ploča, mada ne znam kako je mogla da crkne nije baš toliko stara (oko 3 godine).
17. jula 2006. u 9:17 pm #46072Sioux
Učesnik3 godine i naš EPS…
Smrtonosna kombinacija.17. jula 2006. u 9:55 pm #46073kosmi
UčesnikHe,he… Pravi odgovor!!!
Ispravna ploca sa ovakvim stazom ne prevazilazi cenu novog krsh napajanja ili
WinModema bez zvucnika. Tako da, ipak budi srecan ako budei downgrade.18. jula 2006. u 12:58 am #46074Mr_Pingvin
UčesnikIzgleda EPS sredio ploču…. 🙁 Definitivno je crkla ploča.. Ništa sutra u lov na ploče a vama hvala na odgovorima.. E da još jedan poen za linuxa… Toliko se borio sa tom pločom da se ponekad moglo i odgledati bar pola filma.. dok win nije hteo ni da podigne.. ccc.. 😉
-
AutorČlanci
Forum ‘Hardver’ je zaključan za nove teme i odgovore.