Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › XP preko linux gateway-a
- This topic has 6 одговора, 5 гласова, and was last updated 18 years, 11 months раније by Mr_Pingvin.
-
АуторЧланци
-
21. октобар 2005. у 8:31 pm #6355Mr_PingvinУчесник
Ovako… Hoću da namestim linux gateway, tako da ga mašina sa win XP može koristiti za net… Uspeo sam da vidim share foldere sa smb:// “ip adresa”
Ali XP ne vidi ništa.. ČAk ni moju mašinu a kamoli nešto drugo… Kada Je XP gateway, ja bez problema surfujem netom. A meni treba obrnuto, jer ovako nema smisla… Pošto nemam blage sa mrežom.. A skinuo sam gomilu dokumentacije, koja je tolko konfuzna da je treba zabraniti…
Pa odakle bi trebao da počnem, pošto vidim ovo nije lak posao…. ???????
21. октобар 2005. у 8:56 pm #36172liУчесникIskreno nisam nikada to pokusavao ali mozda dolazi u obzir wm were za win ili… 😀
21. октобар 2005. у 10:59 pm #36173jovirУчесникAli XP ne vidi ništa.. ČAk ni moju mašinu a kamoli nešto drugo… Kada Je XP gateway, ja bez problema surfujem netom. A meni treba obrnuto, jer ovako nema smisla… Pošto nemam blage sa mrežom.. A skinuo sam gomilu dokumentacije, koja je tolko konfuzna da je treba zabraniti…
Pa odakle bi trebao da počnem, pošto vidim ovo nije lak posao…. ???????
Da bi XP video linux, moraš da podesiš fajl samba.conf. O tome na net-u ima dosta dokumentacije…
21. октобар 2005. у 11:35 pm #36174jbobanУчесникDa bi XP video linux, moraš da podesiš fajl samba.conf.
To je da bi video Linux fajlove. Za ovo što njemu treba, treba samo da ima odgovarajući mrežni kabl (cross-over – ukršteni) i za početak da proradi ping na obe strane. Ostalo je rutiranje i mrežni protokoli.
Ukratko, na Linux-u aktivirati DNS server, a na Windows-u kao gateway postaviti IP Linux mašine.22. октобар 2005. у 1:06 am #36175Mr_PingvinУчесникOk mreža radi super… Ali windows neće da se konektuje na moj gateway…
Jeste da je glupo pitanje, ali šta to treba da se uradi da bi linux postao gateway??
22. октобар 2005. у 10:12 am #36176MarelУчесникTreba da bude uključen IP forwarding i NAT. Pogledaj http://www.elitesecurity.org/tema/127092-FIREWALL-HOWTO-Iptables-za-pocetnike
22. октобар 2005. у 10:26 am #36177Mr_PingvinУчесникe hvala svima na pomoci..!! 😀 😀 😀
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.