Početak › Forumi › Linuks distribucije › Debian › Xine bez ALSE
- This topic has 5 odgovora, 2 glasa, and was last updated 19 years ranije by
RiSK.
-
AutorČlanci
-
29. jul 2007. u 7:11 am #8911
MilosC
UčesnikKoristim Debian 4.0 i u zadnje vreme sam primetio da ALSA više ne postoji kao opcija za audio-drajver u Xineu, već samo OSS, a to se naravno odrazilo i na amaroK, tako da ne može uopšte da reprodukuje zvučne datoteke. Posebno me čudi što se to desilo iz čista mira (nisam ništa čačkao oko Xinea). Zna li neko what’s wrong?
29. jul 2007. u 1:53 pm #58379RiSK
UčesnikJesi li, mozda, kompajlirao nov kernel? Ili cackao po modulima za stari?
Imas li ALSAu na drugim mestima? U MPlayeru, gstreameru, xmms-u…
Sta kazu izlazi komandi
[code]
cat /proc/asound/devices
cat /proc/asound/modules
cat /proc/asound/pcm[/code]Ako nisi nista cackao po kernelu i modulima i ako imas ALSA-u na tim drugim mestima prvo probaj
[code]
dpkg-reconfigure libxine1
dpkg-reconfigure amarok-xine[/code]
Pa javi da li se promenilo nesto.29. jul 2007. u 8:24 pm #58380MilosC
UčesnikJesi li, mozda, kompajlirao nov kernel? Ili cackao po modulima za stari?
Ništa od ovoga.
Imas li ALSAu na drugim mestima? U MPlayeru, gstreameru, xmms-u…
Ima svuda i radi.
Sta kazu izlazi komandi
[code]
cat /proc/asound/devices
cat /proc/asound/modules
cat /proc/asound/pcm[/code]1. [code] 0: [ 0] : control
16: [ 0- 0]: digital audio playback
24: [ 0- 0]: digital audio capture
33: : timer
[/code]
2. [code] 0 snd_hda_intel[/code]
3. [code]00-00: STAC92xx Analog : STAC92xx Analog : playback 1 : capture 2
[/code]Ako nisi nista cackao po kernelu i modulima i ako imas ALSA-u na tim drugim mestima prvo probaj
[code]
dpkg-reconfigure libxine1
dpkg-reconfigure amarok-xine[/code]
Pa javi da li se promenilo nesto.I dalje ne radi.
29. jul 2007. u 9:03 pm #58381RiSK
UčesnikOket… Ajde da probamo ovako:
Proveri da li imas fajl
/usr/lib/xine/plugins/1.1.2/xineplug_ao_out_alsa.soTo je xine plugin za ALSAu. Ako ga nema, reinstaliraj svoj xine.
Sledece, pogledaj svoj konfiguracioni fajl za amarok/xine u
$HOME/kde/share/apps/amarok/xine-configTamo bi trebalo da bude ukljucen plugin za ALSAu
Evo jednog dela tog fajla (kod mene):
[code]
# device used for stereo output
# string, default: plug:front:default
audio.device.alsa_front_device:default
[/code]Ako ne stoji audio.device.alsa_*******, odkomentarisi odgovarajuci red, pa pokreni amarok iz konzole i obrati paznju na ono sto ispisuje. Ako nesto zalici na ovaj problem, postuj pa da razmisljamo i dalje.
Ako imas neki front-end za xine (xine-ui, gxine, …) poteraj ga iz konzole i prenesi mu rucno podesavanja za ALSAu, pa opet obrati paznju na ono sto ispisuje. Recimo za gxine, red bi trebalo da izgleda ovako `gxine –audio alsa`
29. jul 2007. u 9:39 pm #58382MilosC
UčesnikOket… Ajde da probamo ovako:
Proveri da li imas fajl
/usr/lib/xine/plugins/1.1.2/xineplug_ao_out_alsa.soTo je xine plugin za ALSAu. Ako ga nema, reinstaliraj svoj xine.
Tu je.
Sledece, pogledaj svoj konfiguracioni fajl za amarok/xine u
$HOME/kde/share/apps/amarok/xine-configTamo bi trebalo da bude ukljucen plugin za ALSAu
Evo jednog dela tog fajla (kod mene):
[code]
# device used for stereo output
# string, default: plug:front:default
audio.device.alsa_front_device:default
[/code]Ako ne stoji audio.device.alsa_*******, odkomentarisi odgovarajuci red, pa pokreni amarok iz konzole i obrati paznju na ono sto ispisuje. Ako nesto zalici na ovaj problem, postuj pa da razmisljamo i dalje.
Ovih redova uopšte nije bilo, a ništa se nije promenilo otkad sam ih dodao. Inače, amaroK je odjednom proradio, ali i dalje nema ALSE, već samo OSS.
Ako imas neki front-end za xine (xine-ui, gxine, …) poteraj ga iz konzole i prenesi mu rucno podesavanja za ALSAu, pa opet obrati paznju na ono sto ispisuje. Recimo za gxine, red bi trebalo da izgleda ovako `gxine –audio alsa`
[code]milos@debian:~$ gxine –audio alsa
Fontconfig error: “~/.fonts.conf”, line 4: xml declaration not at start of external entity
audio driver alsa failed
libGL warning: 3D driver claims to not support visual 0x5b
lirc: cannot initialise – disabling remote control
lirc: maybe lircd isn’t running or you can’t connect to the socket?
[/code]30. jul 2007. u 2:12 pm #58383RiSK
UčesnikJbg… Taj gxine ocigldno ne “vidi” plugin, a plugin je tacno gde treba da bude.
Ne pada mi nista napamet. Proveri za svaki slucaj da li tvoj korisnik ima +r na plugin.
Ako ni tebi ne padne nista na pamet, reinstaliraj Xine i sve sto ide uz njega (amarok, front-endi, …)
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.