Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Xfce4: konfiguracija Xkb i Display managera
- This topic has 10 odgovora, 4 glasa, and was last updated 18 years, 10 months ranije by
Stjepan.
-
AutorČlanci
-
28. septembar 2007. u 2:24 pm #9315
foxbunny
UčesnikE, ovako. Xkb konfiguracjiu sam manje više savladao, s tim što imam jedno rekreativno pitanje.
Kada je prvi raspored “us” i kada prebacim na “cs(yz)” raspored, da li onda rade sve kratice?
Na primer, obično (kada, recimo u KDE podesim da imam naše tastature pored US) kada pritisnem Ctrl+P a tastatura mi je ćirilična, onda je to isto kao da sam pritisnuo Ctrl+P i samim tim ne radi. Ja čuh da, kada se u xorg.conf na prvo mesto stavi “us” raspored, onda je Ctrl+P i na ćiriličnoj tastaturi. Da li neko zna nešto o tome? (Nisam stigao da probam.) Ako to nije tačno, da li je uopšte moguće to postići?
Drugo pitanje. Koji je najbolji pristup konfiguraciji (bilo kojeg) display managera tako da u Xfce imam Shutdown i Restart pored standardnog Log out? Inače koristim KDM, ali sad mi više nije potreban, pa mogu da pređen na neki drugi lakši, ako preporučujete.
28. septembar 2007. u 6:37 pm #62933Časlav Ilić
UčesnikKada je prvi raspored “us” i kada prebacim na “cs(yz)” raspored, da li onda rade sve kratice?
Radiće.
Na primer, obično (kada, recimo u KDE podesim da imam naše tastature pored US) kada pritisnem Ctrl+P a tastatura mi je ćirilična, onda je to isto kao da sam pritisnuo Ctrl+P i samim tim ne radi. […]
KDE je to malo zapetljao. Za svaki neamerički raspored može se uključiti opcija „Uključi ‘latin’ raspored“ (dole desno od spiska rasporeda), i tako će za ćirilicu prečice raditi kako treba.
28. septembar 2007. u 10:37 pm #62934Žarko Mihajlović
UčesnikU reči i slici, što se KDE tiče:

Postavi ovako (“latin” raspored) i radiće kao pucka.
O0
28. septembar 2007. u 10:48 pm #62935foxbunny
Učesnik@Ladan ko Zmiče
Extra, hvala na korisnom savetu. O0@Časlav
Ne radi mi. Je l’ možeš da mi izlistaš opcije za Xkb kod tebe? Kod mene stoji ovako:[code]
Option “XkbRules” “xorg”
Option “XkbModel” “pc104”
Option “XkbLayout” “us,cs,cs”
Option “XkbVariant” “,yz,latinyz”
Option “XkbOptions” “lv3:ralt_switch,grp:rwin_toggle”
[/code]28. septembar 2007. u 11:42 pm #62936Časlav Ilić
UčesnikNe radi mi. Je l’ možeš da mi izlistaš opcije za Xkb kod tebe? […]
Heh, kod mene to i nisam dirao u podešavanju servera. Šta bih, u suprotnom, radio kad zasednem za neku levu mašinu — izvežbali me ovde na gerilske taktike. Šalu na stranu, mislim da je zaista bolje izvideti kako se to radi čisto na korisničkoj strani.
Evo baš odoh u IksFCE i izvrših:
[code]$ setxkbmap -layout us,cs -variant ,yz -option lv3:ralt_switch,grp:rwin_toggle[/code]
što bi trebalo da odgovara tvom podešavanju u xorg.conf. I zaista mi tada ktrl-prečice rade kako treba (npr. u Kejt ili Geditu). Šta biva kod tebe kad probaš ovo isto?29. septembar 2007. u 2:41 pm #62937foxbunny
UčesnikU međuvremenu sam prešao na Ubuntu Gatsi Gibon beta. Pod GNOME lepo sve radi. Tako da… jbga. U Iksfejsu nije hteo da radi ni tako ni onako. Barem u f’Foksu i Geditu… Ne znam do čega je, ali očigledno nije do tih parametara. Hvala u svakom slučaju.
@ostali
Hehe, znam, znam. Postao sam sektaš. Ali šta ćete, sve radi, a ne moram ništa da ručno konfigurišem. Milina.(Novi Ubi se ladno prijavljuje kao Debian. Deb-ilno. :biggrin:)
29. septembar 2007. u 5:30 pm #62938Anonimni
GostOT: kakav je kazehakase? 😀
29. septembar 2007. u 5:56 pm #62939foxbunny
UčesnikPa, za početak je veoma strejt. Znači, bez mnogo zajebancije, fensi efekata, itd. Ima mogućnost da interfejs pojednostavi i ima tri nivoa kompleksnosti (Beginner, Medium, Expert). Osim toga ima tu i tamo pokoji detalj koji ga razlikuje od ostalih (na primer, ikonica za Back je favicon prethodne stranice, i slično).
U Beginner režimu je krajnje jednostavan interfejs, i ima samo ono što ljudi koriste 90% vremena, bez opcija koje koriste samo eksperti ili se retko koriste (na primer, Go up one level, Zoom itd).
29. septembar 2007. u 7:08 pm #62940Anonimni
GostOk, svideo mi se tvoj opis i skinuo sam.
Po mom misljenju, fenomenalan je browser. Prilicno je minimalan, ali ipak ima sve opcije koje zivot znace. Kod mene zauzima cak duplo manje memorije od firefox-a ;).
Jedine zamerke koje mogu da nadjem su (imho) nedovoljna graficka upeglanost (recimo kruzic kad se loaduje strana je smesan, a sivi fontovi u search boxu npr. su mrljavi) i sto default shortcut-i ne rade ovde (Alt + D, Ctrl + Tab itd itd), ali u redu, kapiram da se to da promeniti…29. septembar 2007. u 9:46 pm #62941foxbunny
UčesnikMeni se onaj kružić zapravo sviđa. Na primer, kada se učitava više stranica odjedared, onda znaš tačno koja je dokle stigla. Jedino što je malo neupeglan, to si upravu. I takođe si upravu za zahtevnost. Zaista je lagan i veoma se brzo diže, mada na Ubuntu i ne toliko brzo. Verovatno bi se na Arču dizao dvaput brže. Svakako brže od Žarlisca u kojoj god varijanti.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.