Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Softver › XChat i naša slova
- This topic has 7 odgovora, 4 glasa, and was last updated 20 years, 5 months ranije by
daniel1988.
-
AutorČlanci
-
18. februar 2006. u 3:19 pm #7009
daniel1988
UčesnikXChat 2.6.1
Niko ne vidi naša slova koja ja napišem (osim mene, na mom ekranu). Dok ono što drugi pišu, mogu bez problema da vidim – šđčćž.
Problem je i sa latinicom i sa ćirilicom, ostali vide naša slova kao kvadratiće (tj. pravougaonike).Ima li neko ideju kako da rešim ovaj problem? (nisam uspeo ništa da nađem koristeći search)
Pozdrav,
Daniel18. februar 2006. u 4:28 pm #41022popac
UčesnikUzmi lepo i instaliraj Gaim…
18. februar 2006. u 6:22 pm #41023daniel1988
UčesnikXChat mi jako dobro `leži`, ne bih da ga menjam.
18. februar 2006. u 6:29 pm #41024miroslav_joksimovic
UčesnikSto moras da imas nasa slova?! Toliki si patriota pa ti je zapelo cak i na messengeru da imas nasa slova?! ❓
18. februar 2006. u 7:46 pm #41025daniel1988
UčesnikTrenutno se bavim prevođenjem Gentoo Handbooka na naš jezik, pa sam navikao da kucam naša slova, a ne sh, zh, ch… Iznad svega, lepše je i mnogo se lakše čita!
Zna li neko kako da rešim problem? Mogu da vidim naša slova koji drugi zapisuju, mogu da vidim ono što ja zapišem, ali drugi ne mogu da vide ono što ja napišem!
Inače u Psi-u, kad chatujem na relaciji jabber-jabber, vide se naša slova, a kad chatujem sa nekim preko transporta (msn ili icq), ne vide se. U GAIM-u se svuda vide!
Pozdrav!
19. februar 2006. u 12:31 pm #41026Časlav Ilić
UčesnikTo kad neki moderniji program brlja sa slovima, obično ima neke veze sa postavkama okruženja. Evo baš sada probah za Iks-čet, i izgleda da traži postavljen odgovarajući lokalitet da bi lepo prikazivao unikodska slova. Znači, probaj da ovako da ga pokreneš iz terminala:
[code]$ LC_ALL=en_US.UTF-8 xchat[/code]
Pa ako radi, ćušni ovo LC_ALL=en_US.UTF-8 (ili sr_CS.UTF-8 za naš lokalitet) u neku konfiguracionu datoteku, zavisi od distribucije: ~/.bashrc, ~/bash_profile, ~/.xsession …
19. februar 2006. u 1:36 pm #41027daniel1988
UčesnikHvala na odgovoru
$LC_ALL=en_US.UTF-8 xchat-2
startuje bez problema$LC_ALL=sr_CS.UTF-8 xchat-2
(xchat-2:18564): Gtk-WARNING **: Locale not supported by C library.
Using the fallback ‘C’ locale.Samo treba nekog da nabodem, da istestiram ovo. Na krstarici prikazuje neke nebuloze kad kucam naša slova, pretpostavljam da je to do krstarice.
22. februar 2006. u 10:49 am #41028daniel1988
UčesnikDodao sam u /etc/make.conf use flagove `userlocales` i `unicode`, pa sam rekompajlirao glibc i nije pomoglo.
Ali sam sredio problem… XChat-u > u Server List > podešavanja za neki server (npr. irc.freenode.net) i u ovom tabu se odabere Endoding UTF-8. Sada radi bez problema.
Hvala svima!
-
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.