Početak › Forumi › Linukso veb sajt › Pričaonica › Windows najsigurniji :D
- This topic has 12 odgovora, 10 glasova, and was last updated 19 years, 4 months ranije by
foxbunny.
-
AutorČlanci
-
4. april 2007. u 7:12 pm #53796
GoranSTX
UčesnikMa ljudi, kao dugogodisnji korisnik win sistema, mogu sa sigurnoscu da kazem da win nije siguran ni od samih korisnika, a kamoli od nekih drugih stvari.
Za vikend sam isao kod ortaka koji je sav hepi instalirao Vistu. Zapeo je samo na krekovanju pa me zvao da mu pomognem… nebitno…
Ajde, rekoh sebi da vidim to cudo. Znam da su pominjali da ima nov sistem zastite od gresaka korisnika (administratorski i korisnicki nalog) pa da vidim kako funkcionise.
Jednom recju – strasno. Instaliras nesto i sistem ti kaze “ovo moze da bude opasno, jesi li siguran?”
I kliknes “OK” i instaliras. Mislim WTF? Ima opcija “Run as Administrator”. Mislite da me pitao za admin pass? Doduse, mozda ga ovaj moj ortak nije ni stavio.
Ono sto ja primecujem je da win sve vise lici na *nix, ali kao sto kazu: Ko ne razume Unix, osudjen je da ga ponovo izmisli, bedno….4. april 2007. u 10:46 pm #53797LYb
UčesnikJednom recju – strasno. Instaliras nesto i sistem ti kaze “ovo moze da bude opasno, jesi li siguran?”
I kliknes “OK” i instaliras. Mislim WTF?Ionako instaliras kao admin, zato te i pita, da je definisao sifru, trazio bi mu je. Sta je tu cudno? TO radi kako treba.
Ima opcija “Run as Administrator”. Mislite da me pitao za admin pass? Doduse, mozda ga ovaj moj ortak nije ni stavio.
Definitivno ga nije stavio.
Mada, nisu to problemi sa Vistom. Problem je sto nije unapredjivan NT 5.1 vec je pisan potpuno novi kod. To, doduse, po meni nije problem vec vrlo pohvalna stvar, ali za sobom povlaci mnogo decjih bolesti i bubica koji ce da se prebiju preko ledja korisnika. Jedan od primera je da je jako tesko koristi flash u browseru ako nisi admin (u stvari nemoguce, kako mi je receno). Kao rezultat imas mnogo korisnika koji iskljucuju te vidove zastite sistema da ih ne smaraju. Dalje, Vista za 64-bitne procesore je prakticno neupotrebljiva jer ne postoje drajveri. Nvidia je izbacila drajver cisto da ostane u igri – koliko je upotrebljiv ne vredi ni trositi reci. ATI… ATI ne vredi ni spomnjitai, oni ne znaju gde im je dupe a gde glava poslednjih 7-8 godina.
Ima tu jos nesto… Ne znam zasto se ljudi toliko zalecu na Vistu… Ona NIJE definitivno windows resenje, novi Win je planiran za 9-12 meseci (slicna prica kao win2000 – winXP, mada ne identicna). Vista je samo probni balon.
5. april 2007. u 1:28 pm #53798foxbunny
UčesnikJedan od primera je da je jako tesko koristi flash u browseru ako nisi admin
To nije Microsoftovo maslo. U pitanju je pretnja Adobea da će tužiti MS ako ne urade tako. Bilo je na Linux.com pre par nedelja (možda čak dva meseca). Ono, ko hoće flash, nek pređe na Linux. 😀
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.