Početak›Форуми›Linuks›Linuks umrežavanje›Virtual OS kao gateway
- This topic has 17 odgovora, 5 glasova, and was last updated 14 years, 10 months ranije by
foxbunny.
-
AutorČlanci
-
18. aprila 2008. u 8:30 am #10013
GoranSTX
UčesnikOvako nešto može samo meni da padne na pamet 😀
Situacija je sledeća: WISP koji koristim ne podržava linux pa sam morao da postavim neki PII sa wless kartom da glumi gateway za kućnu mašinu. Ovim sam rešio svoj problem, ali imam par drugara koji bi da probaju linux, ali čim im kažem da im wireless neće raditi odmah odustaju.
Šta mi je palo na pamet? Jel moguće da se u nekoj virtuelnoj mašini postavi WinXP kao guest OS koji će preko WLESS karte praviti konekciju i proslediti je host OS-u tj.linux-u?
Znam da guest i host OS mogu da se povežu međusobno, ali je problem da li guest OS može da koristi resurse wireless karte na kompu? Pretpostavljam da većina virtual mašina emulira neki standardni hardver, ali možda znate za neku varijantu u kojoj bi ovo moglo da se izvede?
Probao bih sam da ovo izvedem, ali nemam ni jedan komp sa wireless kartom i linuxom koji bih mogao da njakam…
18. aprila 2008. u 9:23 am #69269dukenukem_4d
UčesnikOvako nešto može samo meni da padne na pamet …
I meni se dešavalo par puta 😀
Šta mi je palo na pamet? Jel moguće da se u nekoj virtuelnoj mašini postavi WinXP kao guest OS koji će preko WLESS karte praviti konekciju i proslediti je host OS-u tj.linux-u?
Znam da guest i host OS mogu da se povežu međusobno, ali je problem da li guest OS može da koristi resurse wireless karte na kompu?
Nisam siguran da li može direktno do kartice da se pristupi
ali moglo bi da se na podešenu karticu postavi konekcija
(ako je problem bio onaj pptp ili tako nešto)
odnosno raw konekcija wlan0 da se prosledi u virtuelnu makinu
gde će xp da vrši njegov mambo-džambo i da se prosledi net na drugu virtuelnu mrežnu
a host ,odnosno linux da prikuplja net od ove druge virtuelne
Na grafici u prilogu je malo (ne)jasnije nacrtano ,otprilike 😀18. aprila 2008. u 11:24 am #69270GoranSTX
UčesnikNisam siguran da li može direktno do kartice da se pristupi
ali moglo bi da se na podešenu karticu postavi konekcija
(ako je problem bio onaj pptp ili tako nešto)
odnosno raw konekcija wlan0 da se prosledi u virtuelnu makinu
gde će xp da vrši njegov mambo-džambo i da se prosledi net na drugu virtuelnu mrežnu
a host ,odnosno linux da prikuplja net od ove druge virtuelne
Na grafici u prilogu je malo (ne)jasnije nacrtano ,otprilike 😀Problem je PPPoE sa MPPE i MPPC, ali nebitno…
Znači ovo bi moglo nekako da se zbudži? Samo mi je malo nejasno kako si mislio to raw prenošenje konekcije… Ako sam dobro shvatio, da se wlan0 podesi kao gateway na host mašini iako ne radi net, pa da se to prosledi guest OS-u, a zatim iz njega da se pravi šerovanje konekcije ka hostu? Al’ sam ga sročio 🙂
BTW. Imaš dara za crtanje 😛18. aprila 2008. u 2:11 pm #69271dukenukem_4d
UčesnikMislio sam,da se wireles ,bežična kartica ,instalira drajver na linuksu
i da se postave parametri (iwconfig ili pomoću menija po distribucijama)
tako da se poveže ,dok se na pojavi wlan0 interfejs da je aktivan.
A zatim da se wlan0 poveže kao bridge (potpuni prenos ,znam da može)
do virtualne mašine (u njoj će da se zove drugačije ,kao obična mrežna
ili kao wireless? ako je moguće obična mrežna)
a istovremeno da postoji još jedna virtuelna mrežna na kojoj će da bude ics.Pa onda da se napravi PPPoE uključujući MPPE na onoj prvoj
a da se razdeli posle toga na drugoj virtuelnoj.
🙂 moglo bi da ima izgleda.18. aprila 2008. u 3:12 pm #69272GoranSTX
UčesnikOK, i got the picture now 🙂
Ću da probam, pa da vidimo šta i kako će da bude…
19. aprila 2008. u 11:38 am #69273BRANKKO
ModeratorNesto me je pamcenje popustilo, moze li u VMWare-u da se chekira negde da vidi USB devices iz host OS-a? Cini mi se da je moglo, no ne znam dal je to samo za flah-eve ili i ostali hardware (WiFi, BT…) jer ako bi moglo… hm…
20. aprila 2008. u 12:27 am #69274zeenmc
Učesniksvega ti kakav ti je to provajder, vecina da nekazem svi koriste MikroTik, koji je nazovi dist ribucija Linuxa, stvarno blesava situacija, koji je to provajder, gde se nalaze, ja da sam na tvom mestu, tako bih im ocitao bukvicu, da ne bi znali gde se nalaze, mozda bi ih i cak i tuzio, strasno, ja takodje kuci imam bezicni, kad sam ulazio u tu pricu, nisam imao pojma bukvalno nista, i kao da budemo keva, ortak i ja odlucimo da instaliramo gentoo, to je bilo pravo mucenje, ali sve je radilo, da li znas na koji nacin ti odbija konekciju na AP
20. aprila 2008. u 7:28 am #69275GoranSTX
Učesnik@BRANKKO
Nisam koristio VMWare već VirtualBox kod koga takođe postoji varijanta da vidi USB Flash na host računaru, ali nisam gledao jel može da vidi i druge resurse van emulacije (nemam pri sebi WLAN kartu da probam).
@zeenmc
Jesi spreman za još malo ironije? Serveri im se vrte na Fedori 😀 😀 😀
Šta je problem? MPPE-MPPC http://mppe-mppc.alphacron.de/ koji su, doduše inkomporirani u kernel od verzije 2.6.12, ali je došlo do nekog zajeba i neće da rade sa M$-ovim protokolima. Sve ovo je rađeno da bi provajder preko PPPoE konekcije mogao da meri protok i tako naplaćuje net. Bio sam ja kod njih povodom toga (Loznica je mali grad i svi se dobro znamo) i čovek koji je odradio taj posao kaže da ni njemu nije uspelo da ni jedan linux posle 2.6.12 natera na net (pre ove verzije kernel se patchovao i radilo je). Na SuSE Whishlist-i postoji unos o ovom problemu.Sve u svemu, od neta na linu kod njih nema ništa bez kupovine dodatnog kompa da pravi ICS (skrnavo je da XP bude gateway za lin ali nema druge). A sve to mogu zato što su jednini u gradu (postoje još dva manja provajdera, ali ni po kvalitetu ni po pokrivenosti ne mogu da se porede). Kod mog ISP-a se zakupljuje protok po basnoslovnim ciframa, ali nema ograničenja brzine tj. u zavisnosti od trenutnog opterećenja mreže ja u radnji imam 1500 – 2400 kb/s (ovo je od kako je i u Loznicu stigao ADSL :)). Bez obzira na sve, ja sam u radnju postavio ADSL Flat, ali sam kući još na wireless-u.
20. aprila 2008. u 12:49 pm #69276zeenmc
Učesnikdebilizam, strasno, vec kad moras da imam drugi komp koji ti sluzi kao gateway, pa keva je da stavis neki Linux kao firewall, ali ta kombinacija, opet strasno, ono sto sam ja spominjao da sam instalirao gentoo, to sam hteo bas da bi imao visenamenski kompjuter, a ne da stavim Mikrotik i mogu da se cusem ;(,
nego da li poznajes Sinisu tj Backspace-a, bas bi trebalo danas da se cujemo, posto ce biti malo okupljanje ljudi sa #ugs u #linux
20. aprila 2008. u 2:50 pm #69277dukenukem_4d
Učesnik… Serveri im se vrte na Fedori …
hm koja je to verzija fedore ako MPPC radi do 2.6.13 ??? ( eventualno 2.6.15
http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Set_up_a_vpn_client_with_mppe_encryption )mandriva 2006 ima 2.6.12 (valjda) ==> Mandriva je ZakoNN 😀 za ovo (šalim se hehe)
je si probao eventualno na FreeBSD da namestis ? (ono ,za probu što se kaže)
http://www.mavhome.dp.ua/MPPC/
jer izgleda kao da je na njemu ažuriran ovaj drajver ,iako se ne razumem puno u Bsd…EDIT: još jedna ideja : http://www.slackware.com/announce/11.0.php
slackware 11 sa kernelom 2.4.33.3 pošto je poslednja zakrpa mppc za 2.4.31 moglo bi
eventualno da radi i sa 2.4.33 (nisu daleko verzije)
ili da se jednostavno svuče 2.4.31 kernel source pa da se napravi za slack 11. -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.