Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Vector SOHO 5.0 – POMAGAJTE!!
- This topic has 20 одговора, 7 гласова, and was last updated 19 years, 10 months раније by Doole.
-
АуторЧланци
-
22. фебруар 2005. у 1:14 am #4884MladenIsakovicУчесник
Instalirao sam Vector Linux SOHO 5.0_rc2 sa 2.4.28 kernelom. Sve je prošlo ok (što se same instalacije tiče), sve uredjaje prepoznao (čak i Conexant HCF modem, za koji je rekao da ne može da ga konfiguriše, i uputio me na linmodems.org, što mi sad ne smeta), i ok, izabrao sam 1024×768 rezoluciju, i 24bit dubine, on se restartovao, podigao se za par sekundi, i kad je došlo da diže X, ekran se zacrneo, ništa! Niti radi harddisk, na tastaturu ne reaguje, mrtav sistem. Ručno resetujem komp, probam još 2-3 puta, isto! Dobro, dignem ga onda u tekst modu, ulogujem se kao root, editujem xorg.cong fajl, ništa. Moja grafička je GeForce 2 MX/MX 400, i u toku instalacije ju je prepoznao, odabrao sam da mi diže KDE pri startu, medjutim, ništa. Odaberem IceWM za default, ništa. Ponovo se ulogujem kao root, pokrenem vsma, skripta mi ponovo ponudi konfiguracioni menu, tu umesto Nvidia, odaberem VESA driver, test ovoga puta uspe, ali kad ukucam startx, opet isto, ekran se zacrni, i komp zablokira. Vratim xorg.conf na default, sa nVidia driverom, i editujem ga, i on izgleda ovako (prikazujem vam samo sekcije koje se tiču monitora i grafičke):
Section “Monitor”
Identifier “Monitor0”
VendorName “DELL D1025TM” ##MONITOR_MODEL
Option “DPMS”
HorizSync 30-85 ##MONITOR_HSYNCH
VertRefresh 50-120 ##MONITOR VREFRESHEnd Section
Section “Device”
Identifier “Card0”
Driver “nv” ##DEVICE_DRIVER
VendorName “nVidia Corporation” ###DEVICE_VENDOR
BoardName “NV11 [GeForce2 MX/MX 400] ###DEVICE_BOARDE sad, probao sam da smanjim horiysznc na 30/70 (tako mi je u Mandraku), neće; probao sam sa svim rezolucijama i dubinama boja, počev od najmanje i sa VESA i sa nVidia drajverom, neće! Kad smanjim horizsync na ispod 70, u deliću sekunde mi se pojavi jedva vidljiva kosa bela linijica pre zacrnjenja monitora. Onda, reko’, ajd možda sam nešto zezno igrajući se sa xorg.conf-om, pa reinstaliram Vector, ali opet isto. U xorg-conf-u u sekciji “Modules” uočio sam sledeće:
Load “dri”
Load “glx”
Load “xtrap”Ne znam da li ovo ima neke veze, ali sumnjam da se možda odnosi na X-server ili grafiku, pa čisto i to da vam napišem. Dakle, probao sam sve što sam znao, više nemam ideja. Sa starim Xfree-jem sve je moglo da se “nabudži”, ovaj xorg mi deluje nešto zeznutiji. Pa eto, ako neko ima kakvu ideju, molim neka mi napiše. Da, i još nešto, da ne pitam ponovo, što se modema tiče (Conexant HCF), trebalo bi da paše ovaj u izvornom kodu za 2.4 kernele sa sajta, pa da ga prvo patchujem i onda kompajliram? Mislim, ako ne uspem da sredim graf. okruženje, to mi mnogo i neće značiti, ali čisto da pitam, da znam.
22. фебруар 2005. у 3:32 pm #25226MladenIsakovicУчесникLjudi, jel’ moguće da niko nema nikakvu ideju?? ❓ ❓ ❓
22. фебруар 2005. у 4:48 pm #25227kmilosУчесникEvo nekakve ideje: zaviri u /var/log/XOrg*
22. фебруар 2005. у 9:17 pm #25228popacУчесникObavezno nam posalji taj log ako ovo ne upali.
U suštini dri ti ne treba dakle:
# Load “dri”
Sekcija za monitor neka izgleda ovako
Section “Monitor”
Identifier “Monitor0”
HorizSync 31.5 – 79.0
VertRefresh 40-150
EndSectionInstaliraj drajver za nvidia grafiku i sekciju za Grafičku promeni ovako:
Section “Device”
Identifier “Card0”
Driver “nvidia”
Option “DPMS” “on”
EndSectionA ako te mrzi da instaliras nvidia drajver probaj umesto Driver “nvidia” da stavis nv ili vesa.
Naravno ovo pod identifier ti je jako vazno. Proveri da li ti se identifier za monitor i graficku poklapaju sa onim u Screen sekciji.
22. фебруар 2005. у 10:33 pm #25229MladenIsakovicУчесникEvo ovako:
Što se log fajla tiče, /var/log/xorg0.log mi ne prijavljuje nikakve greške što se grafike i monitora tiče (fajl je ogroman da bih ga celog preneo), već mi pri dnu prikaže greške zbog miša ??????!
Evo šta piše, dakle pri kraju fajla:Mouse0: Protocol: “IMPS/2”
Option “Core Pointer”
Option “Device” “/dev/mouse”
xf86OpenSerial: Cannot open device /dev/mouse
Device or resource busy
Mouse0: Cannot open input deviceFatal Server error:
failed to initialize core devicesFatalError re-entered, aborting
Caught signal 11. Server abortingTo je sve od errora što ima u log fajlu, ostalo je sve šta je radio, koje je rezolucije i dubine probao. E sad, jel’ se to meni čini, ili u stvari X server pri podizanju zablokira zbog miša??????? Imam običan PS/2 miš, 2 tastera i scroll sa trećim tasterom, i nikad nije bilo problema, ni u jednom operativnom sistemu do sada, ni u jednom Linuxu, a bilo ih je 7-8 do sada. Prilikom instalacije Vectora, što se miša tiče, pitao me je gde je, ja sam rekao PS/2, on me je pitao “What is your mouse look like, gde mi je ponudio opcije 1. 2 tastera i wheel (to sam odabrao), 2. 2 tastera 3. 3 tastera. To je sve, on je prošao dalje, i to je to. Ne razumem…
Jel’ moguće da je sve ovo zbog miša??22. фебруар 2005. у 10:45 pm #25230SiouxУчесникEvo ti moj xorg.conf sa VL-a ispravan samo bez 3D kakav bi tvoj trebao da bude .
Section “ServerLayout”
Identifier “X.org Configured”
Screen 0 “Screen0” 0 0
InputDevice “Mouse0” “CorePointer”
InputDevice “Keyboard0” “CoreKeyboard”
EndSectionSection “Files”
RgbPath “/usr/X11R6/lib/X11/rgb”
ModulePath “/usr/X11R6/lib/modules”
FontPath “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/”
FontPath “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF/”
FontPath “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo/”
FontPath “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/”
FontPath “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/CID/”
FontPath “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/”
FontPath “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/”
EndSectionSection “Module”
Load “record”
Load “extmod”
Load “dbe”
Load “dri”
Load “glx”
Load “xtrap”
Load “freetype”
Load “type1”
Load “speedo”
EndSectionSection “InputDevice”
Identifier “Keyboard0”
Driver “kbd” ## KEYBOARD_DRIVER
Option “CoreKeyboard”
Option “XkbLayout” “slovene” ## KEYBOARD_MAP
EndSectionSection “InputDevice”
Identifier “Mouse0”
Driver “mouse”
Option “Device” “/dev/mouse”# On platforms where PnP mouse detection is supported the following
# protocol setting can be used when using auto.
# Otherwise set it manually to:
# Auto BusMouse GlidePoint GlidePointPS/2 IntelliMouse IMPS/2
# Logitech Microsoft MMHitTab MMSeries Mouseman MouseManPlusPS/2
# MouseSystems NetMousePS/2 NetScrollPS/2 OSMouse PS/2 SysMouse
# ThinkingMouse ThinkingMousePS/2 Xqueue
Option “Protocol” “IMPS/2” ## MOUSE_PROTOCOL# Baudrate and SampleRate are only for some Logitech mice. In
# almost every case these lines should be omitted.
# Option “BaudRate” “9600”
# Option “SampleRate” “150”# Emulate3Buttons is an option for 2-button Microsoft mice
# Emulate3Timeout is the timeout in milliseconds (default is 50ms)
# Option “Emulate3Buttons” ## MOUSE_E3BUTTONS
# Option “Emulate3Timeout” “50”# ChordMiddle is an option for some 3-button Logitech mice
# Option “ChordMiddle”# Enable “ZAxisMapping” “4 5” for wheel mouse
Option “ZAxisMapping” “4 5” ## MOUSE_WHEEL
EndSectionSection “Monitor”
Identifier “Monitor0”
VendorName “ADI” ## MONITOR_VENDOR
ModelName “ADI VD-695B” ## MONITOR_MODEL
Option “DPMS”
HorizSync 30-69 ## MONITOR_HSYNCH
VertRefresh 50-160 ## MONITOR_VREFRESH
EndSectionSection “Device”
Identifier “Card0”
Driver “nv” ## DEVICE_DRIVER
VendorName “nVidia Corporation” ## DEVICE_VENDOR
BoardName “NV17 [GeForce4 MX 440]” ## DEVICE_BOARD# Option “swcursor” “true” ## DEVICE_SWCURSOR
BusID “PCI:1:0:0” ## DEVICE_BUSIDEndSection
Section “Screen”
Identifier “Screen0”
Device “Card0”
Monitor “Monitor0”
DefaultDepth 24 ## SCREEN_DEPTH
SubSection “Display”
Depth 1
Modes “800×600” “640×480” ## SCREEN_MODES
EndSubSection
SubSection “Display”
Depth 4
EndSubSection
SubSection “Display”
Depth 8
EndSubSection
SubSection “Display”
Depth 15
EndSubSection
SubSection “Display”
Depth 16
EndSubSection
SubSection “Display”
Depth 24
EndSubSection
SubSection “Display”
Depth 32
EndSubSection
EndSection# DRI always here will not hurt
# if the card does not capable, X simply ignores this
Section “DRI”
Mode 0666
EndSection23. фебруар 2005. у 2:19 pm #25231MladenIsakovicУчесникPrikačio sam starog miša bez scrolla na serijski port, i Vector se podiže iz prve, bez problema, radi kao nenormalan. Ljudi, koja je ovo furija, to je neverovatno. Imam 2 računara, AMD 2.2 i stari Celeron 366 MHz, prvi ima 256 DDR, drugi 288 SDRam-a, oba imaju Maxtora 40 GB 7200. Na AMD mi je Mandrake 10, a na starom Celeronu ovaj novi Vector, i ne mogu da verujem, testirao sam ih, pre mi se podigne Vector na starom od Mandrakea na novom kompu!!!
Što se Vectora tiče, sad ima drugi problem 🙂
Ne vidi mi Win particije!
Na disku imam sledeće particije C:WinXP pod NTFS, druga je FAT32 tu su mi podaci, a sledeće su 3 Vectorove particije. On vidi svoje, program za particije u Vectoru vidi savršeno ceo disk, dakle i Win particije, ali u /mnt folderu folder hd mi je prazan, nema ništa! Probao sam ručno sa add device/harddisk, i on mi daje da mountujem hda6,hda8 fd0, cd (hdb) i dvd (hdb) kojeg nemam na tom računaru! Nigde mi ne daje hda1 i hda5 koji postoje. U fstabu i mtabu ih nema, pa pretpostavljam da treba da ih upišem, ali ja ne znam gde i kako da ih upišem. Evo kako mi izgledaju i jedan i drugi:FSTAB:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# The following is an example. Please see fstab(5) for further details.
# Please refer to mount(1) for a complete description of mount options.
#
# Format:
#
#
# dump(8) uses the field to determine which file systems need
# to be dumped. fsck(8) uses the column to determine which file
# systems need to be checked–the root file system should have a 1 in
# this field, other file systems a 2, and any file systems that should
# not be checked (such as MS-initrd/mnt or NFS file systems) a 0.# This is a root linux partition:
/dev/hda6 / ext3 defaults 0 1
/dev/hda8 /home ext3 defaults 0 2# This is a linux ext2 partition:
#/dev/hda2 /mnt/linux ext2 defaults 0 2# For dos partition use type ‘msdos’.
# For win95/98 fat16 or FAT32 partition use type ‘vfat’.
#/dev/hda1 /mnt/win vfat umask=0,quiet,shortname=mixed 0 0# Floppy disks
# The ‘noauto’ option indicates that the file system should not be mounted
# with ‘mount -a’ ‘user’ indicates that normal users are allowed to mount
# the file system.
/dev/fd0 /mnt/floppy auto defaults,noauto,user 0 0
#/dev/fd1 /mnt/floppy auto defaults,noauto,user 0 0# If you have a ls-120 floppy drive, it could be on /dev/hda b c d etc.
#/dev/hdd /mnt/ls120 auto defaults,noauto,user 0 0# CDROM, CDWRITER, DVD
/dev/hdb /mnt/cdrom iso9660 noauto,user,ro 0 0
#/dev/cdwriter /mnt/cdwriter iso9660 defaults,noauto,rw,user 0 0
/dev/hdb /mnt/dvd auto noauto,user,ro 0 0# NFS file systems:
#linux01.gwdg.de:/suse/6.3/i386.de /mnt/nfs nfs defaults 0 0# proc file system:
proc /proc proc defaults 0 0# Unix98 devpts filesystem:
none /dev/pts devpts gid=5,mode=666 0 0# Shared memory filesystem:
#none /var/shm shm defaults 0 0# Basic USB filesystem
usbdevfs /proc/bus/usb usbdevfs defaults,noauto 0 0# this is for USB pendrive, but you may need to adjust the device
#/dev/sda1 /mnt/pendrive vfat umask=0,noauto,user,quiet,shortname=mixed 0 0# The ‘sw’ option indicates that the swap partition is to be activated
# with ‘swapon -a’.
/dev/hda7 none swap sw 0 0 /dev/hda7 none swap sw 0 0A sada evo kako izgleda /etc/mtab:
/dev/hda6 / ext3 rw 0 0
/dev/hda8 /home ext3 rw 0 0
none /dev/pts devpts rw,gid=5,mode=666 0 0
usbdevfs /proc/bus/usb usbdevfs rw 0 0
/dev/hdb /mnt/cdrom iso9660 ro,noexec,nosuid,nodev,user=mladen 0 0
/dev/fd0 /mnt/floppy msdos rw 0 0To je to. Koliko vidim, ni u jednom se ne pominju moje particije. Dakle, ja imam sledeće particije:
1. hda1 (ili C:/) NTFS (WinXP)
2. hda5 (ili D:/) FAT32 (moji podaci)
3. hda6 ext3 (Vector root particija)
4. hda7 swap
5. hda8 ext3 (/home particija)
Imam još flopi i CD čitač na kompu, i to je to. Molim vas, pomozite mi, šta u koji fajl da upišem, da bih mogao da koristim sve particije u Vectoru, naravno, bitna mi je ova druga FAT32, tu su mi svi dokumenti, filmovi i muzika, ova prva NTFS mi i ne treba, ionako na nju u Linuxu ne mogu da pišem. Hvala unapred!23. фебруар 2005. у 2:47 pm #25232popacУчесник#mkdir /mnt/windowsC
#mkdir /mnt/windowsDUbaci ovo u /etc/fstab
/dev/hda5 /mnt/windowsD vfat defaults 0 0
/dev/hda1 /mnt/windowsC ntfs defaults 0 023. фебруар 2005. у 7:11 pm #25233MladenIsakovicУчесник@Popac
Hvala drugar, uspeo sam!:)
Sve sam, dakle, sredio, ostao je još – modem! Čuveni Conexant HCF 56k. U principu, na internet idem sa drugog računara, ali volim da mi sve radi, pa bih probao i ovo da sredim. E sad, da uzmem onaj driver u izvornom kodu (njega sam patchovao i iskompajlirao u Mandraku na drugom računaru) ovde ne dolazi u obzir, jel’ koliko sam primetio, u Vectoru nemam sors kernela, dakle došla bi u obzir samo ona varijanta 14400, ali i to bi mi odgovaralo. Medjutim, ne mogu da nadjem odgovarajuću verziju za Vector. On “guta” Slac pakete tipa tgz ili tako nešto (nemam Slack, pa ne znam), e sad ne znam gde bih mogao da nadjem driver za Slack. Na linmodems.org ima samo za Mandrake, Fedoru, RedHat, Turbolinux, i još neke. Ne znam da li bi se moglo napraviti nekako ta datoteka za Slack od neke druge, ili zna li ko kako bih to mogao da sredim?25. фебруар 2005. у 8:43 pm #25234MladenIsakovicУчесникDobro, osim modema (koji mi na ovoj mašini i nije neophodan, sve ostalo sam sredio, i o Vectoru imam zaista dobro mišljenje, odlično su ga uradili, npr. prepoznje zastareli hardver odlično, npr. na tom starom Celeronu 366 MHz gde sam ga nabacio, prepoznao je Crystal WDM zvučnu kartu, koju je još jedino prepoznao Knoppix 3.3 i nijedan više Linux koji sam probao (a probao sam na njemu SuSe ne sećam se koja je verzija, Mandrake 9, 9.1, 10 PowerPack, Red Hat, Knoppix, LinuxoLive 0.2 i Yoper), zatim ima podršku i odlično je video moj hard disk (Maxtor 40 GB, na koji sam instalirao MaxBlastov EZ Drive, jer ploča ZM 6 ne podržava diskove veće od 31.5 GB) doduše video ga je i Knoppix 3.3, ali nije hteo da se instalira; ovi 2.4.x. kerneli su meni lično nekako bolji od ovih 2.6.x. serije. Vector je nevidjeno brz, ubedljivo najbrži Linux koji sam isprobao, i svima ga toplo preporučujem. Jedina mana mu je, po meni, nedostatak nekih boljih Office programa. Ima najvažnije multimedijalne playere, programe za pregeld i obradu slika, Firefox i Konqueror, i mnogo toga, ali ne mogu da im oprostim što nisu ubacili ni jedan program za spreedshet, tipa MS Excel ili OpenOffice Calc, ili Gnumeric, ili šta već. To su morali da ubace. AbiWord može da prodje, nisam primetio ništa za prezentacije… Dakle, da ima još, recimo, OpenOffice, mogao bih reći da je kompletan i da mi bolji Linux ne treba. E sad, nedostatak programa se (tako kažu) može nadomestiti time što Vector bez problema “guta” Slack programe; tu mi sad nešto nije jasno, evo moj primer: ovaj Vector 5.0 ima kernel 2.4.28, i nemam sors kernela (:(:(), pa mi trebaju već spremni paketi za taj kernel. Koliko sam video, podržava rmps i debs pakete, i sad iskopao sam neki sajt sa mnoštvom programa za Slackware, ali programi su tamo razvrstani po verzijama Slacka, dakle Slack 10, Slack 10.1, itd, a ja ne znam koja verzija Slacka ima kernel 2.4.28. Hteo bih neki spreadsheet program da skinem, a pošto sam na bednih 56k, koji mi vi preporučujete za download?
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.