Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Slackware › Vector 5 SOHO – Kako instalirati dodatni softwer
- This topic has 3 одговора, 3 гласа, and was last updated 21 years, 4 months раније by
JMateja.
-
АуторЧланци
-
22. март 2005. у 9:05 am #5017
JMateja
УчесникReših da porbam Vector SOHO 5 koga ste hvalili na foriumu. Zaista je odličan i dopada mi se ali imam nekoliko pitanja.
1: Kako da instalram aplikacije koji imam u soruce obliku (config&&make&&makeInstall) nešto neće. Znam da Slack ima drukčiji sistem ali ne znam da li mogu aplikacije koje imam u obliku sorucea da instaliram. Pretpostavljam da može ali kako?
2: Apllikacije u rpm obliku. U MDK-u na kome radim je dvostruki kllik i instaliraš. Na Vectoru to ne može probao sam sa rpm naredbom iz komandne linije ali opet neće da radi. Prijavi da su mu potrebne još neke stvari koje se nalaze u istom rpm-u iako sam mu dao –allfiles zastavicu.
3: Najviše sam imao iskustva sa RedHat-olikim distribucijama kod kojih je rpm normalna stvar. Da li na Vectoru rade deb extenzije koje sam često viđao paralelno sa rpm-ovim. Znam da je Vector nastao od Slakware-a ali možda rade ove Debian varijante ako već ne radi rpm.
4: Pored Vector-ovog mirrora stavio sam i Slackware-ov ali i dalje mi daje relativno mali broj aplikacija kada pokušam da koristim slapt-get –search
Puno pozdrva Mateja22. март 2005. у 2:13 pm #26045MladenIsakovic
УчесникE ovako:
programe iz sourcea ne možeš da instaliraš jer u Vectoru nemaš kernel source, pa ne mogu da se iskompajliraju. Ako imaš brz internet, možeš da ga prevučeš, ako ne, onda možeš da instaliraš kernel source od Slackware-a 10.1, i onda ćeš moći da instaliraš takve programe.
Što se programa tiče, sve što ti treba možeš da skidaš sa http://www.linuxpackages.net/
to je sajt namen Slackware-u, i imaš mnogo programa, Vector bez problema guta Slack 10.1. tgz pakete, a radi i većina namenjenih verziji 10.0. Instaliraš ih tako što na skinut program u tgz formatu klikneš desnim klikom, odabereš podmeni Actions, odabereš Slackware Package, pa install, i za par sekundi program ti je instaliran.
Nedostatak kernel-source-a je, po meni, jedini Vectorov nedostatak. Što se ostalog tiče, Vector je nenadmašan.
POZDRAV! ❗22. март 2005. у 6:17 pm #26046popac
УчесникKoristi rpm2tgz aplikaciju da prebacis rpm pa onda klasicno instaliraj. Sto se broja aplikacija tice ni slack ni Vector nemaju onoliko aplikacija kao Mandrake npr.
23. март 2005. у 9:02 am #26047JMateja
УчесникPosle posta sam pregledao Slack diskusije i ustanovio da tamo ima nekih rešenja kao što je rpm2tgz koje popac pominje. Zaista je super alat ali mi ponekad pravi probleme zato što napravi drukciju arhitekturu nego što je u Vectoru pa neće program da radi jer fajlove razbaca na pogrešna mesta. U svakom slučaju korisno.
Bez obzira na kernal, neke aplikacije koje dolaze u source obliku mogu da se instaliraju ali samo kad se prebacim na super user, što je i logično. Razlika u odnosu na MDK, Suse itd… je u tome što kod njih configure i make rade i pod običnim userom a na Vectoru sve mora kao super user. -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.