Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › Vas desktop
- This topic has 171 одговор, 52 гласа, and was last updated 13 years, 3 months раније by
na12.
-
АуторЧланци
-
5. новембар 2009. у 3:31 pm #736685. новембар 2009. у 5:57 pm #73669
Oko_sa_Bagdale
Учесникaje ako ti nije tesko metni neki link za neki Openbox tutorijal, howto …
http://icculus.org/openbox/index.php/Help:Contents
Od posebnog interese je
http://icculus.org/openbox/index.php/Configuration
Ako do sada nisi naucio XML mark up jezik imaces prilike 🙂 Konfiguracija OpenBox-a je jedna od najdosadnijih
stvari koje sam radio u zivotu. Presto sam da ga koristim pre dve godine.6. новембар 2009. у 9:06 am #73670marelli
УчесникAko do sada nisi naucio XML mark up jezik imaces prilike 🙂 Konfiguracija OpenBox-a je jedna od najdosadnijih
a neeeeeeeeeee, pa gledao malo kada se smarao sa njim, podsecame na XML, ali reko nece valjda da se provuce to kroz ceo OpenBox.
Oko, na sta si ti presao posle OpenBox-a?
6. новембар 2009. у 10:55 am #73671na12
УчесникOpenbox ti je najjednostavniji wm za konfigurisanje,posto imas x programa koji to odrade za tebe,ne moras da editujes rucno conf fajlove(obconf i obmenu ti zavrse 90% posla,jedino gde moras rucno je fajl autostart.sh,ali to je decja igra vec,koliko je lako).Na arch wiki-ju openbox je dobro odradjen,ja sam ga do detalja naucio samo koristeci tu stranicu,a mozes da pogledas i tutorijale na zvanicnom sajtu.
6. новембар 2009. у 4:27 pm #73672Oko_sa_Bagdale
Учесник[quote]Ako do sada nisi naucio XML mark up jezik imaces prilike 🙂 Konfiguracija OpenBox-a je jedna od najdosadnijih
a neeeeeeeeeee, pa gledao malo kada se smarao sa njim, podsecame na XML, ali reko nece valjda da se provuce to kroz ceo OpenBox.
Oko, na sta si ti presao posle OpenBox-a?
[/quote]Pre odprilike godinu ipo dve ljudi is OpenBSD tabora su poceli da se igraju sa Calm Window Manager-om koji je bio pun bug-ova ali je license bila BSD. Pola godine kasnije Calm Window Manager (CWM) postao je deo baze sistema i ja sam presao na njega. Mislim da je ta OpenBSD verzija CWM portovana samo na FreeBSD. Onaj vanilla CWM je mrtav koliko je meni poznato. CWM je malo radikalno resenje za kucne korisnike jer koristi key bindings za 90% stvari tako da bez citanja man strana nije upotrebljiv. Inace CWM je floating WM. Jednom kada naviknes stvar je fenomenalna. Po velicini je nesto veci od dwm (Dynamic Window Manager koji je tiling manager) ali nema nikakvih dependencies za razliku od DWM.
Ja se slabo palim na tiling WM. Ljudi koji se pale na tiling WM koriste Scrotwm koji je u bazi OpenBSD-ija. Scrotwm
su pisali OpenBSD devel-operi i koliko je meni poznato nije portovan jos na nista ali bi trebao da radi na svemu sto je Posix complient.Za obicnog kucnog korisnika ja preporucujem JWM (Joe’s Window Manager) koji samo zavisi od dve X biblioteke uprkos tome sto ima i task+lanch bar. Konfiguracija je editovanje XML file-a kao kod OpenBox-a. Meni licno OpenBox je postao jako bloated ali kao sto rekoh koristio sam ga dosta dugo.
6. новембар 2009. у 4:34 pm #73673Oko_sa_Bagdale
УчесникOpenbox ti je najjednostavniji wm za konfigurisanje,posto imas x programa koji to odrade za tebe,ne moras da editujes rucno conf fajlove.Na arch wiki-ju openbox je dobro odradjen,ja sam ga do detalja naucio samo koristeci tu stranicu,a mozes da pogledas i tutorijale na zvanicnom sajtu.
X alati za konfiguraciju OpenBox-a su sranje po mom skromnom misljenju. Mozes da koristis MenuMaker program da dobijes originalni menu.xml konfiguracioni fajl koji ces onda edit-ovati sa OpenBox menu editoro-om ili rucno kao sto sam ja to voleo. Jednom kada stvari iskonfigurises onako kako volis samo kopiras
[code]
~/.config/openbox/
[/code]direktorijum sa kompjutera na kompjuter.
Zaboravih. OpenBox key bindings su jedna od lepsih stvari. Koliko je meni poznato jedini nacin da se
key bindings konfigurisu je direktim editovanjem XML fajla. To je drugi fajl u openbox direktorijumu. Zaboravih kako se zove.13. децембар 2009. у 2:09 pm #73674na12
Учесник21. јануар 2010. у 4:13 pm #73675Barone
Учесник29. јануар 2010. у 10:46 pm #73676RiSK
Учесник10. фебруар 2010. у 12:14 am #73677Beretta021
Учесник -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.