Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › usb stick
- This topic has 8 одговора, 6 гласова, and was last updated 19 years, 7 months раније by Off-Topic.
-
АуторЧланци
-
15. фебруар 2005. у 8:46 pm #4847okoУчесник
Imam dva usb stick-a (canyon, 256 MB, 2.0). Jedan se na istoj masini MDK 10.1 64bit, automatski prepoznaje kao dodatni hard disk i potpuno funkcionise (takodje na XP x64). Drugi se ne konstatuje (ne pojavljuje se ikonica hard diska) , a radi u XP x64. Sta da pokusam? Odgovor:baci ga, otpada!
P.s. pretrazio sam Forum i nisam nasao odgovor.15. фебруар 2005. у 10:56 pm #25073popeyeГлавни мајсторDa li se radi o 2 identicna USB uredjaja?
16. фебруар 2005. у 12:05 am #25074pedjamanУчесникI ja sam primetio isto ponašanje u MDK10.1.
Probao sam sa 2 stick-a. Jednog je odmah prepoznao i nakačio u /mnt/removable a drugog nije ni pogledao.
Bili su od različitih proizvođača, ali se ne sećam kojih 🙁
16. фебруар 2005. у 7:24 am #25075komaУчесникautomatski mandrake prepoznaje samo prvi usb uredjaj koji prikacis na njega.sve ostali za sada koliko sam provalio mogu da se koriste samo iz shell-a.isto se desava i na suse-u.zasto i kako pojma nemam 🙁
vec sam pitao za ovakav sucaj ali niko jos nije dao definitivan odgovor16. фебруар 2005. у 12:30 pm #25076braleУчесникkod mene je isao usb flash i digitalni fotoaparat, i nije bilo problema. Automatski je mountovao jedan u /mnt/removable, a drugi u removable1
16. фебруар 2005. у 1:15 pm #25077okoУчесникIsti su po proizvodjacu, kapacitetu i softveru na mini disku koji ide uz njih. Moguce su male razlike u struji napajanja, ali to ne bi smelo da je od znacaja, cim oba uredjaja rade na istom racunaru u drugom OS.
Ja ih koristim za dva razlicita predmeta i nikad ih ne prikljucujem istovremeno.
U “usb vjuveru” se jedan od njih nalazi registrovan sa svim svojim podacima, a drugog nigde nema. Stampac mi je na usb, ali imam osam usb prikljucaka i u principu usb stick mogu da stavim u bilo koji.
Za sada bi mi pomoglo da znam detaljno kojim komandama i u kom folderu da pokusam da ga mountujem iz shell-a. Svima hvala, a jednom posebno.16. фебруар 2005. у 2:18 pm #25078pedjamanУчесникZa sada bi mi pomoglo da znam detaljno kojim komandama i u kom folderu da pokusam da ga mountujem iz shell-a. Svima hvala, a jednom posebno.
ovo bi stvarno bilo jako korisno
16. фебруар 2005. у 3:40 pm #25079braleУчесникZa sada bi mi pomoglo da znam detaljno kojim komandama i u kom folderu da pokusam da ga mountujem iz shell-a. Svima hvala, a jednom posebno.
kod mene je usb stick /dev/sda1
pa probaj sa
mount /dev/sdaX /mnt/removable
gde ces X zameniti nekim adekvatnim brojem.Za nesto detaljnije oko mount commande koristi “man mount”
16. фебруар 2005. у 4:18 pm #25080Off-TopicУчесникProbaj da od ovoga napravish skriptu i prepakuj kako ti volja, ali prvo konsultuj /proc/scsi
### nishta ne garantujem ali probaj da vidish shta ti vraca echi $ID
#!/bin/bash
govno=$1
if sudo grep $govno /etc/mtab > /dev/null
then
sudo umount /mnt/$govno
sudo rmdir /mnt/$govno
else
if sudo grep -r $govno /proc/scsi/ > /dev/null
then
ID=`sudo grep -rl $govno /proc/scsi/usb-storage-*/ | gawk -F/ ‘{ print $5 }’`#
#echo $ID
case $ID in
0)
DEVICE=/dev/sda1
;;
1)
DEVICE=/dev/sda1
;;
2)
DEVICE=/dev/sdb1
;;
3)
DEVICE=/dev/sdc1
esac
sudo mkdir -p /mnt/$govno
sudo mount -t vfat -o user,rw,uid=501 $DEVICE /mnt/$govno
else
exit=1
fi
fiIzvinte na ovakvim imenima promenjivih, ali nekad znaju dobro da iznerviraju
U svakom sluchaju, ja ovu skripticu zovem mntUSB
tako da bi ti komanda ishla neshto kao
mntUSB Kingston
ili kako se vec zove uredjaj pazi na case snsitive i morash imati liberalan /etc/sudoers, a poshto ti je rezach bez emulacije, ne znam trbalo bi da radi, kod mene radi sve ovo iz gkrellma u file systems samo flash ima obichaj ako je zakachen prilikom boot-a da shutne rezach kao drugi uredjaj u /proc/scsiA to da je nuzno da sdb mora da bude, a nemora biti 1, neki mp3 plejeri imaju i po 4 particije
tj sd*1-4 i tek tu zadnju kao pokushava da montira (bezuspeshno), ostale nemaju super block i ostalo zashta mount ume da vrishti. -
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.