Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Debian › usb Kingston DataTravel 1GB [sređeno]
- This topic has 10 одговора, 4 гласа, and was last updated 19 years, 4 months раније by
madawc.
-
АуторЧланци
-
20. март 2007. у 6:18 pm #8467
madawc
УчесникImam gore navedeni memory stick. Koristim Debian Etch. U /etc/fstab imam upisano:
/dev/sda1 /media/usb vfat noauto,users,rw,exec,umask=000 0 0
i mounta ga bez greške. Nervira me jedino to, da mi umesto slova š napiše ? i slično, kad donesem fajlove sa windows kompjutera.
Probao sam i sledeče:
/dev/sda1 /media/usb vfat noauto,users,rw,exec,iocharset=iso8859-2,codepage=852,umask=000 0 0
Šta još da uradim?
22. март 2007. у 9:49 am #53456ijurisic
УчесникZar misliš da windows-i koriste kodnu stranicu iso8859-2?
Mislim da windows koristi svoju kodnu stranicu Windows-1250, tako da bi trebao promjeniti iso8859-2.
22. март 2007. у 10:30 am #53457foxbunny
Учесникiocharset=utf8 (do sada nisam imao problema sa fajlovima koje sam prebacivao sa XPa)
Ali, i sistemski locale bi trebalo da ti bude UTF-8. Podesi LANG promenljivu.
Edituješ ili /etc/profile (ili gde ti se već nalazi taj skript) ili ~/.bashrc i ako nađeš:
export LANG = nešto
onda promeniš u:
export LANG = en_US.utf8 #ili neki drugi locale po želji, samo da ima .utf8 na kraju
Ako nema tog reda, samo ga dodaj bilo gde u skriptu.
Što se tiče dole navedenih stavova, neka me neko ispravi, pošto ja teram onako kako sam navikao, bez nekog udubljavanja u moguće sigurnosne implikacije.
I generalno je bolje da bude noexec (tačnije, to je moje mišljenje). Ako ostaviš exec, onda će svaki jbni fajl koji kopiraš sa USB sticka da ti bude sa executable atributom. I umask podesi na nešto drugo (tipa, 022) da ne bi ceo svet imao write pristup. 😀
22. март 2007. у 11:42 am #53458ijurisic
УчесникI generalno je bolje da bude noexec (tačnije, to je moje mišljenje). Ako ostaviš exec, onda će svaki jbni fajl koji kopiraš sa USB sticka da ti bude sa executable atributom. I umask podesi na nešto drugo (tipa, 022) da ne bi ceo svet imao write pristup. 😀
Slažem se u potpunosti sa tvojim stavom, i ja mislim da je bolje da ima noexec ali možda on baš želi da mu bude exec, jer to je više stvar ukusa i potreba korisnika.
22. март 2007. у 2:30 pm #53459madawc
УчесникHvala za brzu pomoč. Radi kako treba. 🙂 Stavio sam u /etc/profile:
export LANG = sl_SI.utf8
i promenio /etc/fstab/ u:
/dev/sda1 /media/usb vfat noauto,users,rw,noexec,iocharset=utf8,umask=022 0 0.
Inače sam baš pre nekoliko dana promenio distribuciju-iz Ubuntua na Debian Etch i moram priznati, da sam oduševljen brzinom i stabilnošču. Ali to je bio jedini problem gdje se nisam snašao. Inače je moj sistem učenja-traži sve forume i tek ako ne nađem odgovor kroz nekoliko dana, tek tada postavljam pitanja.
Još za kraj za sve vas koji ste se trudili nešto smešno, što sam pronašao na jednom forumu:
Ubuntu- an ancient African word for “can’t configure Debian”.
Hvala za pomoč.
22. март 2007. у 3:05 pm #53460ijurisic
УчесникNema problema O0
Ti pitaj, mi ćemo odgovarati 😀
23. март 2007. у 7:48 am #53461GoranSTX
УчесникMali off… ::)
Još za kraj za sve vas koji ste se trudili nešto smešno, što sam pronašao na jednom forumu:
Ubuntu- an ancient African word for “can’t configure Debian”.
Ja sam procitao “Ubuntu” – an African word meaning “Slackware is too hard for me”. 🙂 🙂 🙂
23. март 2007. у 3:46 pm #53462foxbunny
Учесник“Ubuntu”, an African word meaning “Free CDs”. >:D
26. март 2007. у 3:10 pm #53463madawc
УчесникVidim, da ubuntu nije baš omiljen kod prijatelja Debiana, Slackware-ja, …
Baš me zanima zašto je to tako? >:D
26. март 2007. у 3:48 pm #53464foxbunny
УчесникVidim, da ubuntu nije baš omiljen kod prijatelja Debiana, Slackware-ja, …
Baš me zanima zašto je to tako? >:D
Verovatno zato sto iskusniji korisnici Linuxa misle da je Ubuntu (bar pomalo) nezasluzeno dosao na tron uz pomoc masivnog isporucivanja besplatnih CDa, bez obzira na to sto nije mnogo bolji od drugih. Ali to su glupe price. Ubuntu je distro kao i svaki drugi. Ima svoje prednosti i mane.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.