Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Softver › Uređivanje datoteka preko FTP-a
- This topic has 12 odgovora, 5 glasova, and was last updated 20 years, 1 month ranije by
jboban.
-
AutorČlanci
-
19. jul 2006. u 6:09 am #7630
urosevic
UčesnikZna li neko koji program za GNU/Linux omogućava uređivanje datoteka preko FTP servera.
Dakle, scenario je sledeći. U tom editoru se povežem na svoj sajt preko FTP-a i dobijem listing sadržaja direktorijuma na serveru. Mogu da ulazim u direktorijume i otvaram datoteke (.htaccess, .php, .html, .cnt, .log, etc) dvoklikom na pojedinačnu datoteku pri čemu se ona učitava u uređivač. Kada uradim Save, izmena se uploaduje na server bez zatvaranja uređivača.
Ovo pod Windowsom omogućava PSPad. Pod GNU/Linuxom nešto slično može da se obavi recimo GFTP-om pa da se desnim klikom na datoteku izabere stavka Edit u kontekstnom meniju, ali se izmenjena datoteka uploaduje na server tek nakon zatvaranja uređivača.
Ima li nešto ovako i kako se zove?
TIA
19. jul 2006. u 9:47 am #46167popeye
Glavni majstorZašto ne probaš Vim?
19. jul 2006. u 12:15 pm #46168Časlav Ilić
UčesnikZna li neko koji program za GNU/Linux omogućava uređivanje datoteka preko FTP servera.
Ne znam koliko ti vredi ako ne koristiš KDE, tek KDE programi raspolažu sistemom U/I zahvata (I/O slaves), koji omogućavaju rukovanje datotekama preko raznih protokola kao da su lokalne. Npr. ako u Kejt otkucam [tt]ftp://…[/tt] kao putanju do datoteke, normalno će je otvoriti, i kasnije snimiti (tražiće doduše lozinku tu i tamo).
Meni tako nonstop stoji otvorena gomila datoteka i direktorijuma, u Konkeroru i Kejt, na više računara u okolini, da i ne znam više gde je šta. Jednom je u blizini udario grom, pa i ako je moj računar ostao na nogama, nekoliko sati nisam mogao da radim što sam nameravao usled padova tih drugih računara 🙂
19. jul 2006. u 1:29 pm #46169popeye
Glavni majstortražiće doduše lozinku tu i tamo
Možda je korisno znati da Vim koristi .netrc za podatke o korisničkim imenima/lozinkama, a uz GVim imamo i grafičko okruženje. 🙂
19. jul 2006. u 3:17 pm #46170urosevic
UčesnikE da, GVim radi fino, samo što nisam uspeo da dobijem popis datoteka na serveru pa da biram „ručno“. Ali kucanje direktne putanje do datoteke funkcioniše.
Kate mi ima neki problem jer javlja greku „Malformed URL“ kada ukucam putanju ftp://username:[email protected]/www
Čudno je što mi od pre par meseci ni Krusader nije prijatelj. Kad pokušam da se FTP-ujem dobijem grešku „Protocol not supported by Krusader“. Pod njim sam mogao da sa F4 ili dvoklikom ranije otvaram editor (Kate) ali više neće ni da se FTPuje.
Cenim da će freš instal na novi hard disk uroditi plodom, a to će biti za dvadesetak dana tek.
19. jul 2006. u 3:28 pm #46171urosevic
UčesnikI samo da dodam. Upravo sam probao Kate na sinovljevom nalogu i tamo radi najnormalnije. Zaključak: moj KDE je posle dve gopdine konačno postao toliko sj*ban da ne radi više kako treba. A to za sobom povlači činjenicu da će upravo da doživi jedan rm -r ~/.kde pa sve jovo nanovo :O Makar i privremeno, dok ne dođe novi hard.
Hvala svima na pomoći i predlozima, problem je rešen i može tema da se zaključa i/ili obriše.
19. jul 2006. u 3:48 pm #46172popeye
Glavni majstorE da, GVim radi fino, samo što nisam uspeo da dobijem popis datoteka na serveru pa da biram „ručno“. Ali kucanje direktne putanje do datoteke funkcioniše.
Jesi li probao da navedeš samo putanju do servera? Npr. vim ftp://popeye@mail// kod mene otvara moj nalog na mail serveru i ispisuje sadržaj direktorijuma (kao u MC).
20. jul 2006. u 8:29 am #46173urosevic
UčesnikE to nisam. Al uglavnom, bitno je da kad sam obrisao ~/.kde i napravio novu sesiju KDE-a, sve je proradilo iz prve u KATEu 🙂 Mada sam se (ponovo) prešaltao na XFCE 🙂
20. jul 2006. u 10:11 am #46174LimitMan
UčesnikJesi li probao da navedeš samo putanju do servera? Npr. [b]vim ftp://popeye@mail//%5B/b%5D kod mene otvara moj nalog na mail serveru i ispisuje sadržaj direktorijuma (kao u MC).
Meni ne radi … Prijavljuje illegal filename
A sto se uopste tice FTP-a ipak me najbolje sluzi stari dobri Total Commander … Radi mi savrseno pod wine-om…. Znam da nije opensource, znam da nije free, znam da nije linux native … Ali ipak mi se pokazao kao najbolji …
E sad … probao sam onaj beecommander (cini mi se da se tako zove) i mogu reci da sam zadovoljan njegovim razvitkom… Ali ima tu josh dosta da se radi … Takodje, krusaiderom uopste nisam zadovoljan (brzina rada, stabilnost i ostalo)…
20. jul 2006. u 10:23 am #46175jboban
UčesnikTakodje, krusaiderom uopste nisam zadovoljan (brzina rada, stabilnost i ostalo)…
Meni je Krusader odličan, posebno od verzije 1.70 kad je uradjeno da se prilikom ulaska u direktorijum ne čeka da se izlistaju svi fajlovi i poddirektorijumi, nego se to radi u pozadini. Od tad je znatno ubrzano kretanje, a sve ostalo je i tako bilo dobro 😉
-
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.