Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Uklanjanje tar.gz fajlova
- This topic has 10 одговора, 7 гласова, and was last updated 19 years, 7 months раније by Bryce.
-
АуторЧланци
-
6. фебруар 2005. у 1:26 pm #4800DuffmanУчесник
1.Da li ima neki alat koji uklanja tar.gz fajlove? (fajlovi instalirani iz sourca)
2.Kako se “rucno” uklanjaju takvi fajlovi?6. фебруар 2005. у 2:39 pm #24598LYbУчесник‘rm -rf *.tar.gz’?
Salim se, sta pokusavas da uradis? Da uklonis programe koje si sam kompajlirao? Nema leka osim da vodis evidenciju gde si sta stavljao i gde je sta instalirano. Mala pomoc moze da bude da prilikom kompajliranja koristis ‘./configure –prefix=/usr/local’ tako da znas da SVE ide tamo, ali opet moras da pazis STA se tacno i gde instalira kao i da neki drugi program ne trazi, recimo biblioteke koje koje su ti nekom prethodnom instalacijom otisle u /usr/local/lib – dakle moras da mislis na dependencies – pomaze da koristis pravilo #1 za administriranje, tj. da vodis detaljan dnevnik sta si radio, ali ko ce to da radi na kucnoj masini 🙂
Ipak… objasni ti nama sta tebi tacno treba 🙂
6. фебруар 2005. у 6:00 pm #24599jovirУчесникHm…, ako ne obrišeš direktorijum u koji si raspakovao paket i kompajlirao ga, najčešće pomaže ako u konzoli uđeš ponovo u taj direktorijum i, kao root, pokreneš make uninstall
Pozdrav!7. фебруар 2005. у 12:00 am #24600bp21000УчесникHm…, ako ne obrišeš direktorijum u koji si raspakovao paket i kompajlirao ga, najčešće pomaže ako u konzoli uđeš ponovo u taj direktorijum i, kao root, pokreneš [b]make uninstall[/b]
Pozdrav!To dolazi u obzir samo pod uslovom da u samom source-u postoji uninstall skripta, sto najcesce nije slucaj.
Zato je drugo resenje koriscenje checkinstall programa i pravljenje binarnog paketa za distribuciju koja se koristi. Kompajliranje tece uobicajeno, samo sto se na kraju umesto #make install zada komanda checkinstall i onda se prate dalja uputstva.
7. фебруар 2005. у 10:14 am #24601DuffmanУчесникPa znam za checkinstall, ali me je interesovalo kako da to rucno odradim posto sam instalirao neki program u source-u a nasao sam isti program u rpm, pa sam mislio da obrisem source instalaciju, za svaki slucaj.
Pa zar nema neki log gde se upisuju sve promene, tako da se moze videti sta je instalirano, gde…8. фебруар 2005. у 2:18 am #24602BryceУчесникMislim da ne postoji takva vrsta log fajla koja upisuje šta je od programa iz source-a instalirano. Takve logove vode samo programi koji instaliraju binarne pakete.
Sve pakete koje sam do sada instalirao iz source-a sam upisivao u poseban txt fajl, da bih znao šta mi je na mašini instalirano.
Jedino rešenje je make uninstall ako ga program ima, a ako ga nema moraš peške, mada ni to nije problem, jer je većina fajlova u jednom direktorijumu, tako da je ono što ostane zanemarljivo, a to su najčešće konfiguracioni fajlovi i biblioteke.
Ako postoji binarni fajl za distribuciju koju koristiš najbolje je da koristiš njega, a ako nema možeš da ga premuljaš u RPM ili u nešto drugo u zavisnosti sa čime radi distribucija, mada koliko se sećam postoji program koji automatizuje instalaciju tar fajlova, mada ne mogu da se setim kako se zove, jer sam ga jednom instalirao na Mandrake-u 9.1 i on je vodio evidenciju o instaliranim paketima iz source-a koje je on instalirao, dok programe koje sam instalirao bez njega nije ni znao da postoje.
8. фебруар 2005. у 10:34 am #24603popeyeГлавни мајсторZaostale biblioteke uopšte nisu zanemarljive, upravo suprotno…
8. фебруар 2005. у 4:32 pm #24604Off-TopicУчесникDali zato shto pune HDD ili mozda zbog kasnijih loshih zavisnosti, ili pak migu da utichu na stabilnost (nestabilnost sistema)??????
8. фебруар 2005. у 5:16 pm #24605popeyeГлавни мајсторZbog poslednje 2 stavke koje si pomenuo.
8. фебруар 2005. у 5:33 pm #24606Off-TopicУчесникToga sam se i plashio 😉
Dobro da sam iskopao sve potrebno za checkinstall -
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.