Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Ubuntu,Mint,… › Ubuntu problem – pokretanje i log out?
- This topic has 17 одговора, 4 гласа, and was last updated 17 years, 7 months раније by kukibl.
-
АуторЧланци
-
13. април 2007. у 7:51 am #53971kukiblУчесник
Sto se tice prostora na / paritciji, skontao sam da su glavni problem paketi, pa sam ih prebacio iz /var/cache/apt/archives na /home direktorijum (tamo imam najvise slobodnog prostora) i napravio simbolicki link u /var/cache/apt folderu. Sad je zauzeto oko nekih 48%, mislim da je to OK. Za sad nema problema sa pokretanjem…
Sto se tice xorg-a, sve sam uradio kako si mi rekao medjutim i dalje isto. Jel postoji mogucnost da horiz. i vert. refresh rate nisu dobro postavljene pa da to zeza?
13. април 2007. у 8:21 am #53972kosmiУчесникZnaš kako, sve što je uneto u xorg.conf-u treba da je cakum-pakum, znači vrlo je osetljiv na nategnuta ili pogrešna podešavanja. Ja, neznam koje su tačno HiV frec, to ćeš morati sam da pogledaš u uputstvu za korišćenje ili na sajtu priozvođača laptopa. Ako se razlikuju od onoga što je već u xorgu, unesi ih ručno, ali pazi da slučajno ne uneseš pogrešne ili čak veće
vrednosti od propisanih, jer ekran može zauvek da otkaže poslušnost. Kao što sam rekao pogledaj /var/log/Xorg.0.log, možda ima neka greška ili okači i njega pa da vidimo može li se nešto uraditi. Kažeš da si odradio sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg, pogledaj u čemu
se razlikuje od onog sa aticonfig ili okači i njega ponovo.13. април 2007. у 9:41 am #53973kukiblУчесникGlavna razlika izmedju aticonfig-ovog xorg.conf-a i ovog novog sto sam napravio je u :
[code]Option “UseInternalAGPGART” “no”[/code]
Ostalo je sve identicno…
Prilazem novi xorg.conf (dpkg-reconfigure…) i Xorg.0.log (nisam primjetio da je prijavljivao neke greske).
13. април 2007. у 10:50 am #53974kosmiУчесникIpak ima grešaka i to nekoliko.
(WW) fglrx(0): Video Overlay not supported on AVIVO based graphics cards. For XVideo support please upgrade to Xorg 6.9 or later and use Option “TexturedVideo”.
Obriši sledeće iz xorg.conf-a:
Option “OpenGLOverlay” “off”
Option “VideoOverlay” “on”A umesto toga upiši:
Option “TexturedVideo” “on”
Moguće je da će mu Option “OpenGLOverlay” “off” trebati, pa ćeš pokušati i sa njim. Isto
tako obrisaćeš i sve što ima veze sa wacom-om, jer ga nemaš pa ti i ne treba. Sa Synaptics Touchpad-om nemam dovoljno iskustva, ali se u logu vidi da i on pravi probleme sa inicijalizacijom i putanjama fontova (pogledaj pri dnu loga).
Pogledaj kako bih ja prepravio taj xorg.conf.13. април 2007. у 11:22 am #53975foxbunnyУчесникOption “TexturedVideo” “on”
E, ovo neka nova opcija, Kosmi? Ranije sam koristio onu kombinaciju što si je kao ispravio (OpenGL/Video Overlay)… To je kao bio de facto standard.
13. април 2007. у 12:27 pm #53976kukiblУчесникE ovako – iskoristio sam tvoj xorg.conf, pokusao i bez i sa [code]Option “OpenGLOverlay” “off”[/code], ali i dalje isto. >:( Sto se tice Synaptics-a to mi je potrebno za touchpad na laptopu, tako da to ne mogu iskljuciti, uostalom ne pravi neke znacajne probleme…
Prilazem sada Xorg.0.log…
13. април 2007. у 2:32 pm #53977kosmiУчесникNjuškao sam malo po Ubuntu forumu i naleteo na tipa sa X1600 Radeonom i sledećim
setup-om. Kaže da kod njega radi, a inače mnogo njih ima ovakvih problema sa X1xx karticama i raznim drajverima. Dakle, probaj ovo:Section “Device”
Identifier “ATI Technologies, Inc. ATI Mobility X1600”
Driver “fglrx”
Option “VideoOverlay” “on”
Option “OpenGLOverlay” “off”
Option “UseInternalAGPGART” “no”
Option “DesktopSetup” “single”
Option “TVFormat” “PAL-B”
BusID “PCI:1:0:0”
EndSectionSection “Screen”
Identifier “Default Screen”
Device “ATI Technologies, Inc. ATI Mobility X1600”
Monitor “Generic Monitor”
Option “AddARGBGLXVisual” “True”
Option “DisableGLXRootClipping” “True”
DefaultDepth 24
SubSection “Display”
Depth 24
Modes “1280×800”
EndSubSection
EndSectionSection “DRI”
Mode 0666
EndSectionSection “Extensions”
Option “RENDER” “Enable” #Composite mora biti na samom
Option “Composite” “disable” #kraju conf-a, inače se ignoriše
EndSection13. април 2007. у 4:32 pm #53978kukiblУчесникPonovo ista stvar, nista se ne mijenja…
Nema veze, vazno je da je rezolucija OK, probacu kasnije kad izadje novija verzija ATI drajvera. Procitao sam na Ubuntu forumu da ne skodi pokusati sa 2. metodom iz uputstva, pa cu to uraditi kad budem imao malo vise vremena.
Hvala vam na trudu i pomoci! O0
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.