Почетак › Форуми › Први пут на Линуксу? › Ubuntu – pomoc
- This topic has 26 одговора, 10 гласова, and was last updated 15 years, 8 months раније by
MrMaks.
-
АуторЧланци
-
11. новембар 2010. у 6:07 pm #85757
tomaja
Гостrsync jeste moćna stvar a pokreće se iz konzole. Obzirom da si navikao na grafičke alate, preporučujem ti da instaliraš Grsync ili QtdSync. Ako želiš da ga probaš u konzolidovoljno da ukucaš
rsynci klikneš na taster enter. Za više informacija u konzoli pokrenirsync --help11. новембар 2010. у 10:51 pm #85758MrMaks
ГостSkinuo sam Grsync i QtdSync prvi sam instalisao a drugi nisam jer nisam naućio kako se ovi tar.gz programi instališu. Ukucao sam u terminalu rsync i izbazilo mi mnogo toga kao npr. koja je serija, oznake za pojedine komande i td. pročitao sam isam i help, Tamo stoji da se -b pravi backup, međutim nije mi jasno odakle se poziva ova komanda, jer kad ovo ukucam u terminal ništa se nedešava. Kako da pokrenem program da mi napravi rezernu kopiju celog linuksa sa svim instalisanim programima i podešavanjima kako to imao na cd kao bootabilan program sa kojim bi mogo da instališem linux ali sa svom nadgradnjom i podacima.
Probao sam Grsync, kad sam pokrenuo make a full run(go) izbaci grešku “rsync: stopped”
Tako da mi preostaje da pokrenem jedino rsync da napravim kopiju mog sitema,12. новембар 2010. у 11:32 am #85760MrMaks
ГостSve sam odradio kako mije navedeno kad sa m u konzolu ukuca o rsync izbacilo mi je gomilu toka , međutim meni nije jasno kao da sada sa rsync kopiram(kloniram) moj linuh gde i šta treba ukucati da bi ovo uradio. Pročitao sam i upustvo al nemogu da ukapiram. Rsunxc ne dozvoljava da se pokrene grsync već izbaci da ga je ovaj zavustavio. Skinuo sam i clonezillu nareza na cd ali sa njom nevidim kako da se pokrene kopiranje celokupnog sitema. Potrebna mije pomoć kako da ovo uradim, unapred hvala.
12. новембар 2010. у 1:02 pm #85761Andersen
ГостAccess free documentation
If you’re stuck on a problem, someone else has probably encountered it too. Take a look at the official documentation.
12. новембар 2010. у 11:17 pm #85764burga
Гостrsync ima detaljan manual. Pokušaj da što češće konsultuješ dokumentaciju za programe koje koristiš – ako su u pitanju konzolni programi onda dokumentaciji pristupaš tako što kucaš
man <ime programa>S obzirom na rasprostranjenost *buntua u Linux svetu, imaš dosta .deb paketa i dosta bogate repozitorijume, to bi trebalo da ti bude drugi i prvi izbor za instalaciju. Iz repozitorijuma pakete instaliraš preko Synaptic-a (najbolje) ili komandom
sudo apt-get install <ime programa>Ako baš želiš da instaliraš programe iz .tar.gz ili .tar.bz2 arhiva (što treba da ti bude krajnja opcija), prvo raspakuješ arhivu, pa u folderu koji dobiješ nađeš – kao što je već rečeno – fajl README ili INSTALL i pročitaš uputstvo.
Skini s neta neku knjigu o Linux administraciji, ima ih dosta, raznih nivoa i razne širine (samo konzola, samo *buntu, sve živo…)
13. новембар 2010. у 9:51 am #85766MrMaks
ГостSkinuo sam sinoć Linux mint 10 dvd iso i odmah ga instalisao, na Software portal ima sada još više programa u odnosu na linuh mint 9, rsync pod nazivom LuckyBackup nije konzolni program. I ja koji sam naviko u windows mnogo lakše da se snalađem u linox mint nego u ubute, a linux mint 10 ima sada mnogo programa koji su radili preko konzole a sad kao aplikacija. Nadam se da ću iz ovih programa moći da napravim rezernu kopiju celog sistema sa svim podešavanjima i instalacijama.
13. новембар 2010. у 12:47 pm #85767LINUSER
ГостInstaliraj još gparted, unetbootin, ubiquity-fronted-gtk, ubiquity-slideshow-mint i
remastersys_2.0.17-1_all.deb
http://en.sourceforge.jp/projects/sfnet_remastersys/releases/
pa se igraj koliko hoćeš.13. новембар 2010. у 11:44 pm #85770MrMaks
ГостNa jednom linux sajtu sam našo upustvo šta treba ukucati u terminal i dobiti remastersys i nakon toga iz terminala kopirati čitav sistem i napravti iso backup. Kad sam ukucao početni tekst izbacilo mi [sudo] password for maks: kad pokušam da ukucam lozinku ništa se ne ispisuje samo kursor treperi, šta treba da ukucam da bi postao root i kako bi mogo da kasnije narežem kopiju sistema. Sa nijednim programom mogo da napravim kopiju sistema već samo kopiju istalisanih programa i kopiju home direktorija.
14. новембар 2010. у 8:01 am #85771LINUSER
ГостSystem>Administration>Remastersys Backup
Uneseš svoju lozinku pa izabereš
Backup Complete System including User Data
Kada se posao završi tvoj custombackup.iso se nalazi u /home/remastersys/remastersys.
Iskoristiš Unetbootin za prebacivanje na fleš, ili ga narežeš na DVD.Ali, ovo što je ranije lepo funkcionisalo, meni nije dalo dobre rezultate sa Mintom 10.
14. новембар 2010. у 9:29 am #85772MrMaks
ГостKod mene nije bio instalisan Remasters nije ga bilo u System – Administration – Remastersys Backup morao sam ga da ga instališem. Upustvo za instalaciju za sve koji imaju isti problem mogu nači ovde : http://www.mycity.rs/Linux/Remastersys-kreirajte-svoj-Live-CD-DVD-Ubuntu-9-10.html
posle instalacije sada se nalazi na navedenom mestu. -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.