Početak › Forumi › Prvi put na Linuksu? › Ubuntu – pomoc
- This topic has 26 odgovora, 10 glasova, and was last updated 15 years, 8 months ranije by
MrMaks.
-
AutorČlanci
-
7. novembar 2010. u 8:06 pm #12142
Ensar13
Učesnikda li se tokom instalacije ubutnu-a ekran gasi ?
7. novembar 2010. u 8:25 pm #85731LINUSER
GostVerovatno se uključio screensaver.
8. novembar 2010. u 12:01 am #85734marelli
Gostisključi se kada ne radiš ništa dok je instalacija u toku
8. novembar 2010. u 8:16 am #85736Ensar13
Gostvideo sam 🙂 uradio sam ubuntu
10. novembar 2010. u 1:51 pm #85749MrMaks
GostKao početik pokušao sam da uz pomoć upsta kpje sam našo na internetu i na ovom forumu da shvat kako da instaliram neki program, a koji neće atomatski da se instališe preko menađer paketa da instališem ( naravno kako i da ga deinstališem ). Skinuo sam cdrtools-beta.tar.gz i tar-1.24.bz2 kad pritisnem na navedene preuzete programe arhiva menađer otvori navedene programe. Dali bi hteo neko izdvoji malo vremena da mi prosto na ova dva primera i objasni kako sad da instališem ovo.
10. novembar 2010. u 2:17 pm #85750gandalf
Gost@MrMaks
O tome je pisano mali milion puta. Kada raspakuješ te arhive, u njima imaš fajlove INSTALL ili README u kojima je objašnjeno kako se programi kompajliraju i instaliraju.
Pogledaj http://www.linuxo.org/content/vodi%C4%8D-kako-da-instaliram-program-na-linuxu , odnosno
http://www.linuxo.org/content/vodi%C4%8D-kako-da-instaliram-program-na-linuxu#comment-49822
kao i skraćeno
http://www.linuxo.org/content/instaliranje-programa-0#comment-4376810. novembar 2010. u 8:51 pm #85751MrMaks
GostProćitao sam ja navedena upstva naveo sam i pre al kao početnik u linux, bez obzira što su dosta detaljna, nisam mogao da ih shvatim, pa sam hteo na jednom konkretnom primeru da vidim kako to u mom slučaju izgleda. Al ako nebudem ukapirao zadržaću se na programe koje su dati u menadzer paketu, ili .deb programe koje mogu uz pomoć menadzer paketa da instališem.
11. novembar 2010. u 6:56 am #85754velial
GostNisam baš jako dugo koristio instalaciju sa komplajliranjem. Preporučujem ti da se držiš prekompajliranih paketa što je više moguće. Ako ti treba da vežbaš, probaću da se prisetim kako sam nekad radio.
Kad raspakuješ arhivu gz ili tar ili već šta u tom direktoriju bi trebalo da postoji gomila fajlova i derektorijuma sa izvornim kodom programa. Među njima treba da postoji fajl “configure.sh” što je skripta sa kojom se otpočinje instalacija. Skripta se startuje tako što uđeš u direktorijum gde se ona nalazi i ukucaš
./configure
izvorni kod programa koji instaliraš najčešće ne sadrži sve, već podrazumeva da ti na tvojoj mašini imaš biblioteka koje su mu potrebne. “configure.sh” upravo služi da to proveri.
Kada pokreneš ./configure računar će početi da ispisuje sve i svašta. Ako javi da komanda nije uspešno prošla onda pregledaj šta ti je napisao. Najverovatnije je da ti fali neka biblioteka ili ti verzija biblioteke koju imaš nije odgovarajuća. Ako se to desi onda lepo pregledaj paket menadžer da nađeš te biblioteke, ili guglaj.Ako ./configure prođe kako treba, onda kucaš
make
Ako se dobro sećam ova komanda radi kompajliranje i ako ti se ovde javi greška može da bude da ti verzija neke biblioteke nije odgovarajuća, a možda i sam kod programa koji si skinuo nije dobar. Onda lepo guglaj da vidiš jel ima neka zakrpa.
Ako i to dobro prođe onda kucaj
make install
Ova komanda će izvršiti instalaciju.
Ako sve prođe kako valja imaćeš svoj program spreman za rad. Ali može se desiti da inastlacija ne postavi link u start meni pa probaj da startuješ iz konzole. Isto se može desiti da se program mora startovati iz direktorijuma u koji je instaliran, pa ni konzola ne radi kako treba.Inače što se konkretnog primera tiče, svaki program kad raspakuješ ima “README” fajl ili neki drugi tekstualni fajl u kome se nalazi uputstvo za instalaciju konkretno tog programa sa primerom, pa pre nego što kreneš instalaciju prvo to pročitaj.
Ukapiraćeš već kako ide, ali budi siguran ukoliko nešto ne krene kako treba predstoji ti mnogo guglanja.
11. novembar 2010. u 2:35 pm #85755MrMaks
Gostvelial
Hvala na iscrpnom upustvu, probaću da ga sprovedem na nekom od preuzetih programa. Moja internet veza je dual up, mada trnutno koristim besplatni promotivni ADSL, pa sam hteo da na linux instaliram sve programe koje po meni bi trebao da imam. Interesuje me dali uz pomoč alata za pravljenje rezerne kopije mogu dobiti kopiju celokupnog Linuxa sa svim instaliranim programima i podešavanjima, bootabilnog, u alatu za pravljenje rezervne kopije stoji pravljenje rezerne kopije home direktojijuma.
11. novembar 2010. u 3:47 pm #85756MrMaks
GostPročitao sam na jednom sajtu da je rsync alat u Linux močan alat u izradi celukupne kopije sistema. U menadzer softveru kod mene stoji da je navedeni program instaliran, u spisak svih programa ga nema, a pretragom Search for Files u File system našo sam u kojim se sve direktojiuma nalaze “razpakovani njegovi delovi”. Moje pitanje glasi kako da porenem ovaj progam ako je već instalisan. Imam obične tekstualne dokumente, skripte ljudske , objektni kod direktorijume, Gzip arhive i u usaer/bin izvršna, predpostavljam da se pokreče iz izvršna ali kojom komandom i kako.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.