Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Ubuntu,Mint,… › ubuntu od 1 (jedan)
- This topic has 11 одговора, 4 гласа, and was last updated 19 years, 8 months раније by
ČiČa Pantelija.
-
АуторЧланци
-
14. децембар 2006. у 7:54 pm #8154
ČiČa Pantelija
УчесникPretpostavimo da smo rezimirali hardware, i da je OK.
Sledeći problem je install:
1. Treba mi savet od nekog ko ima slično podeljen HDD:
C (OS)-> WinXPSP2 15GB (7,GB slobodno) NTFS
D (programs) -> programi pod WIN 25GB (19GB slobodno) NTFS
E (data) -> podaci 40 GB (25GB slobodno) NTFS
gde instalirati (neka od postojećih particija, napraviti novu – čime, i sl.) – naravno da se podrazumeva dual boot?2. Na nekoliko mesta sam pročitao da se dešava “pucanje” instalacije ako particija za instalaciju nije defragmentirana. Koliko je u tome istine (mada se trudim da održavam disk dosta “urednim”)?
3.1. Ubuntu ili Kubuntu, odnosno Gnome ili Kde grafičko okruženje – da li je to zaista stvar izbora (koji se vrši pri instalaciji ili…), u stilu “šta ko voli nek izvoli”, ili…?
3.2. Osim grafičkog okruženja, spominje se i konzola (kako ja shvatam, to mu dođe k’o dos za win :biggrin:)4. da li se u toku instalacije podešava Regional i Language options, što je naziv iz WIN ali znate na šta mislim: valuta-dinar, nazivi dana i meseca na srpskom, srpska slova (latinica i ćirilica) i sl. ili se to radi nakon instalacije (ako ubuntu to uopšte podržava)?
5. Ima li nešto na šta pri instalaciji zaista treba obratiti pažnju, ili je sve po sistemu “klikneš i ne misliš” (pre nego što se neko možda iznervira 😡 zbog ovakvog pitanja, imajte na umu da preko deset godina vozim win, a da o unix-linux os znam samo informativno :cool:)
U napred HVALA na strpljenju!
14. децембар 2006. у 9:04 pm #50668burga
УчесникТо што ти видиш тај број партиција, не значи да их има толико и да су такве.
Хоћу да кажем следеће: основна подела партиција је на примарне и проширену (екстендед) која у себи садржи већи број логичких партиција. Ово због тога што под нормалним условима је видљива само једна примарна партиција, а ти желиш да ти се виде све партиције увек.
Виндоуз је скоро увек на примарној партицији.
Пожељно је да ти је оперативни систем што ближе почетку диска, зато обично табела партиција изгледа овако некако:
1. Примарна партиција – њиндоњс
2. Логичка партиција – swap. Некад је било пожељно да буде бар двапут већа од величине твоје рам меморија, али нема потребе да се иде преко 512МБ. Својевремено су биле полемике да ли је уопште треба правити са више од 512 МБ, али ако имаш хард од бар 80ГБ, одвој једно 1ГБ за њу, што кажу код мене у крају, хлеба не тражи.
3. Логичка партиција, на којој ћеш сместити сам Линукс. Пожељно је да буде reiserFs или ext3. одвој неких 10-20 ГБ за њу. Инсталација ти у страру неже прећи 5-6ГБ, али нека се нађе, кад једном пређеш у потпуности на Линукс, имаћеш инсталирану гомилу програма.
4… остале партицијеИмаш и на Убунту и на Кубунту диску програм за баратање партицијама, gnomeParted и QParted, респективно. Постоји и одговарајући програм за виндоуз, Partition Magic. Некад је био неприкосновен, али сам се ја мало играо QParted-ом и могу ти рећи да сам јако задовољан.
Корак 2 (да ти одговорим на следећи пост који би написао након што ово прочиташ) је подешавање маунт тачака (тј. на српском јахаћих тачака) – ту ти је једино битно да је та коју си одвојио за сам Линукс “/”, а остале није битно да ли смешта у media или mnt, и даје ли им имена по броју партиције или по виноуз словима, само запамти шта ти где иде.
Корак 3, да би ти било јасно шта је шта, подразумевам да се диск зове hda (то значи да је примарни мастер), партиције се зову hda1 – прва примарна … hda3 трећа примарна (небитно, имаћеш само hda1), hda5 је прва логичка (свап), hda6 друга логичка (Линукс као такав), hda7 и hda8 би биле те са програмима и подацима.
Е а сад да ти одговорим и на следећа питања:
2. Тачно је да може доћи до пуцања инсталације, али је то већ при учитавању партиционе табеле, знаћеш одмах да ли имаш проблем, па га можеш речити и из Виндоуза. Ако је то проблем, инсталирај Partition Magic у виндоузу па све испартициониши као што сам рекао, и форматирај партиције. Онда покушај поново са инсталацијом.
3.1 Гном и КДЕ је ствар избора пре инсталације – хоћеш ли инсталирати Убунту или Кубунту. Ја сам лично навикао на КДЕ, али немам ништа ни против Гнома. Патио сам се мало са додавањем цд и двд репозиторијума у Адепт (КДЕ менаџер пакета) па сам инсталирао Убунту. Кад сам убацио Кубунту, Синаптик (Гном менаџер пакета) је сам препознао медијум са пакетима, па сам лепо инсталирао и Кубунту. Заправо, разлика је само у графичком окружењу, све испод хаубе је исто. Сад имам оба окружења и могу да се пребацујем, као и да пуштам програме из оба, а има неких које више волим овамо и неких који су ми дражи тамо.
3.2 Веруј ми, конзола је много више него што је дос икада био. Нисам користио дос у виндоузу годинама, овде користим конзолу сваких неколико минута. Лепше је и лаганије многе ствари одрадити из конзоле. Можеш се и иживљавати – пуштати музику из конзоле и сл., јер (скоро) сва графика је само шминка за конзолу која ради испод хаубе. Можеш сурфовати нетом у конзоли и сл. Ако хоћеш да прекопираш све фајлове са неком екстензијом из једног фолдера и његових подфолдера у други, то ћеш далеко брже одрадити из конзоле. И скоро сва озбиљна системска подешавања се раде из конзоле (и препоручљиво је да се не ради из ГУИја управо јер графика крије оно што се стварно дешава, а ти желиш – или бар ја желим – потпун преглед ситуације кад се бавиш системом). Има одличних књига за Линукс администрацију, погледај секцију Линукс литература, и видећеш колико је једноставно и истовремено моћно. После тога никад више нећеш конзолу упоредити са ДОСом.
4. Да разјаснимо нешто: Линукс праве људи који су широм света, и стога су урађене локализације за бог-те-пита шта све не, можеш да подесиш и есперанто O0 (овде сам озбиљан, већина дистрибуција нуди инсталацију и на есперанту). Тако да и инсталирати можеш на српском, само што неке преводе нећеш препознати. Касније можеш подесити како сама регионална подешавања (формат времена, датума и бројева), тако и да ти све буде на српском – ћирилици или латиници. Треба да инсталираш пар језичких пакета за подешавање језика, али се налазе на ДВДју.
5. И ово је ствар коју ваља разјаснити. То што немаш никакве везе са *никсовима те не оправдава. Ако си икад имао више од једне партиције на виндоузу требало је да знаш да то није ствар за зезање. Свака грешка те може коштати оперативног система (што и није страшно) или губитка свих података (што може бити језиво). Зато пре играња са партицијама бекапујеш све што ти је неопходно од података. Е онда кличеш и мислиш :biggrin:
Унапред извини на оволико опширном одговору, надам се да те нисам увредио што сам ишао оволико у детаље, али сам процес партиционисања и припреме за инсталацију је вероватно најозбиљнија ствар коју ћеш икад радити са рачунаром. Ја се пред сваку такву акцију припремам – бекаповањем али и психички 😀
14. децембар 2006. у 9:51 pm #50669BrokeBody
УчесникLepo si ovo objasnio. O0
14. децембар 2006. у 9:54 pm #50670burga
УчесникЕх, чудо је кад мораш да скинеш двадесетак мега с нета, онда имаш времена да пишеш све до у детаље…
14. децембар 2006. у 9:56 pm #50671BrokeBody
УчесникJa bih onda morao da skinem oko 200MB da bih imao vremena koliko i ti. 😀
@ČiČa
Sta uradi covece? 🙂
14. децембар 2006. у 10:18 pm #50672ČiČa Pantelija
Учесник@ČiČa
Sta uradi covece? 🙂
A ko, jel’ ja?
Ma ljudi, da je mašina “gola” ja bih se nekako i snaš’o, nije frka ni da su oba os-a tipa win, radio sam i to,al’ ovo je nešto sasvim novo za mene
14. децембар 2006. у 11:01 pm #50673ČiČa Pantelija
УчесникПожељно је да ти је оперативни систем што ближе почетку диска, зато обично табела партиција изгледа овако некако:
1. Примарна партиција – њиндоњс
2. Логичка партиција – swap. Некад је било пожељно да буде бар двапут већа од величине твоје рам меморија, али нема потребе да се иде преко 512МБ. Својевремено су биле полемике да ли је уопште треба правити са више од 512 МБ, али ако имаш хард од бар 80ГБ, одвој једно 1ГБ за њу, што кажу код мене у крају, хлеба не тражи.
3. Логичка партиција, на којој ћеш сместити сам Линукс. Пожељно је да буде reiserFs или ext3. одвој неких 10-20 ГБ за њу. Инсталација ти у страру неже прећи 5-6ГБ, али нека се нађе, кад једном пређеш у потпуности на Линукс, имаћеш инсталирану гомилу програма.
4… остале партицијеИмаш и на Убунту и на Кубунту диску програм за баратање партицијама, gnomeParted и QParted, респективно. Постоји и одговарајући програм за виндоуз, Partition Magic. Некад је био неприкосновен, али сам се ја мало играо QParted-ом и могу ти рећи да сам јако задовољан.
Ako sam dobro razumeo (al’ se plašim da nisam) mogu da sa PM iz win-a od moje E particije otkinem cca 20GB (pa postane npr XX) te formatizujem u reiserFs ili ext3.
Корак 2 (да ти одговорим на следећи пост који би написао након што ово прочиташ) је подешавање маунт тачака (тј. на српском јахаћих тачака) – ту ти је једино битно да је та коју си одвојио за сам Линукс “/”, а остале није битно да ли смешта у media или mnt, и даје ли им имена по броју партиције или по виноуз словима, само запамти шта ти где иде
Ovo mi je još manje jasno: “ta koju si odvojio” verovatno misliš na particiju XX, ona kosa crta joj je verovatno linux “ime” – ali gde se to postavlja – u PM ili pri instalaciji?
Još me više zbunjuje ono iza: šta su media odnosno mnt i šta da zapamtim gde ide???Корак 3, да би ти било јасно шта је шта, подразумевам да се диск зове hda (то значи да је примарни мастер), партиције се зову hda1 – прва примарна … hda3 трећа примарна (небитно, имаћеш само hda1), hda5 је прва логичка (свап), hda6 друга логичка (Линукс као такав), hda7 и hda8 би биле те са програмима и подацима.
E ako ću i ovde da omanem, će se utepam :'(: ovo bi trebalo da budu “nove” – linux oznake particija!?
Što se tiče lokalizacije, pitanje je; za sada bilo više usputno, i pretpostavio sam da se može izvršiti kasnije, ali o tome kasnije!
То што немаш никакве везе са *никсовима те не оправдава. Ако си икад имао више од једне партиције на виндоузу требало је да знаш да то није ствар за зезање. Свака грешка те може коштати оперативног система (што и није страшно) или губитка свих података (што може бити језиво). Зато пре играња са партицијама бекапујеш све што ти је неопходно од података. Е онда кличеш и мислиш
Zbilja nisam mislio na zezanje sa particijama, poznate su mi sve nedaće koje mogu da nastanu ako se sa njima zabrlja. A i na omotu CD-a piše: “The default instalation will erase all existing software and data from your computer. If this is not what you want, follow the instructions carefully during installation.”
Унапред извини на оволико опширном одговору, надам се да те нисам увредио што сам ишао оволико у детаље, али сам процес партиционисања и припреме за инсталацију је вероватно најозбиљнија ствар коју ћеш икад радити са рачунаром
Čuj, i ja kad namirišem totalnog laika a kome treba nešto da objasnim (ako znam >:D) počnem u stilu: uzmeš olovku u desnu/levu ruku, pa onda… tako da nema vređanja, šta više O0
14. децембар 2006. у 11:47 pm #50674miodragz
УчесникPantelijo sibni Mandrivu i nakrivi kapu 😀 😀 😀
15. децембар 2006. у 9:19 pm #50675burga
Учесник@miodragz
Нема потребе, али заиста кад човек има кабловски, јер све што треба лагано ће скинути@Pantelija
Добро, очигледно да нисам био довољно опширан :D. Хајде онда да се потрудим да будем јаснији.
Можеш. Кад погледаш у ПМ (а нису гениталије твоје мајке), видећеш да имаш ту екстендед партицију. онда је скратиш с почетка 20ГБ, ставиш првих 1ГБ за свап а остатак за ext3. Претходно си наравно све бекаповао. Онда га пустиш да то одради, и вратиш се у понедељак :biggrin: (зато што ће морати да помери све податке, а то значи да прочита сваки сектор, а затим га упише на нову позицију, што није само обична промена фата као кад помераш фајлове по диску, а то траје и траје… :()При инсталацији бираш маунт поинте, односно јахаће тачке. Е сад мало детаљније, ово покушај да разумеш, ако не успеш прочитај још једном, па ако ти опет није јасно, кукај да појасним, ово ти је Б у Линуксу (не знам баш шта би било А, али без овог не можеш, што би рекли наши преци sine qua non ;)): Линукс нема хардове, флопије, флешове, ДВДове и сл. То се њега не тиче. Заправо, то Мајкрософт покушава да опонаша кад ти на фрх стабла директоријума постави десктоп, па ти је као све испод. Како то изгледа у линуксу:
1. на почетку је /. То је врх стабла, илити root. Можеш имати и директоријум по имену root, али кад се каже root мисли се на /!
2. Програми се држе у /usr/bin/ или /bin/ или тако негде слично. Тамо се држе само извшни делови програма (нешто слично exe фајловима у Виндоузу, али извршни фајлови у Линуксу У ПРИНЦИПУ немају екстензију). Мала дигресија: Уникс препознаје фајлове на основу њиховог почетка, а не на основу екстензије. Можеш имати фајл Чича.Пантелија који ће бити плејлиста, презентација или извршни фајл. Али постоје ипак неке конвенције (којих се људи држе да би се могли споразумети).
3. Уређаји се налазе у /dev/ али то не значи да су ти одмах доступни, најпре их мораш зајашити. Направиш директоријуме у /mnt/ или /media/ и даш им имена по одговарајућим словима која им припадају у Вину. Можеш их назвати и Пера, Мика и Жика, или како ти год душа хоће (нпр. Систем и Подаци). Онда у њих маунтујеш одговарајуће партиције. Тек им онда можеш приступити, и то само са правима која си доделио дисковима. Али хајде други пут и о правима и о аутоматском маунтовању, прво ово да апсолвирамо.
Дакле, /mnt/ и /media/ су директоријуми у којима се маунтују дискови – хард, флопи или компакт, и треба само да запамтишм шта се где маунтује.Да, hd* су ознаке за делове диска, или да кажемо, партиција. а је примарни мастер, ц секундарни мастер, б примарни слејв и д секундарни слејв. Ти ћеш имати само хда и хдц. Хдц ће ти бити двд/цд а ако имаш два цд драјва биће ти то хдц и хдд. а бројеви по партицијама иду онако како сам ти написао.
Претпостављам да си већ набавио ДВДове са (К)Убунтом. Ако јеси, онда прво бутни један у драјв, рестаруј машину, подигни га уживо и мало гледа и уживај 😀 Погледај како ти изгледа фајл систем. Уочи да овде нећеш користити бекслеш већ слеш (као на Интернету који је рођен на Униксу и као што си видео да ја пишем). Затим подигни disks програм, и видећеш дискове које имаш. Кликни на неки диск па кликни на картицу Partitions! Видећеш те хда-ове о којима причам. То све да схватиш да ово није ништа апстрактно.
На крају, немој се бојати инсталације Линукса – лаганија је од било које Виндоуз инсталације, интуитивнија, лепша… O0 То што пише да ће ти по дефолту побрисати све што имаш на компу је тачно, али и нормално. Ипак, у одговарајућем тренутку ће те питати “Је ли Чича, бога ти, а где ја да ставим ово чудо од себе самог?” а ти му кажеш “Покажи ми партиције и дозволи да сам одаберем” и онда кад се пред тобом укаже табела партиција, а ти се сетиш Бурге и кажеш “Аха, то је он причао, добро, овде је маунт поинт swap, а овде /” Е онда отвориш пиво и пустиш да се остало деси само од себе. На жалост, мораћемо да сачекамо још мало пре него што линукс почне и да нас запаја пивом, али којим се темпом развија нећемо на то чекати још дуго…Вечерас сам управо другу спасио све податке Убунтуом: вриснуо Виндоуз, а ја му лепо и лагано убацио Убунту, све што је требало мако на усб флеш и у здравље… А да је имао Убунту, не бих се ни са тиме смарао, само бих искулирао покојног Виндоуза и рекао Друже, а што си га уопште држао на компу?!” 😎
Мандрива је једноставнија јер је већина ствари аутоматизована, али ја то не желим, хоћу да имам преглед над оним што ми дешава на компу. Нећу да ми се као у Виндоузу дешава “Program has performed an illegal operation and will be shut down”! Како бре непознат програм?! Ако је непознат оперативном систему, како ће тек да буде познат мени? >:(
А и Убунту ми је лепши од Мандриве >:D17. децембар 2006. у 8:25 am #50676burga
УчесникЧича, погледај овај Кубунту водич, има објашњену већину ствари о којој смо причали у овом првом кораку, а онда можеш да читаш и осталу Кубунту документацију. Само убаци Live CD и вози! Маунтуј, копирај, гледај, погледај како ти изгледа партициона табела, па се чујемо око следећих корака…
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.