Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › OpenSuSE › Ubacivanje Linuxa u laptop bez DVD ROMA
- This topic has 13 одговора, 4 гласа, and was last updated 12 years, 11 months раније by noname2012.
-
АуторЧланци
-
25. јул 2009. у 10:04 am #80181Mr.StefanУчесник
Evo još jedna opcija
Iso slika 4.3 GB ako se prebaci na laptop preko mreže
pa se posle na laptopu pusti unetbootin,s tim da se ide na hard disk a ne na usb opciju
neophodno:
-postojeći windows na laptopu
-da se rasporedi na nekoj particiji tako da ne smeta pri instalaciji (confused)
-punooo mesta na disku 🙂ako lap nema mrežu uopšte(npr eeepc ako je zahtevan,ili notebook bez ethernet) pomoću hjsplit npr iso može da se podeli , pa jedan po jedan da se ubace pa da se spoje
ma mislim i neki live cd SuSE da bi išao 🙁 kao usb boot (ali je dodatan download)
“neophodno”:
“-postojeći windows na laptopu”-imam ga
“-da se rasporedi na nekoj particiji tako da ne smeta pri instalaciji (confused)”-recimo ISO od 4.3 gb stavim ga na :c na kojem mi je windows, na :d ubacujem linux, a :e mi sluzi kao swap. Jel tako?
“-punooo mesta na disku :)”-imam 160 gb, mesto nije problem 🙂E da, lap je povezan u mrezu sa obicnim kompom, tako da imam i lan za prebacivanje sa pc-a, a i internet.
Ako sam sve dobro napisao, koji je dalji postupak za instalaciju?
25. јул 2009. у 10:24 am #80182dukenukem_4dУчесникok evo me sam slucajno navratio u pravom trenutku 😀
samo mi jos nije jasno potpuno za hard disk instalaciju , uglavnom na usb sam stavljao :-
(malo vremena samo mi daj da pogledam koncepciju 😉 )25. јул 2009. у 10:51 am #80183dukenukem_4dУчесникhttp://www.my-guides.net/en/content/view/147/26/
ok ovde je howto , sve samo ispadaju za usb tip instalacije uglavnom 😀http://blog.dusan.iz.rs/2008/03/pclinuxos.html
ovde je dušan tako uradio za pclinuxosznači imaš
c:/ je windows
d:/ je za Suse particija buduća ?
i još jedna za swap ?po prvom linku
stavi ISO ,u D:/suse_temp
pa onda po prvom linku da se ubaci na C:
kada završi , iz windowsovog ugrađenog disk menagmenta obriši D: pariticiju recimo
tako dapiše unallocated (sivo)
(E:/ neka ostane ako nije velika za potencijalnu razmenu između Wind i -Suse-a)
a posle tek rebotuješ (kada iz ISO prebaci na C: iso nije više neophodan )
i u susetovom instaleru verovatno izabereš ‘use unalocated space’ako imaš više iskustva onda i ne mora da se briše D:/ nisam siguran kako se suse instaler snalazi , ali bekapuj šta ti je bitno sa svih particija
EDIT
Znači u postupku će da bude prebačeno 4.3 giga podataka iz ISO na C:
tako da je sklono fragmentaciji pa je poželjno da je C: defragmentisan donekle i sa
dosta slobodnog mesta
[/url]
valjda će da prođe :angel:EDIT
kada se pusti ,posle installer obrati pažnju na korak
Step 6: Setting up your disk
http://en.opensuse.org/Installation/11.1_DVD_Installi nikako /dev/sda1 u ovom slučaju da ne bude u igri
zato što je to C: sa koga ide u stvari instalacija 😀
(verovatno ćeš da vidiš /dev/sda5 /dev/sda6 …nešto… da SuSE predloži ?
sda5 neka je swap, a sda6 ona glavna na unallocated prethodno prostoru 😉
Samo oprezno.23. фебруар 2012. у 10:39 am #87676noname2012ГостMolim Vas za pomoć, nov sam na forumu, koristio sam nekoliko distribucija Ubuntua do sada i kada su rešili da da ga prave bez gnome okruženja,, nego sa onim panelom sa strane, ja sam hteo da probam još neku distribuciju…i tako naišao na openSUSE…Skinuo sam openSUSE 12.1 x64 bit-a iso images, do sada sam koristio Ubuntu na 64 bit i Win7 64bit-a…Napravio, narezao u Neru 11 preko boot DVD svoju openSUSE distribuciju, i krenuo da instaliram…inače često sam do sada instalirao sisteme…ali onda se pojavilo ovako: Pokrene mi boot openSUSE 12.1 ja odem na instalaciju, učita kernel i posle nekog vremena(30sec) izbaci:”Could not find the openSUSE Repository…Activating manuel setup…”
Opet manuleno kada mi ponudi source from DVD ne može i opet izbaci ovaj isti problem sa repozitorima…!
Molim Vas da li se nekom ovo dešavalo i šta je problem???
Hvala svima što se trudite da pomognete… -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.