Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › U KOM DIREKTORIJUMU SE NALAZE PROGRAMI?
- This topic has 3 одговора, 3 гласа, and was last updated 21 years, 5 months раније by tane.
-
АуторЧланци
-
23. јул 2003. у 4:56 pm #2778StashaУчесник
Novi sam korisnik Linuxa…. (koristim ga tek 3 dana), pa ne znam kako da instaliram softver koji sam skinuo sa interneta u (rpm) paket. Kad pokrenem paket, ulogujem se kao root korisnik, paket se instalira, ali ja program ne mogu nigde da nadjem. Kad sledeci put pokrenem taj isti paket, izbaci mi poruku da je vec instaliran….. instaliran, a programa nigde 😕 . U koji direktorijum se instaliraju programi i kako da ih nadjem? Da li je to dobar nacin instalacije ili se to radi na neki drugi fazon? Molim za pomoc sve koji znaju kako se to radi….. Unapred se zahvaljujem
23. јул 2003. у 5:20 pm #12868АнонимниГостOvako, programi obicno idu u /usr/bin a najlakse ti je da ih pokrenes tako sto ces ici na start>run(pokreni komandu) i ukucaj ime programa koji si instalirao. mada, vrlo verovatno ce ti staviti precicu u start meni. programe mozes jos i instalirati iz tgz tar.gz i tar.bz2 paketa tako sto ih prvio prekopiras u /usr/local/src i otpakujes komandom tar -zxvf nesto.tgz ili tar -zxvf nesto.tar.gz i tar -jxvf nesto.tar.bz2, predjes u folder koji si dobio i kucas prvo ./configure pa make i make install. pre nego sto krenes da kompajliras ovakve pakete, pogledaj readme ili install.txt, da ne treba nesto dodatno da se odradi. startujes ih isto kao i rpm programe 😉
23. јул 2003. у 10:45 pm #12869GreenDayУчесникja koristim whereis naredbu u terminalu (konzoli…)
znaci otvori terminal ukucaj whereis ime_programa i sam ce ti reci 🙂
ja sam se tako snasao.
24. јул 2003. у 7:24 am #12870taneУчесникMalo Upustvo za rpm pakete.
rpm -qa
Lista Sve Pakete zna? na sistemu,rpm -qa |grep ime
Lista pakete koji odgovaraju imenu navedenom u grep-uPrimer
rpm -qa | grep xmms
alsa-xmms-0.9.9-26
xmms-gnome2-0-83
xmms-1.2.7-424
xmms-kde-3.0-262rpm -qf putanja+imefajla
Daje ime rpm paketa kome pripada taj fajl.Primer
rpm -ql imepaketa
Daje listu falova za instaliran paket.
rpm -ql diffutils-2.8.1-99
/usr/bin/cmp
/usr/bin/diff
/usr/bin/diff3
………..rpm -qi imepaketa
Daje Opis paketaPrimer:
rpm -qi diffutils-2.8.1-99
Name : diffutils Relocations: (not relocateable)
Version : 2.8.1 Vendor: SuSE Linux AG, Nuernberg, Germany
Release : 99 Build Date: pet 14 mar 2003 01:46:24 CET
Install date: sob 03 maj 2003 12:55:46 CEST Build Host: minkowski.suse.de
Group : Productivity/Text/Utilities Source RPM: diffutils-2.8.1-99.src.rpm
Size : 574251 License: GPL
Packager : http://www.suse.de/feedback
Summary : GNU diff utilities
Description :
The GNU diff utilities find differences between files (to make
source code patches, for instance).Authors:
——–
Paul Eggert
David J. MacKenzie
Richard Stallman
Roland McGrath -
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.