Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › TV-OUT+WINE+ZVUCNA
- This topic has 6 одговора, 4 гласа, and was last updated 20 years, 4 months раније by Duffman.
-
АуторЧланци
-
11. мај 2004. у 9:19 pm #3682MladenIsakovicУчесник
Molio bih za pomoc oko ovih emulatora za Win programe na Linuxu. Imam Mandrake 10 PowerPack, i upravo sam sa tih CD-a instalirao pakete wINE, sa jos nekoliko library paketa za taj program. Negde sam cuo da se program sa *.exe ekstenzijom samo treba uputiti da se otvara sa Wine-om, i on bi trebao da radi. E pa ja sam, da ne bih komplikovao nicim teskim i komplikovanim, hteo da pokrenem 2 stare DOS-ove igrice od po 500-700 KB (poker i bilijar) koje imaju samo jedan exe fajl, kad sam kliknuo, on mi je otvorio prozorcic (on, mislim na Linux) da odaberem koja aplikacija ce da otvori ovaj tip fajlova, ja sam otisao, u padajucem meniju do “More Aplications > Emulators > Wine >…, i sad tu imam sledeci spisak: Configurator, Filemanager, Minesweeper, Notepad, Progman, Registry Editor, Software Manager.Probao sam da sve ove stavke u meniju od Wine-a budu te sa kojima ce se .exe fajlovi pokretati, ali nista se ne desava, svaka se pocne otvarati dole na taskbaru, i posle 30-ak sekundi nestane. Medjutim, nesto se desava, jer je nakon svake te akcije sistem prilicno usporen. Ja nikada nisam radio sa Wineom, od skora sam u svetu Linuxa, ovo je verovatno neka sitnica, pa bih molio da me neko uputi kako ovo treba odraditi, dakle, sta treba i kako da podesim da mi neke .exe igrice ili programcici rade pod Linuxom.
Jos jedan problem: TV-OUT! Instalirao sam najnovije Nvidia drajvere, nakon instalacije izmenio sto je trebalo u XFree86 4 fajlu, kao sto je pisalo u uputstvu, ali ne znam da podesim TV-OUT. Graficka mi je GeForce 2 MX/MX 400, sa S-video izlazom. U Windozi radi super, ali ovde u uputstvu ne razumem, tamo pise nesto tipa “Ako je ovo upisano, a hoces ono (a ne znam sta je ni jedno ni drugo) dopisi ovo”, ali ne pise gde sta treba dopisati, pa ako neko moze da me uputi sta i kako po ovom pitanju. Treci problem je zvucna Crystal WDM, probao sam sa sva 4 sistema zvucnih drajvera u podesavanju zvuka u Linuxu, ne radi. Xmms pocne, i vrti fajl, ali se zvuk ne cuje. Zanimljivo, Knoppix 3.3 iz septembra 2003. sa kernelom 2.4.25 mi je prepoznao zvucnu, i pri dizanju loadovao drajver “Crystal codec WSS/SB driver=ad 1848”, i sve je radilo, ali je Mandrake ne vidi. Sta bih jos mogao probati? Ako neko moze neka mi pomogne po bilo kom od ova 3 pitanja! Hvala!!!12. мај 2004. у 8:41 am #18719RiSKУчесникShto se tiche Wine-a probaj da pokrenesh is shella
$ wine “ime_fajle.exe”Prijavice ti greshku u shellu, ako je ima, a najverovatnije nece da ti pusti igrice bash zato shto su DOS-ove. Probaj sa nekim windows-ovim programom. Npr, Quake 2 provereno radi…
E, sad, ako neko zna mozhe sledece: kada pustim Quake3, nece da radi jer ne mozhe da nadje CD. Ima li nachina da nateram wine da prepoznaje /mnt/cdrom kao D: (ili ma koji Windowsow disk)…
Za ostalo, imash ovde ljude koji razbijaju Linux….
12. мај 2004. у 10:03 am #18720VlajaУчесникSto se tice Quake3 najjednostavnije je da zamenis cini mi se .exe fajl sa onim koji dozvoljava da se igra pokrece bez cd-a(fajl se moze naci na netu, mada ga i ja imam negde,mogao bih da ga potrazim pa da ti posaljem).
Pokretanje win igara koje rede preko wine emulatora je najjednostavnije kroz konqueror.Dodjes do .exe fajla igrice pa onda ”open with… ”
i ukucas wine(ili winex, zavisi sa cime pokreces igru).12. мај 2004. у 10:12 am #18721DuffmanУчесникPreuzeto iz knjige Linux za pocetnike (trebao bi stvarno da nabavis ovu knjigu meni je puno pomogla a mozes je naruciti na ovom sajtu 🙂
Section “Device”
Identifier “device1”
Vendor Name “nVidia Corporation”
BoardName “Nvidia GeForce 4(generic)”
Driver “Nvidia”Option “TwinView”
Option “SecondMonitorHorizSync” “30-50”
Option “SecondMonitorVertRefresh” “60”
Option “TwinViewOrientation” “Clone”
Option “ConnectedMonitor” “crt,TV”
Option “TVOutFormat” “COMPOSITE”
Option “TVStandard” “PAL-B”
Option “DPMS” “on”
End SectionSacuvas promene, restart ponovo pokrenes X-graficko okruzenje i povezes monitor na SVideo izlaz na graf. kartici
Ovo bi trebalo da radi i sa GF2 karticama 😕 , uostalom zar nisi procitao Readme.txt File u njemu bi ovo trebalo da pise 😕 .
PS. Mozda treba malo prilagodjvanja za karticu i TV. Srecno!! 😛 😛
Nemoj da odustajes, drzim ti palceve 🙂 🙂13. мај 2004. у 9:58 pm #18722MladenIsakovicУчесникE ovako, kao sto ti rece, uz malo prilagodjavanja, uspeo sam da podesim TV out kao Clone, i radi super. Hvala!
Wine i dalje ne radi, zapocne se u taskbaru, a iz shella nece ni Win igrice od jednog exe fajla. A kako si ti mislio, da od neke igre sa CD-a onaj setup.exe pokrenem u shellu u Wineu, i on ce sam instalirati igricu koja bi trebalo da radi???
Zvuk i dalje nista…13. мај 2004. у 11:27 pm #18723АнонимниГостinstaliraj alsa paket za xmms i u mdk cont.ce. postavi alsa drajver pa probaj
14. мај 2004. у 10:24 am #18724DuffmanУчесникE ovako, kao sto ti rece, uz malo prilagodjavanja, uspeo sam da podesim TV out kao Clone, i radi super. Hvala!
Zvuk i dalje nista…Drago mi je sto sve radi a ti sada pomozi nekom drugom kad se nadje u slicnom problemu 🙂 ne valja biti cicija (najgora sorta 😉 ) i drzati sve znanje za sebe.
Probaj pod Gnomom da to uradis ali cisto sumnjam da ce uspeti ali zato gnome ima system resource monitor kao SySGuard u KDE-u pa kad pocne da zastajkuje a ti samo desni klik na rec. sys. monitor i skljuci sve wine procese sa end process. Probaj sta da ti kazem
😕 -
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.