Početak › Forumi › Linuks distribucije › Ubuntu,Mint,… › Trecji os
- This topic has 6 odgovora, 4 glasa, and was last updated 18 years, 9 months ranije by
dukenukem_4d.
-
AutorČlanci
-
15. novembar 2007. u 5:34 pm #9531
EddyNS
UčesnikNabavio sam Ubuntu dvd i rekoh da ga isprobam (kad ga pokrecjem treba da ukucam acpi=off noapic nolapic).
I ono radi normalno, tj ati x700 mi je prepoznao i cak i 3d efekti rade!
Na pclos-u jos uvek ne mogu naterati graficku da proradi (pitam se da li bi update kernela pomogao)
Moje pitanje je da li ja mogu pored xp-a i pclosa da instaliram i ubuntu jer hocju da ga probam a ne zelim da izbrisem pclos. Hocje li docji do nekog konflikta u grub-u, ili cje se samo jednostavno dodati nove stavke vezane za ubuntuP.S.: Iskoristio bih priliku da se jos jednom zahvalim svima koji su mi pomagali oko pclos-a narocito dukenukemu, nadam se da mu se nije ugasila vatra u kaminu zbog mene 🙂
15. novembar 2007. u 6:15 pm #65043Neky
Učesniku instalaciji ubuntua instaliraj GRUB u MBR i prepoznaće ti sve OSove. Naravno, za Ubuntu ti trebaju nove particije, ali verujem da se snalaziš oko toga.
15. novembar 2007. u 6:25 pm #65044burga
UčesnikJa koristim 2 HDa na svakom po jedan windows XP i po jedan linux, i imam sve opcije u grubu (+extra memtest i sl).
15. novembar 2007. u 8:16 pm #65045EddyNS
Učesnikhvala
Posto sam prvo u partition magicu odvoji 10 gb-a od jedne particije posle partition magicovog restarta grub je ispisa error 17 (sada particije imaju druge brojeve, pa valjda zato) sa win xp-ovog cd-a sam uradio fixmbr, kako bi partition magic zavrsio svoj posao, kontam instaliricju grub ponovo iz ubuntua, jel moze tako?I ono sto me zbunilo: Ako sam vecj napravio jedan swap sa pclos-om onda ne treba sad da pravim jos jedan, odnosno dovoljna je jedna particija za sve linux o. sisteme?
15. novembar 2007. u 10:46 pm #65046dukenukem_4d
Učesnikuradio fixmbr, kako bi partition magic zavrsio svoj posao, kontam instaliricju grub ponovo iz ubuntua,
trebalo bi da moze da se obnovi nekako,mislim da ima uputstvo na ubuntu-comunity (valjda)
sto se swap- a tice, taj jedan mogu da koriste vise instaliranih linux-a
(cak i poneki live-cd ga pronadje i koristi) ,to je vezano za onu identifikaciju swap particije
postoji nacin da isti taj linux-swap koristi i win,ali nisam probao ,u to vreme bilo je prekomplikovano za mene.
ali boot particije bolje da nisu iste (u slucaju da se koristi odvojena boot particija)u vezi vatrice ,nije se ugasila O0
16. novembar 2007. u 9:35 pm #65047EddyNS
UčesnikNabavio sam Ubuntu dvd i rekoh da ga isprobam (kad ga pokrecjem treba da ukucam acpi=off noapic nolapic).
I ono radi normalno, tj ati x700 mi je prepoznao i cak i 3d efekti rade!acpi=off noapic nolapic => ovo u stvari ne treba kod ubuntua, prepozna mi sve, jedino mi nije jasno zasto mogu da pokrenem livcd samo jednom bez gasenja racunara, inace me baca u neku konzolu tipa ?!?
i mogao sam da instaliram samo u text modu inace je zakucavao na 94%
grub se instalirao prepoznaje sve operativne sisteme ali pclos ne mogu pokrenuti (unable to mount), pitam se da li bi redo mbr pomogao–izmena/obrazlozenje: malopre nisam dobro citiriao–
16. novembar 2007. u 10:04 pm #65048dukenukem_4d
Učesnika-ha , prevideo sam da treba da budu 3 operativna sistema
juce bilo za fedoru i mandrivu 😉
http://www.linuxo.net/forum/index.php/topic,8414.msg63423.html#msg63423
nije mi u stvari jasno kako su odradili
ali za boot-loader nije neophodno da bude u mbr-u
(znaci za treci os moze da se smesti u boot ili root particiju-njegovu
pa da se pozove iz onog glavnog ili nesto slicno) -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.