Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Treba mi mala pomoc (IRDA)
- This topic has 12 одговора, 5 гласова, and was last updated 21 years, 3 months раније by
brale.
-
АуторЧланци
-
17. мај 2005. у 12:32 pm #5381
Bastard
УчесникTreba mi mala pomoc odnosno savet kako da omogucim koriscenje IRDA na mom kompu sa linuxom.
Na mojoj ploci asus x-x ima ulaz za irda lampicu ali moje kuciste nema tu diodicu.
Ovu diodicu sam trazio kod raznih prodavaca ali nemogu da nadjem takvu vec samo USB verziju.
Ako neko zna koji model ovakvog uredjhaja na USB radi pod linuxom molio bih da mi odgovori.Takodje ako neko zna gde da nadjem obicnu diodicu za kuciste isto bih ga zamolio da mi napise.
Ono sto me usvari muci je pitanje koji bi uredjaj sigurno radio na linuxu.Koristio bih za daljinac i nokiju.17. мај 2005. у 6:34 pm #28532Bastard
Учесник❓
17. мај 2005. у 6:34 pm #28533Bastard
УчесникOpet se dvaput poslala poruka.
17. мај 2005. у 7:16 pm #28534jboban
Учесник❓
Nemoj da si neurozan i nestrpljiv 😉
Za elektroniku koja se spaja na konektor na matičnoj ploči mogu da ti pomognem i za šemu i za delove. Onda se to uključi u BIOS-u, a kako se koristi pod Linux-om ne znam… Pod Win XP kolega sa posla to koristi.17. мај 2005. у 7:53 pm #28535dens
УчесникCuj, ja jos nisam zavrsio istrazivanje na tu temu…
Ali, evo kako stoje stvari sa jednim sto sam kupio za notebook (USB->IRDA). Upitanju je neki sa SigmaTel chipom i ladno ga Linux vidi kao irda0 mrezni interfejs.
Dakle, automatski kad ga ubodem podigne se kernel driver za njega….
Medjutim za sada nisam nista pametno s njim uradio osim sto sam video signal sa nokia 6020 telefona (send ringtone) a na linuxu sam pre toga imao pokrenut irrdump (ili tako nekako).
Imas na internetu dva-tri sajta koji su posveceni samo IrDA na Linuxu…
17. мај 2005. у 8:46 pm #28536Bastard
УчесникKako se tacno zove taj model sa sigmatel cipom?
Imam semu kako napraviti diodicu na com1 za lirc ali mi se ta ideja pravljenja
nije svidjala bas.Nije lose ni da mi das tu semu pa da vidim kako moze da se napravi za konektor.17. мај 2005. у 9:15 pm #28537dens
УчесникUh… bacio sam omot… a uz njega je isao disk sa hrpom raznih USB drajvera za smopuiM (Windows) sa intuitivnim nazivom “USB”
Inace, kupljen kod IMTEL-a…
18. мај 2005. у 11:38 am #28538Off-Topic
УчесникIRDA prijemnik ti zauzima jedan od UART portova na mashini (shto mozesh da postavis u BIOS-u, pa chak i ako nemash foto celiju, probe radi…), skoro svuda ide na COM2, naravno ukoliko nemash neshto drugo na 0x2f8irq3, probaj da instalirash irda-utils, tu imash brdo objashnjenja i programa, a i u /usr/src/linux/Documentation/ e tu vec procunjaj malo…(mozda pod ~net/).
Lirc je samo za one-way, i uglavnom za daljince.
Mi smo se neshto chachkali sa nekim donaubae modulom na nekoj Toshibi, ali nishta ne uradismo, imamo sve potrebno i u /proc-u i u device-ima, ali nishta nema na irdadump i nekim Sony-Ericsonom.
18. мај 2005. у 11:39 am #28539Off-Topic
УчесникIRDA prijemnik ti zauzima jedan od UART portova na mashini (shto mozesh da postavis u BIOS-u, pa chak i ako nemash foto celiju, probe radi…), skoro svuda ide na COM2, naravno ukoliko nemash neshto drugo na 0x2f8irq3, probaj da instalirash irda-utils, tu imash brdo objashnjenja i programa, a i u /usr/src/linux/Documentation/ e tu vec procunjaj malo…(mozda pod ~net/).
Lirc je samo za one-way, i uglavnom za daljince.
Mi smo se neshto chachkali sa nekim donaubae modulom na nekoj Toshibi, ali nishta ne uradismo, imamo sve potrebno i u /proc-u i u device-ima, ali nishta nema na irdadump i nekim Sony-Ericsonom.
18. мај 2005. у 7:29 pm #28540Bastard
УчесникE ljudi meni treba SIR
SIR je cetvrtasta plocica sa cetiri rupe koja ide montirana napred na kuciste
Ako neznate ko ima SIR za prodaju onda mi bar recite gde ima kuciste sa SIR-om da se kupi u bg-u.Ako neko zna gde da nadjem vec napravljenu za com port neka napise ili ako
nece da se reklamira neka mi posalje pm -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.