Početak › Forumi › Prvi put na Linuksu? › totalni pocetnik
- This topic has 12 odgovora, 9 glasova, and was last updated 18 years, 5 months ranije by
Neky.
-
AutorČlanci
-
9. decembar 2007. u 7:37 pm #9607
Vlada07
Učesnikimam instaliran WinXP, zanima me da li je moguce da instaliram Linux
a da mi pritom ostane i XP?
zapravo da prilikom pokretanja racunara dobijem mogucnost izbora
operativnog sistema kojeg trenutno zelim korstiti?imam stariji racuna AMD Athlo64 2800+, 1giga RAM, Ati Radeon 9250Pro,
sata hard diskzapravo sve me ovo zanima iz kasnijeg razloga LinuxTV
koji Linux instalirati na ovakav racunar a da sasvim zadovoljavajuce funkcionise?
OpenSUSE?ili kakvo resenje postoji prilikom koriscenja dva operativna sitema?
kasnija zelja mi je podesavaje ovoga:
http://www.linuxtv.org/wiki/index.php/Main_Pagehvala puno na pomoci
9. decembar 2007. u 8:18 pm #65702GoranSTX
UčesnikOpenSUSE nije loš izbor za početnika u linux svetu.
Ovo uputstvo će ti pomoći u nameštanju dual-boot-a (preskoči delove koje si uradio iliznaš da uradiš na drugi način) , a procedura je ukratko:
1, pravljenje particija za linux (jedna za sam sistem tj. /root i jedna manja za swap)
2. instalacija XP-a (naravno, ako imaš već instaliran, ovo preskoči)
3. instalacija suse-ta (u toku same instalacije ćeš podesiti i samu boot proceduru)Posle svega možeš da se baciš na podešavanje TV-a…
10. decembar 2007. u 3:09 pm #65703Leon
Učesnikimam instaliran WinXP, zanima me da li je moguce da instaliram Linux
a da mi pritom ostane i XP?
zapravo da prilikom pokretanja racunara dobijem mogucnost izbora
operativnog sistema kojeg trenutno zelim korstiti?ja ne znam nista o linuxTV, ali znam da mozes instalirati windows xp i linux na jednom racunaru. ja sam to uradio a imao sam vec instaliran XP. samo sto sam ja izabrao Ubuntu i Kubuntu a ne OpenSUSE. plus sam ja imao Intel a ne AMD. dakle, kad narezujes na disk izabranu distribuciju linuksa, pazi da se ne zeznes, treba da izaberes iso/image za AMD. kada ubacis narezani CD u komp, i krenes sa instalacijom, sve ce ti se prikazati a tvoje je samo da biras.
nisam instalirao SUSE pa ne znam kako ide instalacija, mozda ima negde video snimak na internetu, pretrazi google ili youtube i tako to.
kad zavrsis instaliranje, kasnije ide detaljnije podesavanje, tipa: da li ce ti se pri startovanju racunara prvo podizati XP ili SUSE. kao sto rekoh, ja za taj linuks nemam pojma, ja imam iskustva sa K/Ubuntu.
a evo ga na ovom forumu i posebno odeljak za OpenSUSE: http://www.linuxo.net/component/option,com_smf/Itemid,82/board,19.0/10. decembar 2007. u 8:35 pm #65704svrbin
UčesnikNije nikakav problem postaviti dualno butovanje prilikom instaliranja linuksa – sve ti sam predloži (potrebno je samo da je vindovs prethodno instaliran), ali, to možeš uraditi i iz samog vindovsa.
Korisno uputstvo na srpskom možeš proučiti na sledećoj adresi:
http://hammer_soft.t35.com/bootpart.htm10. decembar 2007. u 8:38 pm #65705Andersen
UčesnikNi ja nisam nikad probao taj Linux TV,ali nikad nisam naisao ni na linux koji se ne moze instalirati na komp istovremeno sa windozom,a ni cuo da tako nesto postoji.
11. decembar 2007. u 7:50 am #65706Vlada07
Učesnikhvala puno na veoma korisnim odgovorima 🙂
zanima me sledece, trenutno mi je instaliran samo XP imam dve particije
particiju c: na kojoj se nalazi Windows (30gb) i particiju d: (130gb) na kojoj je sve ostalo..
da li moram da pravim nove particije za Linux? i da li to mogu da uradim tako sto cu podeliti
particiju d: ? i koliko novih particija moram da napravim, te na koliko bi bilo optimalno da budu
raspodeljene
zanima me i koja bi to verzija SUSA bila kao optimalno resenje za stariji racunar kao sto je ovaj
moj o kome sam pisao na pocetku?
i da, naisao sam na nesto ovako MiniDVBLinux.
http://www.minidvblinux.uni-klu.ac.at/
i video sam da se spominje za gledanje DVB-S televizije? da li je to vrsta Linux OS-a ili program?totalni sam pocetnik po pitanju Linuxa ali bih zeleo da naucim nesto i o ovome..
thanks 🙂
11. decembar 2007. u 8:32 am #65707GoranSTX
UčesnikNapravi dve particije za linux (nekim programom tipa PQ Magic i sl., mozes da odvojis taj prostor od D: particije tako sto ces smanjiti part. D: pa na slobodnom prostoru napraviti dve nove particije):
1. root particija (obelezava se sa / ) velicine min 10GB (ovo je stvarno minimum, odvoj koliko god mozes jer se korisnicki podaci cuvaju u okviru ove particije pa ona moze dosta da raste)
2. swap particija (obelezava se sa swap 🙂 ) velicine 1GB (ne treba ti ni toliko s’ obzirom na kolicinu RAM-a koju imas, al’ nece da skodi)Slobodno na svoj sistem instaliraj opensuse 10.3
Taj MDL je live distro (znaci podize se sa butabilnog CD-a, mada moze i da se instalira) specijalizovan da bude multimedija centar. Probaj, nista te ne kosta 🙂
11. decembar 2007. u 12:17 pm #65708BRANKKO
ModeratorAko ti nemački nije jača strana, try this: http://64.233.179.104/translate_c?hl=en&langpair=de%7Cen&u=http://www.minidvblinux.uni-klu.ac.at/%5B/url%5D
11. decembar 2007. u 12:26 pm #65709Beagle
UčesnikNajlakse ti je da pocnes sa particionisanjem diska. Koristi paragon ili neki slicni program (naravno za win). Smanji neku particiju, i napravi nove (ti programi podrzavaju linux fajl sisteme tako da to nece biti problem). Za pocetak, odbar ti je SUSE, PCLOS,(K)ubuntu i sl. Prilikom instalacije, dovoljno je da odaberes particiju i instaler ce sve da obavi sam, cak ne moras ni da podesavas GRUB ili LILO, pa ce ti dual boot raditi bez problema.
Ako ce ti linux biti trajnije resenje, napravi dve dodatne particije: swap i home. Swap je privremena memorija OS-a (treba da je imash duplo vishe u odnosu na RAM), a u home direktorijum ce se smestati tvoji podaci.
PS sada se Linux instalira lakshe od Windows-a 🙂
17. decembar 2007. u 11:55 am #65710Vlada07
Učesnikovako, da se zahvalim puno na iscrpnim informacijama..
zaista mi puno znaci, hvala svima.. puno, puno 🙂znaci ovako particija d: je 120Gb na njoj su filmovi, muzika, instalacije itd..
nju sto je to vise moguce rasteretim (nepotrebni filmovi, muzika itd..)
zatim je delim na koji odnos? da li na 3 nove particije ili 2?
jedna mi je za Linux, a da li je potrebna i ta dodatna manja particija za Linux?
na drugoj particiji ostaju neki od filmova, muzika itd.. zar ne
c:/ particiju ne diram (tu mi je WinXP)ovde bi bilo pozeljno optimalno resenje da slucajno ne bih zezuno sa deljenjem pa da ostavim premalo prostora, pretpostavljam
Linux OpenSUSE 10.3 (32bitPC) je dostupan javno koliko mi se cini i
moze se preuzeti sa “software.opensuse.org”?
velicina je 4.1GB
ISO image fajl snimim na DVD-disk, disk butujem prilikom startovanja
i pratim uputstva?
prilikom odabira particija moram da obratim paznju tacno na sta?
kako da mu naredim da ne dira Windows?
i da vazan deo vezan za drajvere? kako stoji stvar sa njima?
AMD procesor, AtiRadeon 9250, maticna ABIT KV8Pro?
moram li traziti po netu nove drajvere namenski
za Linux ili koristim ono sto imam na originalnim diskovima?thanks 🙂
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.