Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Hardver › Temperatura Hard diska
- This topic has 27 odgovora, 9 glasova, and was last updated 20 years, 6 months ranije by
Bastard.
-
AutorČlanci
-
5. februar 2006. u 1:43 pm #40283
Hans
UčesnikMeni je vrisnulo 7 slim maxtora (sve 40-ice) doduse 2 ii 3 mojom sitnom nekom greskom a ovo ostalo sve samo od sebe
a od ostalih vrisn’o jedan quantum 30 i to je to.5. februar 2006. u 2:07 pm #40284Red_Zmaja
UčesnikMeni je vrisnulo 7 slim maxtora (sve 40-ice) doduse 2 ii 3 mojom sitnom nekom greskom a ovo ostalo sve samo od sebe
a od ostalih vrisn’o jedan quantum 30 i to je to.Ma slimove ne zalim..al’ nikad necu prezaliti WD od 60 sto je riknuo 🙁
6. februar 2006. u 7:43 am #40285unknown
UčesnikMa slimove ne zalim..al’ nikad necu prezaliti WD od 60 sto je riknuo
U covece i meni je riknuo WD od 60 pre dve godine 🙁
Izgleda da je mehanika.8. februar 2006. u 8:58 pm #40286Bastard
UčesnikMeni je rikno jedan maxtor od 30 GB za nekih 6 meseci koriscenja.Za taj sam dobio neki stari zardjali koji evo vise od dve godine radi dobro.
Pre toga mi je rikno jedan samsung od 20 GB koji je imao fabricku gresku na chipu.
Oba su riknula na windows-u
Svaki hard disk ima svoj vek,odnosno koliko sati moze da radi.Zato i postoji stand by i iskljucivanje diskova.Inace mozete imati vreme kao sto moj maxtor ima.Mislim da je nadziveo 10 radnih vremena svih maxtora iako sam ga dobio starog.Onaj novi je znaci bio falican ili ga je ubilo kuciste.Maxtor slim diskovi se mnogo greju.Zato imam veliki ventilator od 8 cm ispred diskova.Na pozadini kucista imam jos jedan ventilator koji ubacuje hladan vazduh (to je zato sto vazduh koji prelazi preko diskova zagreva kuciste i povecava temperaturu cpu za cak 10 stepeni.Temperaturu diskova neznam tacno ali su tek mlaki na dodir.
Ovo je bilo privremeno resenje dok ne uzmem neko besno kuciste od 140 E.Verovali ili ne po meni se isplati i platiti vise za kuciste koje se bolje hladi jer je pitanje zivota ostalih uredjaja8. februar 2006. u 9:33 pm #40287ak-87
UčesnikJa sad stvarno ne razumjem,pa vi ljudi mjenjati hard diskove ko carape,*ebote… 😀
Meni se nikad nije desilo da je riknuo hard disk,a ako ih je neko forsirao,onda sam to ja… 😆
Takodje,kod starog u firmi racunari rade cijeli Boziji dan,ali nikad nisam cuo da je neki od hard diskova na njima riknuo…Jel se vi zezate ili sta? ❓
I kako ja mogu provjeriti temp. hard diska???
8. februar 2006. u 10:19 pm #40288ljuba-trebotin
UčesnikZa merenje temperature za Windows postoji program SpeedFan ili Everest Home edition.
A za Linux i mene zanima sa kojim programom se meri temperatura?E sad, Zna li neko koje su temperature propisana proizvođačkim standardima za normalan rad Hard diskova, jer to je bilo početno pitanje?
8. februar 2006. u 11:30 pm #40289LYb
Učesniktreba ti lm_sensors, a onda posle gledas iz cega oces… gkrellm sa hdtemp pluginom, ksensors…
9. februar 2006. u 12:18 am #40290ljuba-trebotin
UčesnikA koja temperatura je propisana proizvodjačkim standardima???
9. februar 2006. u 12:49 am #40291Hans
UčesnikSve zavisi od proizvodjaca i modela
9. februar 2006. u 12:54 am #40292Hans
UčesnikSad sam nasao
Temperature
Operating (°C) 0 to 60
Non-operating (°C) -40 to 71ovo je za maxtor diamondMAX 10
-
AutorČlanci
Forum ‘Hardver’ je zaključan za nove teme i odgovore.