Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › Telekom ADSL
- This topic has 51 одговор, 15 гласова, and was last updated 17 years, 5 months раније by Bastard.
-
АуторЧланци
-
2. март 2007. у 6:01 am #8412LimitManУчесник
Posto sam vec par dana ponosni vlasnik (u Zajecaru stvarno covek mora biti ponosan ako ima nesto jace od dial-up-a) Telekomovog ADSL prikljucka, mogu vec da napisem par slova o njemu…
Prikljucivanje:
Proslo je bez problema… Kablovi su svi bili ukljuceni u paket (jedan USB, jedan UTP, dva telefonska) tako da sam za manje od minut sve povezao, i ukljucio adsl … Povezao se sa jos manje problema. Podigao eth0 interface (koji sam ko zna zbog cega drzao down), pozvao dhcpcd, on je postavio IP, netmask, nameserver… ping http://www.google.com … Nista … ping mail.yahoo.com … nista … (racunam da su ovi sajtovi uvek up i da su naj pogodniji za dijagnostiku) … pingam getway (preko IP-a) i radi … Pogledam koji je nameserver … 192.168.1.1 (t.j. IP modema …) nakacim se preko http-a na modem … user: admin pass: admin … potrazim DNS, a tamo stavljeni 0.0.0.0 i 0.0.0.0…
Znaci tu je problem … Pozovem njihovu tehnicku podrsku na 0800 100 100 (zamislite! BESPLATAN POZIV!! OD TELEKOMA NESTO BESPLATNO?!?!?!) i posle kraceg cekanja javi mi se operater. Kada sam mu rekao da sam pod linuxom, odmah mi je rekao da nema pojma o linuxu (nisam ni ocekivao da nesto zna) ali dok mi nije spustio slusku malo bezobrazno ga pitam da mi samo da IP-e name servera … Rekao je da to moze da mi da, izdiktirao mi je: 195.178.32.2 i 212.200.13.13, koje sam ja ukucao direktno u modem (nisam hteo u /etc/resolv.conf jer bi dhcp opet modifikovao…) i sve je proradilo perfektno!
Kasnije sam ipak dns servere prebacio na opendns … Mada nisam siguran koji je brzi …Sto se protoka tice odlicno se drzi … Imam paket 256/64 i skidam brzinom od 27-28 KBps (sto ako pomnozimo sa 8 dobijemo 216 – 224 kbps sto i nije tako lose…). U ugovoru stoji da nece da mi modifikuju protok, ali da ne mogu da uticu na link koji ne zavisi od njih i da za to nisu odgovorni (slazem se … ne mogu oni da ubrzavaju neciji komp u americi …).
Jos da napomenem, konfiguracije koje mi se nude na modemu su zadovoljavaujce (poseduje NAT, firewall, routing, raznorazne filtere (IP, MAC, Protocol…)…) i jedino sto mu je zakljucano su user i pass za PPPoE koje je telekom zakljucao (sto po meni i treba da bude zakljucano … ipak su mi poklonili taj modem) ali i to flashovanjem (direktno sa web interface-a) moze da se otkljuca.
Uglavnom, posle 10 godina provedenih na internetu, konacno sam zadovoljan necim sto je telekom uradio. Samo, koliko dugo cu biti zadovoljan time?
2. март 2007. у 10:08 am #52986miodragzУчесникDok ne pocne da puca a to je prvi mesec dana a posle videces mozda ces imati srece,prijatelj ima Tekomov adsl i desi se da ponekad i o 10 dnevon da pukne pa mora da restaruje modem. Sta da ti kazem da je gori od SBB kablovskog net-a. Srecno od sveg srca
2. март 2007. у 1:27 pm #52987LimitManУчесникVidecemo 😉
Pocne li to da se desava, pocece i tuzbe da stizu 😉 Bar imam dobre pravnike 😀2. март 2007. у 2:05 pm #52988miodragzУчесник😀 Al si procitao ugovor, protok moze da ti bude i 20 kbps ( 1 kb/s ) ne odgovaraju za to bitno je da imas a kakav bas ih briga. Aj npr povlacim sa neta mesecno 80-90 GB za pola meseca imam 60 GB a onda pocinju da zezaju i da guse vezu. eto kako je u vecem gradu a kako je tek u manjim kosa mi se dize na glavi. Ja jos zovem korsnicki a pametni operater kaze da mi nije windblows lepo instaliran ::) a moj odgovor da nemam windows da imam linux cujem samo aaaaaaaaaaa hmmmmmmm aaaa ( i jedan minut mumla nesto ) ima vec tema vezana za to procitaj dejaniumov link
http://altipar.users.sbb.co.yu/tetejac.jpg2. март 2007. у 2:27 pm #52989marelliУчесникMolim te,reci mi kad si se prijavio za ADSL i posle koliko cekanja si ga dobio?
Ne rece koja je marka modema i da li postoji mogucnost biranja za korisnike Linuxa?
Ali cim si nakacio Lindzu na njemu znaci ima,i ja pitam svasta!
Jel su pajseri iz Telekoma dosli kod tebe na kucnu adresu ili te oni pozvali pa si isao kod njih?Dobro je da se krenulo da se radi nesto i ovde u Timockoj Krajni,jedva cekam da se ratosiljam bede
zvane dial-up.Ma i protok od 216 – 224 kbps,kao sto rece Ti,je pravi dar sa nebesa!
Kad ga uporedis sa 2kbps pa to leti!E i jos nesto,kako placas ADSL,nesto kao pri-pejd ili post-pejd.Jel mora da se palca svakog meseca,a ga koristio a ga ne koristio?
Izvini sto malo davim,ali kad videh ADSL,pa jos u Zajecaru …
Sve bi ja ovoh pitao u Telekomu kod mene,ali kad me vide pocnu da cupaju kosu,jel sam dosadio sa pitanjem kad ce,ondak sta da pitam dalje jel ni oni nista neznaju!
Evo i ovde vec smaram ajde da begam!pozdrav
2. март 2007. у 4:25 pm #52990LimitManУчесникPa prijavio sam se u akciji (krajem decembra) … Prijavilo se par hiljada ljudi, ali je stiglo samo 100 modema … Dobio sam ga preko veze (posto mislim da sam im se popeo na k**** sa pitanjima godinama, zena koja radi tamo rekla mojoj kevi da idem da trazim od nje…).
Inace, promocija se sastoji u tome da ti POKLONE modem i spliter (opremu koju inace naplacuju 5500) kao da si ih platio. Cak i ugovor nije izmenjen …
Sto se ugovora tice, samo za @miodragz cu izdvojiti dve tacke:
Definicija Usluge:
Clan 2
ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) je asimetricna digitalna pretplatnicka linija koja omogucava brz i neogranicen pristup internetu po vec postojecoj telefonskoj liniji bez njenog zauzeca. Internetom se u smislu ovog ugovora smatra globalona informativno-racunarska mreze. ADSL usluga je dostupna u tri paketa koji podrazumevaju razlicite pristupne brzine i to:
-ADSL 1 256/64 Kb/s downstream/upstreeam;
-ADSL 2 512/128 Kb/s downstream/upstreeam;
-ADSL 1 768/192 Kb/s downstream/upstreeam;
U uslugu je ukljuceno i sledece:
-ADSL modem i spliter koji se daje korisniku i koji je njegovo vlasnistvo,
– jedna dinamicka IP adresa;
-20 Mbit prostora po adresi (hteli su reci 20 Mbyte email prostora)Clan 14.
Telekom ne odgovara za zagusenje, kasnjenja ili greske u funkcionisanju delova interneta na koje objektivno ne moze da utice. Telekom ne odgovara za nepravilno funkcionisanje ADSL prikljucka korisnika ukoliko do problema u radu ADSL prikljucka dodje iz razloga na koje Telekom ne moze da utice. Telekom ne odgovara za stetu …….Necu da kucam dalje … Uglavnom ogranicavaju se od hakovanja … Obostranog … Uglavnom … Citaj ono “DELOVA INTENETA NA KOJE NE MOZE OBJEKTIVNO DA UTICE” .. Sto znaci izvan njihove mreze 🙂 A ovaj drugi deo … Pa naravno … Ako nemas struje ili ti je slaba struja na ADSL-u nece oni da odgovaraju!!!
@marelli
Inace, placa se mesecno, i prvih godinu dana ne mozes da raskines ugovor … Ako ne platis, iskljuce te … A posle toga i tuze 😀 Bar za prvih godinu dana 😉 Tako da nije preporucljivo da uzimas ako nemas stalne prihode 😀2. март 2007. у 8:29 pm #529913. март 2007. у 7:12 am #52992LimitManУчесникNije toliko vezano za ovu temu, ali otvorim malopre mail i zateknem sledeci mail:
From: root hide details Mar 2 (16 hours ago)
To [email protected]
Date Mar 2, 2007 3:19 PM
Subject ADSL – Odgovor
Mailed-by pop3.ptt.yuPostovani,
Na osnovu Vase prijave koju ste popunili na nasem sajtu http://www.ptt.yu obavestavamo Vas da smo od Telekoma Srbija dobili odgovor da ste se pored prijave na gore navedenoj adresi (kod PTT Net) prijavili kod drugog provajdera, te Vas je isti na osnovu prijave rezervisao kao svog potencijalnog korisnika. Ukoliko zelite da koristite nase usluge ADSL-a potrebno je da kontaktirate doticnog provajdera (Telekom ili neki privatni provajder) i zatrazite da oslobode Vas prikljucak, kako bi mogli da koristite nase usluge.
S postovanjem PTT Net
Korisnicki servis: 011/3641-999
http://www.ptt.yuInace, prijavio sam se za PTT ADSL pre neke 2 godine 😀 BEDAAAAAAAAAAA!!!
7. март 2007. у 12:34 pm #52993velialУчесникSto se tice raskida ugovora cini mi se da se placa visina troskova prikljucenja i mislim da je ta stavka samo kod ljudi koji su uzeli ADSL u promotivnom periodu pa to nisu platili. Verovatno da ne bi neko podneo deset zahteva pa kad dobije modeme raskine ugovor a ove proda.
Inace i ja sam zadovoljan sa Telekomom, uzeo sam 512 a download mi nijednom nije pao ispod 50, obicno ide oko 57. Sto se prikljucenja tice kod mene je bilo ubodes i radi.7. март 2007. у 2:10 pm #52994MisterNoУчесникJa sam pre neki dan presao sa paketa od 256 kbit na 512. To dovoljno govori koliko sam zadovoljan uslugom.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.