Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › System Resources [Sredjeno]
- This topic has 7 одговора, 5 гласова, and was last updated 19 years, 3 months раније by
BrokeBody.
-
АуторЧланци
-
26. октобар 2005. у 9:50 pm #6392
BrokeBody
УчесникOK, ovako stoje stvari: Intel Pentium4 2.0GHz, 512MB Kingston, Mandriva Linux 2006 Power Pack i Reiser FS File System.
Kad mi se podigne sistem, prvih 3-4 minuta od 512MB (Ne vidi bas 512, nego 509, al’ dobro…) imam oko 220MB slobodne memorije. Posle toga, izjednom mi ostane 30-5MB slobodne memorije, i da bi mi svaki program otvorio, treba mu 7-8 do 20 sekundi. Kako je moguce da mi toliko odu sistemski resursi za tako kratko vreme?!? P.S. Bas sam gledao, cim se podig’o sistem, otvorio sam “Memory” iz KDE menija i cekao sam za koliko ce da mi odu resursi… I posle 2 minuta mi je od 240MB slobodne memorije ostalo 6MB!!!
26. октобар 2005. у 10:08 pm #36463BrokeBody
Учесник… Swap particija mi je 1GB, tako mi ljudi rekli da uradim: “Stavi na Swap duplo vise od memorije…” i tako sam uradio, i tu mi je uvek 99% slobodno.
27. октобар 2005. у 12:24 am #36464Red_Zmaja
УчесникNemoj da koristiss KDE…Meni je isto suse jeo svih 512 Mb od kad sam instaliro ubuntu i fluxbox nemam ti problema
27. октобар 2005. у 9:23 am #36465mmirilovic
УчесникTu memoriju „pojede“ Linuxov keš. Keširaju se razne stvari, a najviše tvoj hard disk i razne biblioteke. To veoma ubrzava mašinu! Nemoj da te to brine, jer ako zatreba memorije za neku aplikaciju deo memorije zauzet kešom se brzo oslobodi.
To što je tvoja swap particija 99% slobodna to znači da je veća nego što je potrebno. Pravilo da swap treba da bude 2x veći nego memorija važilo je kada su računari imali po 4-16MB. Danas je sasvim dovoljno i 256MB za swap, bez obzira na to što imaš 512MB RAM-a.
27. октобар 2005. у 9:58 am #36466kmilos
УчесникTu memoriju „pojede“ Linuxov keš. Keširaju se razne stvari, a najviše tvoj hard disk i razne biblioteke. To veoma ubrzava mašinu! Nemoj da te to brine, jer ako zatreba memorije za neku aplikaciju deo memorije zauzet kešom se brzo oslobodi.
Upravo tako, Linux samo pravilno koristi dostupne resurse do maksimuma. Pogledaj komadu “free” i njene opcije da bi dobio pravu sliku zauzeća memorije. Ovo je inače bilo često pitanje, molim te više koristi pogodnost pretraživanja foruma.
27. октобар 2005. у 4:51 pm #36467popac
УчесникOK, ako je keš u pitanju, ali čovek reče da mu i mašina vidno uspori. Ja mislim da ti neki proces guta memoriju.
28. октобар 2005. у 12:18 pm #36468BrokeBody
УчесникGled’o ja u konzoli preko “ps aux” i nijedan proces ne koristi vise od 2%, procesora i 2% memorije. Od 30-40 (Kol’ko ih vec ima…) procesa samo 3-4 procesa koriste po 2% procesora i memorije, a ostali po 0.1-0.2% (Mislim da ima 2 procesa gde jedan koristi 3%CPU i MEM, a drugi 4%CPU i MEM). A mozda se ja tripujem da mi sporo radi masina…?!? Koliko vama brzo otvara neke aplikacije (Vec sam rekao mojoj masini treba 7-8 do 20 sekundi…)?
28. октобар 2005. у 3:42 pm #36469BrokeBody
УчесникProblem resen! 🙂 Sada mu treba uobicajenih 7-8 sekundi da otvori neku aplikaciju. Stopirao sam i ugasio sam KAT i sada radi sasvim zadovoljavajucom brzinom. Zanimljivo je sto kada unesem “ps aux” nigde ne vidim KATove procese, a da ga naravno jos nisam stopirao i ugasio iz System Traya (Inace KAT mi je po defaultu namesten da 20 sekundi posle svakog indexovanja ponovo krene sa indexovanjem)…
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.