Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › Symbian OS is Now Open Source
- This topic has 9 одговора, 8 гласова, and was last updated 15 years, 2 months раније by
JA_SAM.
-
АуторЧланци
-
4. фебруар 2010. у 12:16 pm #11728
BRANKKO
МодераторStarting today, the Symbian operating system has gone open source and can be downloaded for free. The Symbian Foundation says that “the transition from proprietary code to open source is the largest in software history.”
4. фебруар 2010. у 12:32 pm #82983zokypoky
УчесникMislim da je Nokia definitivno shvatila da će joj trebati mnogo više za borbu protiv Google-a, Aplle-a, M$ i Linux-a. Iskreno ovo sam očekivao davno. Da je tako bilo, pomenuti bi se sada ravnali prema Nokiji, ali na sreću, ili žalost, nije tako!
4. фебруар 2010. у 1:12 pm #82984tomaja
Главни мајсторMislim da se radi o sličnom potezu kao i sa Maemom, samo su krenuli iz suprotnog smera ka open source-u, mada se meni ovaj potonji mnogo više dopada 🙂 zbog svoje Linux osnove koja mu omogućava odlične mogućnosti za napredovanje. Naravno, Symbian ima mnogo veći broj korisnika, jer je ovaj tek od skora počeo da se pojavljuje na smartphonovima, a nadam se i iPed-like uređajima. Za sada je perjanica ovog sistema Nokia N900 koja recimo, između ostalog, može da pokrenu OpenOffice.org u full-u 🙂
http://www.maemo.orglinux4life
4. фебруар 2010. у 2:07 pm #82985zokypoky
УчесникSajt im je interesantan, kao da se radi o dečijoj igrici !
4. фебруар 2010. у 2:45 pm #82986RiSK
УчесникHeh… Koliko sam u toku sa telefonima – Nokia je zadnji proizvođač zainteresovan za Symbian. Premda mi se čini da su oni Linux platformu shvatili vrlo ozbiljno, dobre su šanse da se prešaltaju na nju, što bi, praktično, značilo kraj razvoja Symbiana.
U svakom slučaju, pohvaljujem potez o otvaranju koda.
4. фебруар 2010. у 4:17 pm #82987miodragz
УчесникMislim da bi svi trebali da se ugledaju na Motorolu a ne na Nokiu jer Motorola dobrih skoro godina koristi Linux na svojim telefonima
4. фебруар 2010. у 6:55 pm #82988JA_SAM
УчесникPo cemu se Motorolin Linux firmware razlikuje od Symbiana?Potpuno je zatvoren,isto kao i svaki drugi FW.
Osim ako si mislio na Android,mada na njemu su tek od pre par meseci.5. фебруар 2010. у 6:33 am #829895. фебруар 2010. у 3:17 pm #82990nowave
УчесникPo mom misljenju najvici potencijal trenutno ima Maemo. Nije toliko zatvoren kao Android, i moze se lepo programirati u C-u, Python-u, uskoro ce i Qt(C++) biti dostupan, za razliku od Androida i njegove Java-e, ili iPhone OS-a i Objective C-a. Symbian isto moze ponovo da dozivi procvat ovim potezom otvaranja koda. Pitanje je kakva ce biti sledeca Symbian^3 verzija. Od toga ce dosta zavisiti. Ako bude “dobar”, verovatno ce i povecati svoj udeo na trzistu, medjutim ako se korisnici ne “prime”, vrlo verovatno ce zavrsiti kao zamena za vremesni S40 na low-to-mid-range telefonima, dok ce Maemo Harmattan preuzeti high end deo trzista Nokia-ine ponude.
5. фебруар 2010. у 4:01 pm #82991JA_SAM
УчесникNe verujem da ce se ista pametno sa Maemo desiti.Takodje delim misljenje da Maemo ima potencijal,ali platforma je dobra onoliko koliko su dobre i aplikcije za nju.A tu trenutno ne moze da se poredi sa App Store koji poseduje iPhone OS i Android(tj. Market kod Android-a).
Iskreno mislim da ce Maemo da zavrsi kao i ranije Motoroline Linux platforme,mada mozda ce se malo duze drzati od njih.
Ko zna mozda Nokia i izvede neku magiju da privuce korisnike,ali sobzirom koliko mediske paznje Apple i Google daje svojim platformama tesko da ce nesto pametno izvesti.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.