Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Swap particija
- This topic has 18 одговора, 8 гласова, and was last updated 20 years, 9 months раније by
BrokeBody.
-
АуторЧланци
-
14. новембар 2005. у 9:20 pm #37219
Red_Zmaja
Учесникma da i ja sam čito da treba da bude dva puta veći al ubuntu je sam sebi particioniso ne verujem da bi zajebo…već je napravio koliko mu treba…neka moja logika…
Šta vredi što sam ja na mom računaru unapred spremi swap particiju kad je on sebi napravio novu 😀14. новембар 2005. у 10:48 pm #37220LYb
Учесник@MisterNo
Ne slazem se sa tvojom particionom semom za desktop – to je poput onih koji na winu sve zguraju u C:Slazem se da /usr ne moras da izdvajas, ali je najnormalnije i prilicno odgovorno prema svom vremenu da da izdvojis makar /home, u slucaju reinstalacije ostaju ti sva podesavanja i svi korisnicki fajlovi.
Sto se /tmp-a tice… tako-tako, ja volim da ga roknem na neki non-journaling fs tipa ext2, a i da ga mountujem sa nodev, noexec, nosuid.
/var… pa logovi umeju da pojedu dosta prostora, sto ume da npravi dodatne probleme, posebno ako dozvolis da ti se napuni / particija. Dalje, malo koji pocetnik razmilja o logrotate, malo koji takodje razmislja o tome sta sve i koliko gura na disk, tj. u svoj $HOME, ne proveravaju da li sistem pri rebootu/shutdownu cisti /tmp, a to sve moze da dovede do nemogucnosti logovanja na sistem zato sto se root napunio. Malo koji ce od “tih” umeti da oporavi sistem, iako je u pitanju relativno trivijalna operacija.
Dobro, moj je problem i to sto vozim milion servisa, pa masina vise lici na server nego na desktop 🙂
14. новембар 2005. у 11:06 pm #37221Red_Zmaja
Учесник2 Lyb
Aj malo objasni kako da bacim home na posebnu particiju…jes da se nadam da neće doći do reinstalacije al nikad se ne zna. jest da ne čuvam ništa važno u home ali sad me zainteresova pa ako ti nije teško 🙂
14. новембар 2005. у 11:30 pm #37222LYb
УчесникUh, prvo, jel imas mesta na disku? U tom slucaju je najlakse. Ako nemas, potrudi se da oslobodis.
E sad: na slobodnom mestu napravi jos jedu linux particiju, recimo koristeci cfdisk – selektuj slobodan deo na disku i daj mu da napravi linux particiju. Kada si to uradio, moras da stavis neki filesystem na nju.
Primer, particija je hda9, a oces reiserfs na nju. Kucas sledece:
mkreiserfs /dev/hda9. Sad je ona potpuno spremna.
Napravi direktorijum, recimo /home2mountuj /dev/hda9 na /home2
prekopiraj sve iz /home na /home2
obrisi sve iz /home, ali ostavi direktorijumsad dodaj u fstab gde i kako da mountuje home, primer za tvoj slucaj bi mogao da bude
/dev/hda9 /home reiserfs defaults 1 2
rebootuj masinu, i ako si sve dobro uradio, eto tebi /home na odvojenoj particiji.
Da rezimiramo:
1. napravis particiju
2. napravis filesystem na novoj particiji
3. mountujes novu particiju “negde”
4. prekopiras /home “negde”
5. obrises sadrzaj /home
6. uneses u fstab da /home mountuje na tu particiju (na koju si prekopirao podatke)
7. rebootMislim, ne mora reboot, ali je lakse, mnogo lakse.
14. новембар 2005. у 11:59 pm #37223Red_Zmaja
УчесникJasno mi je hvala 😀
15. новембар 2005. у 11:47 am #37224MisterNo
УчесникLYb slazem se ja sa tobom za deskop particionisanje,
nego mislim da je ljudima najlakse za pocetak pogotovu ako nemaju mnogo iskustva da stave da im linux sam uradi particionisanje slobodnog prostora. Da sa tim sto im se tako prave /,swap i /home particije.
Inace i ja na kucnoj masini imam bar 10 Linux particija, sto standardnih sto za mrezne nfs instalacije sto za sambine roming profile kada radi kao PDC itd itd
15. новембар 2005. у 1:40 pm #37225Red_Zmaja
УчесникE ajd ja još malo da se nadovežem ako smem pošto sam video da spominješ particiju /usr.
Ako ja npr. napravim particiju /usr i ponovo instaliram linux oće svi programi raditi bez ponovne instalacije?15. новембар 2005. у 4:36 pm #37226MisterNo
УчесникNaravno da nece
23. новембар 2005. у 7:15 pm #37227BrokeBody
УчесникJa imam samo / i swap.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.