Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Arch,Manjaro,… › Suspend, štampač, automount i još koje pitanje.
- This topic has 7 одговора, 3 гласа, and was last updated 16 years, 2 months раније by atomic.
-
АуторЧланци
-
26. јун 2008. у 9:28 pm #10217atomicУчесник
Pozz archeri. Pre neki dan sam, posle Ubunta i Fedore, instalirao i Arch 2007 (eh, da sam znao da će uskoro 2008). Naravno, bilo je tu i tamo nekih problema, a pošto nisam uspevao da se prijavim na ovaj forum, snalazio sam se pomoću googlanja. Ipak nekoliko stvari ne mogu da rešim, pa da pitam vas majstore. Dakle, suspend mode, štampač na paralelnom portu i automount, kako naštelovati? Za suspend sam našao uputstvo za pkgbuild i makepkg, skinuo paket suspend-0.8 i neće… u njemu nema pkgbuild fajla. Kod štampača je stvar u tome što CUPS localhost-u traži user i pass i koji god da ukucam ne ide. Valjda treba sa dodati user za cups, ali to ne umem. I treće, automount. Instalirao sam autofs, ali ne umem da ga podesim. Trenutno sam se snašao pa dodao u Gnome Panel Disk Mounter i to funkcioniše kada stisnem mount, dobijem na desktopu ikonice cd-a. Da vas pitam još nešto. Da li mogu da sačuvam pakete iz usr/var/cache/pacman/pkg na home particiju i ako budem radio novu instalaciju da ih vratim u isti. Hvala.
dodatak: Šta treba da uradim da bih za nazive fajlova i foldera mogao da koristim i srpska slova?28. јун 2008. у 10:15 am #71011negovanУчесникza cups dodaj tvojusername u /etc/grup pored cups >:D
29. јун 2008. у 10:50 pm #71012atomicУчесникU tom fajlu nisam našao deo cups, pa sa pokušao da ga dodam. A onda sam video i fajl group- (baš ovako sa crticom na kraju) i tu našao cupsys, pa sam dodao moj username. Nažalost i dalje traži password. Možda odmah da pitam kako se, i na kom mestu tačno, ubacuje user u “visudo”? Hvala.
izmena: Automount i srpska slova proradili aut of d box posle instalacije “Overlord”
1. август 2008. у 7:22 pm #71013atomicУчесникEto koliko mi je trebalo da otkrijem za komandu [code]sudo pm-suspend[/code] :biggrin:
Sada bih zamolio vas, iskusknije linuxaše, da mi reknete kako da napravim neki launcher, bilo na desktopu bilo u panelu, kako bih mogao da supendujem na klik, umesto da koristim Terminal. Hvala.1. август 2008. у 7:48 pm #71014DemonУчесникEvo šta sam ja uradio:
“bindovao” (pomoću xmodmap komande) slobodan taster na tastaturi (koji je baš za “standby” određen, ali nije funkcionisao u linuksu), na ovaj način: u neki fajl (npr “mojXmodmap”) dodaš ovo:
[code]keycode 223 = XF86Standby[/code]
pa onda negdje ($HOME/.kde/Autostart) nabaciš neku izvršnu skriptu sa komandom “xmodmap putanja_do_mojXmodmap”Poslije jednostavno u kcontrol (Regija i pristupačnost -> Akcije ulaza -> Preset Actions) dodaš novu akciju… 😀
Malo je zbunjujuće, pa zato pročitaj ovo:
http://wiki.archlinux.org/index.php/Extra_Keyboard_Keys1. август 2008. у 11:26 pm #71015atomicУчесникBogomi, jes malo zbunjujuće. Pošto sam Gnome korisnik, tu sam pronašao Keybord shortcutcs, i u odeljku Desktop pronašao Suspend i odredio suspend dugme. (malo je čudno što je to dugme prepoznato kao neko za podešavanje kontrasta). A ovaj deo oko izvršne skripte ne umem.
1. август 2008. у 11:33 pm #71016DemonУчесникA ovaj deo oko izvršne skripte ne umem.
Pa i ne treba ti ako ti je to dugme već bilo prepoznato… 😀 Uglavnom, bitno je da si napravio. 😉
2. август 2008. у 8:55 am #71017atomicУчесникZaboravio sam da kažem da kada pritisnem to dugme samo se monitor isključi.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.