Почетак › Форуми › Линукс › Линукс умрежавање › SUSE9.2 i 2 modema Intel Ambient 537v/Lucent Agere [sređeno
- This topic has 24 одговора, 6 гласова, and was last updated 21 years, 7 months раније by
withsnow.
-
АуторЧланци
-
15. јануар 2005. у 6:17 pm #4674
withsnow
УчесникInstalirao sam Suse 9.2. i nista od prepoznavaja Intel Ambient 537 modema.Zatim sam kupio Lucent Agere modem.Njega vidi pod “Unknown devices”.Primetio sam da medju paketima na suseovim diskovima postoji driver za taj modem.Instalirao sam ga.I opet nista.Tako da sad imam 2 modema i nijedan nece da radi.Skinuo sam vise drajvera za Intelov modem i sledio uputstva u “read me” -u. medjutim uvek posle stavke make 537 sledi par errora i “bilding driver failed”.Za lucenta sam nasao jedan driver koji ne znam da instaliram jer ocito pretpostavlja da imam vec iskustva u radu sa linuxom.Kernel je 2.6.8.Pomagajte ljudi molim vas.Za Intelov modem ne pomaze ni intel-537-2.60.80.0 za koji se tvrdi da je najnoviji.
Miloss(tuzni)
15. јануар 2005. у 8:22 pm #23846Moneo
УчесникZdravo!
Pa da pokusam da pomognem!
Velis nabavio si Lucent/Agere-e sad ima tu jedna zackoljica-ako je stariji radi 150%-Windows ga prepozanje kao Lucent Win modem,a ako je noviji Agere,e onda uopste nisi siguran-ne bi da obesharbrujem-ali totalna je lutrija!Win ga prepozanje kao Lucent/Agere-i to je najgori krs koji postoji od modema-stariji modeli su daaaaaalekoooooo bolji-jedan moj drug je imao Agere i crko mu je posle pola godine-ja recimo imam “pravi” lucent koji radi savrseno vec tri i kusur godine!
Anyway,lepo instaliraj drajvere preko YAST-a koje si dobio uz SUSe-recimo i moj lucent je SUSe prepoznao kao Lucent/Agere!Nista nemoj podesavati za modem prilikom same instalacije SUSe-a!
Zatim uradi sledece-uloguj se kao root,i kucaj “modprobe ltserial”-time je ucitan drajver za modem,zatim instaliraj kppp i podesi da ti trazi modem na /dev/modem-sve je namesteno kako treba-ne diraj DNS podesavanja i login skripte-mozes ukljuciti jedino accounting ako hoces!U opciji “modem commands” zameni ATDP-stoji po “defaultu” ATDT-ako imas pulsno biranje,u init string 1 stavi “ATX3” odcekiraj eventualno “wait for dial tone”,i ISKLJUCI lock polje!Odradi “querry modem” i trebalo bi da pronadje modem!Probaj!
Ako kppp prilikom startovanja prijavljuje”make sure that root is owner of kppp….bla bla bla”potrebno je uraditi sledece:
U dir /etc/ppp/peers kreiraj fajl kppp u kojem treba da stoji samo ova dva reda:
plugin passwordfd.so
noauth chmod u+s /usr/sbin/pppd
(isto sadrzaj kao i fajl ppp koji se tu nalazi)
Zatim uradi sledece:
chmod u+s /usr/sbin/pppd
verovatno ce ti se desavati i da resolv.conf prijavljuje kao da nepostoji, tada uradi
chmod go=r– /etc/resolv.conf
Voila!
Inace da napomenem-svaki put kada resetujes komp,ili se ulogujes u drugi GUI,moras da odradis ono sa “modprobe ltserial”,nisam siguran sta treba uraditi da bi ga sistem automatski ucitavao,pa molim nekoga da nam odgovori!Takodje,primetio sam i kad koristim YAST za instalaciju paketa,uvek iznova moram da kucam “chmod u+s /usr/sbin/pppd”Verovatno sto se menjaju ovlascenja prilikom instalacije paketa-tako da je to samo delimicno resenje!Molio bih opet,ljubazno,da nam neko kaze kao da resimo ova dva problema!
Ali probaj za sad ovako,cisto da vidis da li ti radi modem!
Sto se Intel modema tice-radi sigurno,ali ja ne znam kako se instaliraju drajveri,niti koje treba da skines-morace da ti pomogne neko drugi!Sorry…
CU!
Heavy Metal rules!15. јануар 2005. у 10:47 pm #23847withsnow
УчесникPre svega , hvala na odgovoru.
U modem commands nisam nigde video da pise ATDP.Uzgred na novoj centrali sam.U init strings1 sam stavio ATX3(probao sam i bez njega),ali nista,odnosno posto pritisnem query modem dobijem poruku “modem is busy”.Ako nesto znaci imam instaliran i k-internet program.sto se tice poruke “make sure that root is owner……”ona se neki put pojavljuje,a neki put ne.Da li je obavezno uraditi ono sto si napisao povodom nje?Naime mozda ce ti zvucati smesno ali meni nije jasno kako da napisem ona dva reda plugin passwordfd.so
noauth chmod u+s /usr/sbin/pppd .Od ponudjenih opcija kada zelim da napravim novi folder/fajl ne znam sta da izaberem.Probao sam text fajl ali ne mogu nista da upisem u njega (pojavi se kursor ali ne reaguje na moje pritiske na tastaturi).Miloss
16. јануар 2005. у 11:37 am #23848Moneo
УчесникZdravo opet!
Probaj da obrises modem putem YAST-a,odeljak network,modem-opcija “remove”Onda uradi ono sto sam rekao!Treba da napravis text file,kliknes desnim dugmetom i izaberes odgovarajucu opciju-pa zatim u taj text fajl dodas ono sto treba!Nece da upisuje nista zato sto si ga otvorio iz Conqueror-ora-mozes samo da ga gledas-viewer 🙂 Treba da to uradis iz nekog editora-tipa Kate,Kwrite,…itd.,e i treba da imas root ovlascenja-znaci najbolje se uloguj kao root-pritisnes ctrl+alt+backspace,kucas “root” umesto tvog imena(usera),pritisnes enter,pa lozinku za root-a!Ulazis u sistem kao root,uradis kao sto sam rekao,izlogujes se!Ako imas novu centralu-tonsko biranje- onda ATDP,opcija dial string,modem commands u okviru kppp-a!Mora da je tu!
Moras(za sad) raditi svaki put modprobe ltserial posle reseta,i chmod u+s /usr/sbin/pppd-ako ti izbacuje gresku moci ces da pokrenes konektovanje,ali kad treba da se logujes,izbacuje te,i to moras uraditi-i to vec kao sto sam naveo,prilikom svake nove instalcije paketa putem YAST-a-verovatno je jos potrebno nesto isceprkati sa ovlascenjima,ali ja ne znam sta,pa opet molim da neko kaze kako da resimo i ove problemcice!Ne zaboravi da odcekiras opciju “lock”Bilo je na ovom forumu sveobuhvatno uputstvo za podesavanje modema,ja ga imam na hardu,pa ako hoces mogu ti ga poslati,samo mi posalji e-mail,na private message!
E i jos nesto-uradi kao root lspci pa mi reci TACNO sta ti izbacuje za modem,cisto da vidim koji Lucent imas!
Nadam se da je bilo od pomoci!
CU!
Heavy Metal rules!16. јануар 2005. у 7:15 pm #23849withsnow
УчесникNe bih mogao da obrisem modem putem yasta s obzirom na to da kada odem yast-network devices modem imam opcije add,configure.To je verovatno zbog toga sto je modem “other-not detected”.Sto se text fajla tice to sam odradio i koliko sam video-bez problema(ne izbacuje nikakvu gresku).Napisao sam ATDP u dial string,u konzoli ukucao modprobe ltserial.Najcesca poruka koju dobijam kada pritisnem querry modem je “modem is busy”,ali neki put dobijem i “unable to create lock file”iako sam odstiklirao use lock file.Inace sve to radim u rootu.Ukucao sam lspci i dobio sledece:”communication controller:agere systems(former lucent microelectronics)v.92 56k winmodem (rev02),communication controler:tiger jet network tiger 3xx modem/isdn interface.Moj e-mail je [email protected] pa ako ti nije problem posalji mi uputstvo.
Miloss
16. јануар 2005. у 7:27 pm #23850withsnow
Учесник😳 !Ne znam kako se ovo desilo.
17. јануар 2005. у 7:07 pm #23851withsnow
УчесникNabavio sam nov modem.Sweex sa chipsetom Intel 536ep-hardwerski 😆 .Suse ga je odmah pronasao 😀 (found new hardware).I taman se obradovah kad 😯 😕 😥 😡 .”unable to open modem”.Sledio sam instrukcije koje si mi poslao preko mejla(hvala ti) i nista.Upooooomooooc!!!!
18. јануар 2005. у 10:15 am #23852Sioux
УчесникTaj modem 100% radi samo moraš pažljivo da izabereš drajver na Intelovom sajtu i pratiš uputstvo za instalaciju.
18. јануар 2005. у 10:29 am #23853kmilos
УчесникOvaj drajver dolazi uz SUSE, mislim da ne mora da skida novi sa Intel-ovog sajta.
Mozda ce ovo da pomogne? http://portal.suse.com/sdb/en/2003/11/thallma_90_intel536ep.html
SUSE uopste ima sjajan knowledgebase sa dosta resenih problema, steta je sto ga ljudi jedva koriste.
18. јануар 2005. у 3:44 pm #23854withsnow
УчесникJA sam instalirao drajver sa suseovog cd-a.Sto se tice linka,kada ukucam -sux izbacuje error. 🙁 🙁 🙁 😡 😡 .Ljudi,MOLIM VAS pomagajte.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.