Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › OpenSuSE › SuSE 9.3 ne vidi podatke na win particijama
- This topic has 5 одговора, 5 гласова, and was last updated 19 years, 1 months раније by dejanium.
-
АуторЧланци
-
27. јул 2005. у 10:42 am #5814dejaniumУчесник
instalirao sam sinoc suse 9.3 na jednoj masini i desava se sledece:
-prepoznaje win particije (imena (label) koja im je korisnik dao) ali ih ne mountuje.
nema windows foldera u / i nema hda1 i hda5 (win particije) u fstab-u i mtab-u. kada dodam mtab-u i fstab-u hda1 i hda5 suse ih mountuje ali sadrzaj diskova je prazan ❓
tj suse ne vidi nijednu datoteku koje se nalaze u win particijama. win particije su vfat (fat32).pretrazio sam ovaj forum i progooglao, pronasao sam nesto sto bi moglo da mi pomogne u popodnevnom resavanju problema.
ali ako je neko imao slican problem mozda moze da mi svojim postom skrati muke. 😉
ili da postuje svoj fstab i mtab pa da ga uporedim sa problematicnim.27. јул 2005. у 12:34 pm #31723DeeMonУчесникSuSE bi trebao automatski bez ikakvih dodatnih podešavanja da vidi win particije.Ako si kernel sam kompajlirao verovatno nisi uključio neki od modula.Pokušaj da u folderu mount nađeš win particije, odatle bi trebao sve da vidi.Fat32 je podržan od strane kernela tako da neverujem da bi tu trebao da bude problem, osim ako nisi sam kompajlirao kernel.
27. јул 2005. у 1:06 pm #31724BastardУчесникDa kazem odmah da je na suse lose editovati fajlove rucno.
Idi na
Start —>system–>yast
pa se logujes ko root i onda
system —>partitioner
Onda pazi sta radis.
Odaberi tvoju win particiju i klikni na edit pa samo u prozor mount upisi
/windows/C (naprimer)
Sistem ce je montirati valjda odmah ali moras da restartujes sistem da bi nesto vido tamo gde je montirana
Ako je vec ovo bilo podeseno i particije su bile montirane moze da bude i nesto drugo.Mozda su particije ntfs kompresovane ili ti fali nesto u sistemu27. јул 2005. у 3:31 pm #31725japanУчесникDa kazem odmah da je na suse lose editovati fajlove rucno.
zasto???
ako operacija zahteva samo editovanje nekog konfiguracionog fajla, zar nije sasvim svejedno da li ces to uraditi rucno ili kroz yast?
Sistem ce je montirati valjda odmah ali moras da restartujes sistem da bi nesto vido tamo gde je montirana
zasto #2
pa nije to windows…
ako je samo do mount-ovanja
[code]mount -t vfat /dev/hdX /mnt[/code]
ce da odradi posao27. јул 2005. у 3:53 pm #31726MisterNoУчесникnajlakse da lociras problem je da probas rucno da mount-ujes
mount /dev/hd1 /mnt/c
mount /dev/hda5 /mnt/du mnt ces iskreirati direktorijume c i d i da se ne bi zezao sa pravima stavi za svaki direktorijum rwxrwxrwx (najlakse iz mc-a)
ako uspes rucno da mount-ujes onda ces lako dodati liniju u fstab (nema potrebe u mtab). Mada da znas da po defaultu bilo koja bolja distribucija auto
mountuje fat32 i ntfs particije. Na fat32 imas pravo pisanja dok na ntfs ne mozes pisati nego je samo ro. U stvari mozes kompajlirati kernal da bi imao prava pisanja na ntfs ali i tad imas ograniceno pravo pisanja i to samo ako su direktorijumi slicne velicine sto ti bas ne bi preporucio.28. јул 2005. у 6:38 am #31727dejaniumУчесникSuSE je napravio problem.
mogao sam tri dana da editujem fstab i mtab i nista!
evo resenja:1 korak
(resenje koje je popac predlozio na jednom postu ovog foruma)mkdir /mnt/windowsC
mkdir /mnt/windowsD2 korak
zatim se u fstab ubace odgovarajuce linijehda1 /mnt/windowsC vfat default 0 0
hda5 /mnt/windowsD vfat default 0 0SuSE je sada automatski mountovao obe win particije i svi podaci su vidljivi.
Pri instalaciji SuSE nije napravio windowsC i windowsD i naravno nije ih ubacio u fstab.
particioner uopste nije video ni hda1 ni hda5 tako da iz njega nisam mogao nista da uradim.hvala svima na predlozenim resenjima 😉
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.