A kako ga obrađuješ inače?
Ako ti to nešto znači, tamo gde moram da prevodim jezgro, koristim genkernel script, dok se većina distribucija isporučuje sa jezgrima optimizovanim za različite procesore.
Pa ja sam mislio da monolitic ne oznacava samo jedan memorijski prostor ( kao kod unix-a ) vec kernel bez spoljnih modula. Nesto sam nacuo da Mach micro kernel nije monolitic jer mu je samo manji deo “monolitican” a ostaak ( ne samo moduli ) “cuce”negde sa strane i cekaju poziv.
Pretpostavio sam da te to buni. Jezgra se dele na monolitna, mikro i hibridna, upravo u zavisnosti od toga da li je sve deo jedne celine (monolitno) u prostoru jezgra ili se tu ostavlja što manje koda (upravljanje memorijom i međuprocesna komunikacija), a sve ostalo prebacuje u korisnički prostor (mikrokernel). Kako oba pristupa imaju nedostatke, nastala su i hibridna jezgra koja imaju više koda u prostoru jezgra od mikrokernela, čime se poboljšavaju performanse na jednoprocesorskim sistemima, ali i dalje velika većina koda je u korisničkom prostoru.
Neka poznata monolitna jezgra su Linux, MSDOS (Win 9x) i većina BSD-a i Unix-a. Mikrokernel jezgra između ostalih imaju Mach, GNU Hurd, AmigaOS, AIX i Minix. Hibridna nalazimo kod Mac OSX-a, DragonFly BSD-a i poslednjih Windows NT serija.