Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › OpenSuSE › SuSe 9.3 kako instalirati?
- This topic has 10 одговора, 5 гласова, and was last updated 20 years, 11 months раније by
Oziris.
-
АуторЧланци
-
2. септембар 2005. у 3:02 pm #6068
Oziris
УчесникCao svima. Jos jednom da napomenem da sam nov u linuxu, i da skoro nista ne znam o njemu, a zeleo bih da naucim. Imao sam problema gotovo sa svime stvarima na linuxu (valjda je to normalno, ako ste pocetnik). Imam instaliran SuSe 9.0 (ni sam ne znam na kom hardu), i imao sam problema sa drajverima za wireless karticu (Asus wl-130b ). Neko mi je rekao na ovom forumu (cini mi se milos) da instaliram SuSe 9.3 i da necu imati problema. Evo konacno sam ga nabavio, ali prvo cu pitati vas za pomoc. Kako uninstalirati SuSe 9.0 ? Zelim da ga izbrisem, i da instaliram novi SuSe 9.3. Zelim da mi kazete kako da izbrisem (uninstaliram) stariju verziju Suse-a. I kako da napravim da mi instalira 9.3 na D-u (drugom hardu) i da nema nikakve veze sa C-om na kome je windows (ne govorim o particijama, nego o posebnim hard diskovima). Unapred Hvala!
2. септембар 2005. у 7:20 pm #33909slaks
УчесникNisam razumeo gde ti je SuSE 9.0? Ili kažeš da ti je i SuSE i Win na prvom HDD-u?
Svejedno kada ubaciš SuSE 9.3 instalacioni CD on će automacki detektovati predhodnu verziju i ponudiće ti da ti tu particiju gde je 9.0 formatira i da instalira 9.3 kao jednu od varijanti pri čemo normalno više nećeš imati 9.0.
Ukoliko ti je SuSE 9.0 na prvom HDD-u a hoćeš sada da ga prebaciš na drugom HDD-u a da ti prvi bude samo za win, ja sam to radio preko Partition Magic 7.0 u windowsu, jednostavno formatiraj tu particiju u FAT32, a onda preko istog tog programa napravi sada novu particiju za Linux na drugom HDD-u pusti da PM 7.0 odradi svoje ubaci SuSE 9.3 i on će automaci pronaći svoju particiju na drugom HDD-u.
Mislim da se ovo može odraditi i prilikom same istalacije SuSE 9.3 ali nisam pokušavao tako da ti tu nemogu pomoći.
3. септембар 2005. у 8:42 am #33910Bastard
УчесникOpet komplikujete jednostavnu stavar
Ako ti je na drugom disku stari suse i hoces da instaliras novi kada ubacis novi disk odaberes novu instalaciju i to na taj drugi disk.Ovo bi trebalo da radi ali bolje da jednostavno obrises particije od stare instalacije linuxa jer moguce da ima razlike u velicini particija koju bi novi suse napravio kad ih nema.
Ono sto je veci problem je da grub mora biti na prvom disku hdd0 i neznam dali bi radio ako bi ga stavio u mbr.Zato najbolje da imas boot particiju na hda odnosno prvom disku.
Najbolje neko ko je siguran sta bi radilo moze da ti da sigurniji odgovor gde da stavis grubMeni je suse na prvom disku.Windows je na drugom disku i nemogu da ga bootujem sa grubom u mbr-u prvog diska vec bi morao da stavim grub u boot particiju na prvom disku ili na flopi……………..
3. септембар 2005. у 9:51 am #33911popac
УчесникNe, loader bi morao trebao da upišeš upravo u MBR.
8. септембар 2005. у 12:03 pm #33912Oziris
УчесникHvala vam ljudi. Instaliram sam SuSe 9.3 i na prvi pogled prilicno je lak za koriscenje (barem onih osnovnih stvari) za pocetnike kao sto sam ja. Ali sada imam problem (nece da se ugasi na shutdown) u pocetku nisam znao zasto, ali sada znam. To je gotovo sigurno zbog wireless kartice, bez koje nemam internet (i dalje ga nemam). Dakle SuSe je odmah prepoznao 2 LAN kartice (sweex koju inace koristim za LAN, i ona ne pravi nikakvih problema), ali prepozna i ‘ra’ Railink chipset (Asusova kartica), setovao sam je i sve, ali Kinternet kada pokrenem zabaguje mi tastaturu, ili bilo sta pokusam da uradim sa karticom, samo uspem da zamrznem sistem (mis radi) sve radi, samo ne moze da se nista kuca, niti da se ugasi masina, tako da to moram da radim rucno. Primetio sam da mi monitor za network connections prijavljuje da sam konektovan na Acces Point i dobijem IP adresu koju inace imam i na windowsu. Ali internet mi ne radi. Mogu da pingujem Acces Point, i dobijem reply. Ali internet i dalje ne radi. Sada ako nesto promenim u konfiguraciji kartice i idem na finis, zamrzne se kod ‘starting network service’ (naravno isto problem sa tastaturom) itd.. Ne znam sta da radim, da li bi ste mi preporucili da pokusam sa nekom drugom karticom. Mozda SuSe ne ‘trpi; ovu moju. Sta mislite. Unapred hvala!
12. септембар 2005. у 8:04 pm #33913Bastard
УчесникKomandom route -v mozes da vidis ruting kernel tablu
Default treba da je ona koju si uspostavio konekcijom
Mozda ti i fali neki rute cim nemas protokInterfejse vidis komandom ifconfig.
Pogledaj dali dobijas interfejs kada se povezesKod mene na 9.2 u yast2–internet&network na kraju liste opcija postoji i wireless network opcija za podesavanje wireless konekcije karticom
16. септембар 2005. у 9:03 pm #33914Oziris
УчесникHvala Bastard. Pokusacu to. Ne znam zasto imam tih problema, sve sam lepo setovao, ali konekcija ne radi. Tj samo jednom mi je radila (nista nisam dirao), rekao bih iz cista mira, kada sam hteo da pustim muziku, prvi put, ono za real player, i otvori mi browser i internet radi. Posle restarta ne radi 🙁 Moguce da zato i nece da ugasi ili restartuje masinu jer ne moze da zatvori konekciju. ALi pokusacu to sto si mi rekao sa rutiranjem
16. септембар 2005. у 9:21 pm #33915Bastard
УчесникOvde mozes videti kjako je proradila wlan kartica na pppoe
http://www.linuxo.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=4539A ako uspostavljas konekciju sa pptp onda pgledaj u umrezavanje forumu
temu koju sam ja pokrenuo (uglavnom imas komande za pptp)17. септембар 2005. у 7:27 pm #33916Oziris
УчесникHvala, ali vise ne trebam da ponavljam da sam pocetnik. Kada udjem u shell konzolu (valjda tamo trebam da kucam instrukcije) za ifconfig mi kaze nesto kao bash : unknow command ili nesto slicno, ne secam se bas. Nije mi nista jasno, jer sam apsolutni pocetnik. isto mi kaze i za route -v . A i ne znam sta je to pppoe, jer mozes malo da mi pojasnis kako da saznam da li provajder koristi pppoe ?
18. септембар 2005. у 8:44 am #33917Doole
Учесникifconfig moras da kucas ulogovan kao root.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.