Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › OpenSuSE › Suse 9.3 i SS2 satelitska kartica
- This topic has 3 одговора, 3 гласа, and was last updated 21 years, 1 month раније by
masternaikon.
-
АуторЧланци
-
30. јул 2005. у 8:53 am #5838
googee
УчесникTreba mi pomoć za podešavanje programa s kojima se mogu gledati i slušati satelitski tv i radio
kanali sa SS2 satelitskom karticom.
U kompu imam SS2 sat karticu, Leadtek win fast 2000 expert tv karticu, matičnu ploču Abit nf7 sa
integrisanim zvukom.
Antena je sa 2 lnb okrenuta prema Astri i Hot birdu.
Do sad sam probao xawtv4 i KaxTVDVB player, ali u prvom nisam ni uspeo da skeniram kanale,
dok u drugom mogu da skeniram samo jedan satelit. Kaxtvdvb lepo radi, ali mi smeta što kod snimanja
može samo da se podesi snimanje u predhodno zadatom vremenskom intervalu, tj. nema dugmića
za početak i završetak snimanja.
Negde sam pročitao da se mogu koristiti Mplayer, Amarok i Xine, ali nisam uspeo da nađem podešavanja u vezi DVB.
Voleo bi da mi neko preporuči neki dobar program sa GUI jer je moje trenutno znanje rada u konzoli
skromno.
Imam i jedno pitanje u vezi Leadtek win fast 2000 expert tv kartice. Koristim nekoliko programa:
Motv, Xawtv i kdetv. Kod sva tri uspem da skeniram kanale ali nema zvuka.Da li može biti problem
integrisani zvuk na matičnoj ploči (Abit nf7). Na svim audio i video plejerima zvuk radi dobro.Da ne bi izgledalo da imam samo problema sa Linuksom, moram reći da sam za sad prezadovoljan
kako suse 9.3 radi. Modem lucent agere piči, sav hardver prepoznat, dobri programi za obične,
svakodnevne poslove.Preporučio bi ga svakom početniku, dok se ne navikne na linuks svet.
Puno pozdrava iz Novog Sada30. јул 2005. у 1:18 pm #31859Bastard
УчесникZa xawtv4 skeniras kanale sa alexplore programom.Takodje imas i dvb radio koji koristi listu kanala od alexplore
Mplayer skini sa pbone.net-a za tvoj sistem.Za koriscenje mplayera ti je potreban daljinac i channels.conf koji mozes dobiti bez skeniranja sa szapom pomocu wget gawk skripta koji mozes naci negde na ovom forumu i to bas za dual feed (lnb0 je lnb1 a lnb1 je lnb dva u chanells.conf-u koji pise ova gawk skripta) Naravno da bi koristio ovu skriptu potrebni su ti wget i gawk instalirani u sistemu.
Mozes u yast2 runlevel editoru da ukljucis vdr prilikom cega ce se ukljuciti i dvb init.d skript i pri tome trebas obratti paznju dali su se visak modula za frontende iskljucili (ili su svi loadovani i posle restarta ili koriscenja kartice) komandom lsmod
Ovaj skript bi trebao da prepozna module za tvoj frontrend i da izbaci one koje netrebaju.
Za vdr ti je potreban daljinac
Vdr takodje koristi channels.conf kao listu kanala i instaliran je sa astra conf-om za fta kanale.Mozes koristiti ja mislim i ove koje mozes dobiti sa wget-om a ako ne samo edituj $ broj u wget skripti da ti gawk pise ono sto ti treba na odredjenom mestu u liniji.Xine neradi dobro na softverskim karticama i verovatno da je najbolji za ss1
Integrisane zvucne kartice se mogu koristiti sa samo jednim programom u jedno vreme i ako zelis koristiti linux najbolje je da nabavis neki creative sb koji koristi emu10k drajver
Evo ovde imas skript za skidanje channels.conf-a
http://www.linuxo.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=3654&highlight=gawk30. јул 2005. у 3:01 pm #31860Bastard
УчесникE jos nesto …
Kada skeniras sa alexplore prvo podesi commands—>satellite config za satelit koji hoces da skeniras.
Ako nemas diseqc onda je verovatno mini a i b
Zatim kliknes na database i odaberes satelit pa zatim skeniras sa full scanAko si odabrao dobro lnb kada odaberes sat na databaze trebalo bi da se frontend lokuje na jedan transporder sa kojeg ce ocitati druge transpodere.
Ako imas problema pogledaj help dali ima neki readme za dvb (suse 9.1 je imao dava-tri how to koji su jako dobri sto se tice objasnjenja o lnb podesavanjima)
8. август 2005. у 8:44 pm #31861masternaikon
УчесникHa bolji naslov nisam mogao da nadjem mozda i nije resenje.
Pokrenes kaffeine kao “root” odmah dobijash opciju za podesavanje ss2 podesi disqc na dva satelita Astra i Hotbird kao sto je gore navedeno sacuvas podesavanja i u opcijama tools nadjes scan dvb for chanels ili tako nesto zaboravio sam(posto sam na VDR-u)i cekas cekas cekas.
Pa posle dodas kanale na aktivnu listu
Pa ponovo isti postupak samo za drugi satelit
i to radi.
Pozdrav -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.