Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › OpenSuSE › Suse 9.3 i prelink-brze podizanje aplikacija
- This topic has 11 одговора, 5 гласова, and was last updated 19 years раније by kmilos.
-
АуторЧланци
-
8. август 2005. у 4:36 am #5898rakicУчесник
O brzini-sporosti SUSE-a ali i ostalih distribucija bilo je dosta govora. Koristim suse 9.3 i nedavno sam naisao na sofware PRELINK koji bi trebao da ubrza (skrati vreme) otvaranje svih aplikacija na sistemu. Nakon downloada, ipak nisam uspeo da ga instaliram. Ima li neko iskustva sa ovim? Instalacija? Da li se aplikacije zaista brze otvaraju?
8. август 2005. у 10:56 am #32248kmilosУчесникNe znam odakle si i šta skidao, ali prelink imaš već na SUSE 9.3 CD-u, samo treba da ga instaliraš kroz YaST.
Potom treba da u YaST->System->/etc/sysconfig editoru iskopaš promenljivu USE_PRELINK i promeniš je na “yes”, pa onda iz terminala kao root pokreneš “SuSEconfig” i čekaš, i čekaš… i možda dočekaš dok ne završi 😉
Koliko ubrzava stvari je kao i uvek subjektivan dojam…
8. август 2005. у 11:15 am #32249jbobanУчесникPotom treba da u YaST->System->/etc/sysconfig editoru iskopaš promenljivu USE_PRELINK i promeniš je na “yes”, pa onda iz terminala kao root pokreneš “SuSEconfig”
Umesto toga, ja sam otišao u YaST -> System -> etc/sysconfig Editor, a pod System::Environment::Execution za promenljivu USE_PRELINK izabrao yes. Ostalo je SuSE uradio sam.
Rekao bih da ima razlike, mada se ne bih kladio, ali je bar subjektivno osećaj takav. Sad zamišljam da radim na Slackware-u 😆8. август 2005. у 4:59 pm #32250rakicУчесникHvala obojici, ali pod YaST -> System -> etc/sysconfig Editor>, System>Environment: imam samo opcije: clock i lanuage. Dakle u celom etc//sysconfig Editor-u ni pomena o PRELINKU i to je razlog zasto sam ga download-ovao sa njegovog maticnog sajta.
Istini za volju, nisam instalirao kompletan SUSE, dakle, nema developmenta, servera itd. ali kada odem na install & remove software>search>prelink nema nikakvog rezultata, sto ukazuje da tako nesto ne postoji cak ni kao opcija za install.
Find files/folders u celom / nema bas nikakvih podataka o prelinku.8. август 2005. у 5:32 pm #32251kmilosУчесникOnda mi se čini da imaš neki malo dublji problem sa svojom instalacijom…
Šta ti stoji kao instalacioni izvor u YaST-u? Možeš postaviti i neki od SUSE mirror-a pa će povući valjda sve pakete kako valja…Inače, ako postoji nešto zapakovano za SUSE, nemoj ga budžiti sa strane, nego uvek pokušavaj da osposobiš zapakovano.
8. август 2005. у 6:19 pm #32252rakicУчесникInstallation Source: SUSE LINUX ver. 9.3 cd:///;devices=/dev/hdb,/dev/hdd
Naravno, da sam pronasao, kao sto sam trazio, prelink u YAST-u ne bi bilo potrebe za skidanjem sa strane.
Imam pristup internetu putem modem a odradio sam i nekoliko update bez problema te ne bih zeleo da radim ponovo instalaciju, tim pre sto generalno sve funkcionise OK osim te problematicne brzine kod pojedinih aplikacija (Open Office, Firefox, K-mail…), koja je bar na mojoj masini bila bolja u verzijama suse 9.0 a pre nje 7.3
U svakom slucaju hvala na trudu i vremenu!
Mile8. август 2005. у 6:32 pm #32253kmilosУчесникOnda zgrabi RPM-ove sa nekog mirror-a (i dalje mi nije jasno kako ih nije našao na CD-ima), trebaju ti samo prelink i libelf koji nisu veliki, npr.:
ftp://ftp.gwdg.de/pub/linux/suse/ftp.suse.com/suse/i386/
(posle “rpm -Uvh …” samo pokreni “SuSEconfig” i valjda ćeš dobiti /etc/sysconfig/prelink konf. datoteku)
U krajnjoj liniji možeš na posletku ručno pokrenuti “prelink -a” ako neće kroz YaST.
Inače ništa čudno, od 7.3 i 9.0 su se aplikacije dosta razvile po pitanju grafike i raznih mogućnosti, normalno je da zahtevaju malo jači hardver i više memorije…
10. август 2005. у 2:18 pm #32254rakicУчесникSkinuo sam sa neta pomenute pakete ali sistem odbija da ih prihvati, tj. instalira ( bilo rucno bilo putem YAST-a). Proverio sam svih 5 CD-a koje sam kupio preko linuxo.org-a ali ovih paketa nema. Isto vazi i za DVD suse update, prelink i libelf ne postoje. Inace, sistem radi relativno dobro, izuzev sporosti otvaranja pojedinih programa.
10. август 2005. у 2:24 pm #32255japanУчесникja sam na SuSE 9.1 bez problema instalirao prelink iz source-a, ali ne bih baš mogao da kažem da primećujem neku razliku u brzini.
10. август 2005. у 2:51 pm #32256kmilosУчесникKako ih to “odbija da prihvati”? 🙄
Malo je zamorno igrati se hiljadu podpitanja, molim te pročitaj http://solair.eunet.yu/~fangorn/smart_questions/smart-questions.sr.htmlNa 5 CD verziji ih izgleda stvarno nema, a na update DVD-u ni ne treba da postoje…
http://disruptive.org.uk/20050413.93-dvd-cd/index.htmlZato ti i kažem da treba da dodaš neki mirror u YaST kao izvor, dobio bi više paketa.
Nešto je definitvno čudno sa tom tvojom instalacijom… da nisi ti možda na x86_64?
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.