Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › OpenSuSE › Suse 9.3 i CryptoF2000-USB-ADSL-Modem
- This topic has 5 одговора, 3 гласа, and was last updated 21 years, 1 month раније by
kmilos.
-
АуторЧланци
-
1. јул 2005. у 1:28 pm #5658
playahater
УчесникKo shto sam naslov kaze .. kako poterati to chudo na suse-u ..
nasho sam neke podatke na netu ali ..
ako bi neko mogo da mi pojasni sledece:
Shta ustvari treba da skinem s neta??
koliko sam ja skontao, samo dotichni cxacru-fw.bin firmware ..
Shta posle toga??
da kompajliram kernel..??jedino shto treba promeniti je ovo:
…
Asynchronous Transfer Mode (ATM) (EXPERIMENTAL) (ATM)
…
Support for Host-side USB (USB)
…
USB DSL modem support (USB_ATM)
…
Conexant AccessRunner USB support (USB_CXACRU)jel da??
Nakon toga bi trebalo da se driver digne sa sistemom ..
Da li je potrebno posebno uchitavanje drivera ili kako vec … ??Znachi chisto da se pojasni ceo postupak .. na srpskom .. mislim da ce biti korisno .. pogotovo shto je sve veci broj korisnika ADSL-a .. a i linux-a …
Hvala
sve informacije sam pokupio sa
http://accessrunner.sourceforge.net/Kako da poteram ovaj pokushaj adsl modema na linuxu a da se eventualno ne bakcem sa kopajliranjem????????
E, da .. josh jedno pitanjce .. Da li Beotel daje fizichkim licima eth modeme na iznajmljivanje .. tj. da li postoji mogucnost da ja zamenim usb za eth adsl modem ????????
1. јул 2005. у 2:10 pm #30603kmilos
УчесникEvo da pokušam da pojasnim, mada nisam ni ja 100% načisto sa ovim…
Potreban su ti dakle dva dela, drajver i firmware, i oba se preuzimaju odvojeno koliko sam video.
Što se konfigurisanja kernela tiče, čini mi se da prve tri opcije SUSE već ima standardno uključene u svom kernelu (možeš da proveriš sa kojim opcijama je tvoj tekući kernel pravljen u fajlu /boot/config-*). Znači samo treba dodati kod drajvera (tj. četvrta opcija) i iskompajlirati. E sad, možda može samo taj modul nekako da se kompajlira posbeno pa da ga dodaš u tekući kernel, a u najgorem slučaju kompajliraš ceo kernel iz početka sa drajverom dodatim u stablo izvornog koda. Ovaj deo plana treba da razradimo dalje.
Drugo, kada imaš funkcionalan drajver, treba da instaliraš hotplug paket i kada smestiš firmware na odgovarajuće mesto (/lib/firmware ili gde već treba), hotplug ga automatski ubacuje na uređaj kada kernel učita drajver.
Nadam se da je malo jasnije sada.
2. јул 2005. у 1:03 am #30604playahater
УчесникAha .. OK .. Driver i firmware sam skinuo ..
tj. ako su to ova dva file-a
usbatm-20050216.tar.bz2
cxacru_bundle-2004-05-11.tar.bz2E, sad .. u kernelu stavim da mi Conexant AccessRunner USB support (USB_CXACRU) bude na “yes – buildin” .. iskompajliram kernel, napravim onaj bzimage, linkujem ga i stavim,recimo da mi taj kernel bude 3. opcija pri dizanju systema ..
.. kad to odradim ..
kopiram firmware u /lib/firmware ili gde vec ..
instaliram driver .. extrakujem i iz konzole kao root make installrestartujem system .. i pri podizanju system-a .. dioda na modemu bi trebalo konstantno da svetli ?? Right??
i onda bi to sve kao trebalo da radi ?? JEL??
stim shto usbatm treba da je driver a cxacru treba da kopiram u lib ??
Jel tako ??
btw .. skinuo sam linux-2.6.12.2.tar.bz2 .. da radim na njemu .. njega bih kompajlirao .. da ne syebem ovaj postojeci pa da posle ne mogu nis system da dignem .. jel to tako moze ?? 🙂
P.S. – Mozda je malKo sporo .. korak po korak .. ali zelim da “utvrdim” svaki korak .. radi lakshe instalacije .. 🙂
2. јул 2005. у 11:39 am #30605kmilos
УчесникTako nekako, ali ajde prvo samo drajver…
Ja bih na tvom mestu ipak radio sa SUSE-tovim kernelom (imaš kernel-source) jer možeš da iskoristiš njihov konfiguracioni fajl, a i možda imaju neke pačeve koji su potrebni za funkcionisanje sistema kako su oni zamislili. Ako hoćeš da imaš kernel drugačiji od trenutnog i da njega zadržiš, možeš npr. da probaš neki noviji razvojni kernel-source iz SUSE-tovog “kernel of the day” projekta – /projects/kernel/kotd/ na SUSE mirror-ima. (Naravno ako si komforan sa konfiguracijom i kompajliranjem kernela slobodno probaj i ovaj vanila koji si već svukao – možda je čak i cxacru.c i usbatm.c izvorni kod uključen u 2.6.12 i novije tako da ne moraš da ih dodaješ sa onog sajta, ali proveri).
E sad, za SUSE-tove kernele ja bih to ovako:
– raspakuješ usbatm arhivu u stablo izvornog koda /usr/src/linux (koji je naravno linkovan na neku verziju /usr/src/linux-2.6-bla-bla)
– radeći iz /usr/src/linux prekopiraš trenutni konfiguracioni fajl
# cp /boot/config-bla-truc ./.config– # make oldconfig
ovde će te pitati za nove opcije, trebalo bi da je jedina CONFIG_USB_CXACRU – ja bih stavio “m” kao modul jer je sve
ostalo kod SUSE-ta modularno– dalje ideš normalno make, make modules_install (ovo će prekopirati module, tj. drajver usbatm.ko i cxacru.ko na odgovarajuće mesto u /lib/modules/2.6-bla-bla/kernel/drivers/usr/atm, ali proveri posle da li postoje tamo)
– možeš dalje i make install koji bi trebalo da prekopira kernel sve što je potrebno u /boot, i onda samo napraviš mkinitrd i dodaš stavku u grub (pogledaj SUSE-tove README-je u /usr/src/linux)
To je valjda to. Kada digneš sistem sa novim kernelom, pokušaj da ubodeš modem u USB port, pa pogledaj izlaz komande dmesg da vidimo da li se drajver učitava, pa onda dalje na firmware.
2. јул 2005. у 5:15 pm #30606ivicap
Учесникima detaljno uputstvo na http://www.elitesecurity.org/tema/110155/0.
uglavnom ne mora da se kompajlira kernel. meni je proradilo bez problema na mandrivi 2005, ali trebalo bi da bude isto za svaki distro.2. јул 2005. у 8:43 pm #30607kmilos
УчесникMože naravno samo sa kompajliranjem modula, kao što već jednom rekoh. Mada ne znam da li postoji dkms na SUSE-tu, oni rade neke km_blabla pakete kao za ATI drajvere npr., pa evo da ja pokušam da sastavim nešto ekvivalentno:
Iz SUSE-tovog ATI README-ja:
* prepare kernel module build
– install the following packages with YaST:
+ kernel-source
+ make
+ gcc
– use YaST Online Update (YOU) and – if available – select the
kernel patch to make sure that the kernel sources match the
current running kernel
– configure the kernel sources
# cd /usr/src/linux
# rm -f .config
# make cloneconfig
# make prepare-allOnda napraviš dir. npr. /usr/src/kernel-modules/cxacru i u njega iskopiraš datoteke iz arhive drajvera, ali bez strukture direktorijuma, samo onih par fajlova (tj. *.c i *.h, Kbuild i Kconfig ti ne trebaju). U tom direktorijumu dalje napravis datoteku Makefile sa sledećim sadržajem:
[code]ifeq ($(CONFIG_X86),y)
ifeq ($(CONFIG_USERMODE),)
obj-m += cxacru.o usbatm.o
endif
endifmodules:
$(MAKE) -C $(KERNEL_SOURCE) modules SUBDIRS=$(CURDIR)install:
$(MAKE) -C $(KERNEL_SOURCE) modules_add SUBDIRS=$(CURDIR)
MOD_DIR=kernel/drivers/usb/atm [/code]i dalje nastaviš slično kao po SUSE-tovom ATI README-ju:
# cd /usr/src/kernel-modules/cxacru
# KERNEL_SOURCE=/usr/src/linux make modules
# KERNEL_SOURCE=/usr/src/linux make install
# depmod -aTo bi trebalo da je to, još samo da se izvorni kod drajvera i ovaj Makefile zapakuju u km_cxacru RPM za buduće korisnike.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.