Početak › Forumi › Linuks distribucije › OpenSuSE › suse 9.2 preko mandrake-a
- This topic has 7 odgovora, 4 glasa, and was last updated 20 years, 2 months ranije by
worky.
-
AutorČlanci
-
18. mart 2005. u 8:41 pm #4997
GreenDay
Učesnikkao sto sam rekao na forumu opsta linux diskusija, narucio sam suse 9.2 pro dvd.
do sad sam imao mandrake 10 power pack i windows xp sp1.
i sad bih hteo da instaliram suse. kad sam pokrenuo installaciju on me je pitao kako zelim da instaliram: kao nova instalacija, update starog, repair itd.
za novu instalaciju (sto bi inace hteo), prikazao mi da je zauzet prostor na windowsu 0MB pa sam panicno prekinuo instalaciju.
za update on je lepo prepoznao mandrake kao stari sistem i zauzetost drugog hard diska (negde oko 50~60GB). ali je prijavio problem kod gomile paketa (sto je krajnje logicno), pa sam onda odatle birao koje da instalira koje ne, ali onda je prijavio probleme kod nekih drugih (tip jedan paket utice na drugi, pa ako taj sklonim ostali nece raditi)
pa sam i tad prekinuo instalaciju.sta da radim da bi instalirao suse 9.2 pro preko mandrake-a?
mislim da nije bitna konfiguracija ali nek se nadje:
amd athlon 900MHz
512 RAM
fat32 80GB hdd na kome je XP i 40 hdd na kome je bio (idalje je) mandrake
itd itd18. mart 2005. u 9:03 pm #25901popeye
Glavni majstorFormatiraj sistemske particije Mandraka (naravno, sačuvaj one sa podacima poput /home) i onda instaliraj SuSe.
18. mart 2005. u 9:33 pm #25902GreenDay
Učesnikpokrenuo sam partition magic iz windowsa, ali mi on vidi samo windows direktorijum.
znam da prilikom instalacije mandrake-a on je imao valjda diskdrake ili tako nesto, al ne znam gde suse varijantu toga da nadjem.
18. mart 2005. u 9:44 pm #25903popeye
Glavni majstorZa to ti ne treba particionisanje diska. Podigni sistem sa neke Live! distribucije i odatle formatiraj (naredbe mke2fs ili mkreiserfs). Isto možeš učiniti i sa instalacionog diska neke distribucije, pa udji u konzolni režim, demontiraj particije ako ih je automatski montirao (kako to mandrak radi) i onda ih formatiraj.
Ukoliko u instalaciji SuSe imaš opciju za napredno particionisanje diska, odatle možeš da formatiraš ili obrišeš mandrakove sistemske particije. Davno sam koristio SuSe i ne sećam se (verovatno se i program za instalaciju promenio otada) gde se nalazi. U svakom slučaju možeš upotrebiti instalaciju mandraka i iz nje formatirati particije, pa prekinuti instalaciju kada to obaviš.
19. april 2005. u 2:35 am #25904Sasha63
UčesnikNajjednostavniji nacin: Koristi neparticionisani deo diska! Sto znaci,uz pomoc instalaciong diska za Windows,obrisi particiju,smanji je, i ostavi neparticionisano onoliko prostora koliko zelis da dodelis Suse Linuxu. Kad izadjes iz Windows instalacije,ubaci Suse DVD i reci mu da koristi neparticionisani prostor na disku!a onad popi kaficu dok on to sam ne obavi! Prijatno!
19. april 2005. u 10:08 am #25905worky
UčesnikJa sam probao Suse i koliko se sećam , on ce ti sam pronaći linux particiju na disku ,obrisati je i napraviti svoje particije,možeš slobodno ići do tog koraka ,sve dok ne potvrdiš predložene promene neće se ništa desiti. Ipak možda bi neko iskusniji trebao da se javi 😆
Koji to partition magic imaš kad ne vidi linux particije??21. april 2005. u 7:11 pm #25906GreenDay
Učesnikovaj, nisam javio, odavno sam sredio problem.
@worky imam osmicu. idalje nemam pojma sto se vidi samo hard na kome je windows (ntfs)…22. april 2005. u 4:52 am #25907worky
Učesnik@Green Day i ja imam osmicu, kod mene vidi sve particije, šalio sam se ne verujem da ima neka verzija koja ne radi sa linux fs(fs2,3…) dobar je i QTparted ima ga na linuxo live
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.