Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › SUSE 10
- This topic has 4 odgovora, 4 glasa, and was last updated 20 years, 8 months ranije by
MisterNo.
-
AutorČlanci
-
25. novembar 2005. u 11:27 am #6562
MisterNo
UčesnikPosle visegodisnjeg koriscenja na kucnoj masini Mandrive, resio sam da probam drugu Linux distribuciju za kucu. Naravno za servere na poslu sam koristio citav niz Linux distribucija koje su bas za te namene tipa CentOS, Fedoru itd. Resio sam se za SUSE 10. Instalirao sam ga skinuo dodatne pakete sa pakmena i podesio ga vrlo brzo. Mala zamerka je sto u standardnoj distribuciji ne idu paketi tipa webmin, shorewall i sto da bi multimedia bila potpuno operativna mora se skidati sa packman-a.
Medjutim kada sam podesio sistem sve radi korekto. Malo je sporiji pri boot-u i gasenju, ali su mu aplikacije odlicno optimizovane i ima mnogo manje je bagova od Mandrive. Yast2 installer je malo sporiji i dosta ubija resurse ali generalno jako dobro radi.
Najveca zamerka sa moje strane je problematican rad sa particijama. Kada nesto recimo ne moze da mountuje iz fstab-a ne pomaze ni fschk nego jedino sto moze da se uradi je bootovanje sa instalacijonom diska i rescue mod pa onda chroot itd.
Plus kada sam imao dignut web server na njemu kada se ode na regularno
halt a ima par konekcija na apachu onda suse pogasi regularno sve servise medjutim kada dize sistem ne digne eth0 posto mu tabela particija pobrljavi. Posle mora opet rescue gde se sve particije samo mountuju iz rescue moda i sve radi.Sustina svega da je za desktop masinu odlicna linux distribucija ali da drzim server pogotovu neki produkcijski koji donosi novac nikako. Eto ukratko to je neko moje iskustvo sa suse 10.
25. novembar 2005. u 5:48 pm #37737slaks
Učesnik…ali da drzim server pogotovu neki produkcijski koji donosi novac nikako.. .
Pa SUSE i nije za servere, nego je 100% desktop mašina, namenjena običnim korisnicma, tako da ti je ova konstatacija suvišna.
Kao što kaže prva rečenica sa SUSE sajta:
“SUSE Linux 10.0 from Novell provides everything today’s Linux user needs for home computing and computing on the go.”
A za server ćeš valjda da koristi distribucije koje su za to namenjene.
26. novembar 2005. u 1:19 am #37738Mr_Pingvin
UčesnikSuse je najbolji za desktop, iako sam ga batalio, opet se premišljam da ga vratim… Najviše zbog zavisnosti i lakog podešavanja.. Slack je zakon u linux-u, ali nije baš za desktop. Neće preživeti ako svakodnevno instaliraš novije programe… Na kraju sam se izgubio u tim silnim zavisnostima, i ostavio ga tako… O slacku sve najbolje, ali mali zeleni je za sada najbolji za moderan desktop sa dialup konekcijom.. 🙂 🙂
26. novembar 2005. u 10:54 am #37739popeye
Glavni majstorKako imam servere i na SUSE distribuciji, mogu reći da probleme koje pominješ nikada nisam imao. Tu mislim na problem sa gašenjem računara i dignutim Apache servisom ili na montiranje particija.
SUSE ima svoj zaštitni zid i razumljivo mi je da nema shorewall-a, dok Webmin nedostaje.
Moje viđenje je da je SUSE sasvim dobar izbor za server distribuciju. Kako webmin nikad nisam ni koristio (i verovatno ga neću ni koristiti), nisam ni znao da li je u spisku dostupnih paketa sve dok sad nisam proverio. Zaštitni zid uglavnom praktikujem da ručno podesim umesto da koristim posredničke programe koji podešavaju iptables umesto mene, jer mi je jednostavnije.
Posebna stavka je što su komercijalne verzije SUSE distribucije podržane od proizvođača hardvera (konkretno HP kod mene), pa se dobija cd sa gomilom korisnih programa, od agenata za nadzor sistema, protoka, zdravlja diskova u RAID nizu, upravljanje RAID-a sa hot-swap diskovima i slično.
26. novembar 2005. u 2:53 pm #37740MisterNo
UčesnikPa da sto se particija tice pri gasenju sistem se spusti bez ikakve greske. Posle toga sve paritcije mountuje gde treba da ih mountuje medjutim tu nesto posle pobrljavi i ne dize mi mrezni interfejs. Posle sam digao sistem sa knoppixa i samo rucno mountovao particije, restartovao sistem i suse je digao sve kako treba. Krajnje cudno. Moze da bude do raiser fail sistema koji je suse sam modifikovao, moze do samog fstaba jer gledajuci na prvi pogled tamo ima cini mi se opcija koje su suvisne oko atributa particija. Nisam se jos bacio na to ali kada imam vremena pozabavicu se time.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.