Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › OpenSuSE › SuSE 10.0 64bit i multimedija
- This topic has 15 одговора, 6 гласова, and was last updated 18 years, 10 months раније by dejan1980.
-
АуторЧланци
-
10. фебруар 2006. у 4:17 am #6968dejan1980Учесник
Iako sam linux počeo da koristim pre par nedelja savladao sam dosta stvari, taman dovoljno za normalno korišćenje. Do skora je za mene sveto pismo bilo “Windows” počevši sa onim -U to vreme bijaše u pustinji Windows 3.11, a narod govoraše da je on prorok Bilov. A on im reče:
“Ja sam glas koji viče iz kućišta: pripravite diskove svoje za onoga koji dolazi”- 95, 98, … XP
Baj d vej ja ovo cudo od SuSE-a nemogu da nateram da mi pusti ni mp3 ni bilo kakav video (divx).Molim vas pomozite
10. фебруар 2006. у 7:03 am #40618dejaniumУчесникeee, suupeerrr!
prvo probaj da pomognes sam sebi. sam savladaj koriscenje pretrage foruma, pa ce ti glas iz dubine kucista reci kako i sta da uradis da bi koristio multimediju ❗
mala pomoc, imas link na prvoj strani koji ce ti pomoci oko pretrage foruma. 😉
10. фебруар 2006. у 10:45 am #40619miroslav_joksimovicУчесникeee, suupeerrr!
prvo probaj da pomognes sam sebi. sam savladaj koriscenje [b]pretrage foruma[/b], pa ce ti glas iz dubine kucista reci kako i sta da uradis da bi koristio multimediju ❗
mala pomoc, imas link na prvoj strani koji ce ti pomoci oko pretrage foruma. 😉
U pravu je, posto si Bilijev sledbenik, trazi po forumu, sta cu kad ga ne volim uopste. Za njegove sledbenike, samo tako kazem… 8)
10. фебруар 2006. у 11:22 am #40620slaksУчесникDa si malo pregledao podforum SUSE naišo bi i na rešenje tvog problema: http://www.linuxo.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5362
10. фебруар 2006. у 12:23 pm #40621dejaniumУчесникu pravu ili ne, tomaja je lepo na index stranici u rubrici Korisno.. forumi (na vidnom mestu) napisao:
“Pre postavljanja novog pitanja obavezno prvo pretražite forume jer odgovor na vaše pitanje možda već postoji…” i postavio link za formular i uputstvo za pretrazivanje foruma. pitanje je sa koliko paznje korisnici pregledaju sadrzaj sajta. bilo je primera da neki postave temu, a tema sa istim sadrzajem se nalazi dva posta ispod njihovog 👿al, ajd da ne ispadnem dzangrizalo … 👿 👿 ….. valjda se snasao i pustio mp3.
10. фебруар 2006. у 1:47 pm #40622miroslav_joksimovicУчесникAko nisi nista uradio, reci. Preci cemo na ozbiljnije resavanje, ali, tema ovih vec ima tako da…javi sta si uradio… 😉
11. фебруар 2006. у 12:25 am #40623dejan1980Учесник1. MP3 problem sam resio. Sve funkcionise kako valja.
2. Što se tiče divx-a regledao sam sve forume pa i gore pomenuti pre nego što sam se obratio široj javnosti (nov sam u korišćenju Linux-a a ne interneta). Skinuo sam sve što je pisalo ali kao prvo ne postoji sve za 64bit-nu arhitekturu a i ovo šta postoji nemogu da instaliram. Yast mi izbaci neke probleme tipa “ovo u ovome ne postoji” i sl. Moguće zbog međuzavisnosti. Ako probam da instaliram ručno uvek nađe neki “error”. Kompajliranje source programa takođe ne ide. Uvek nađe grešku. Nađe grešku za sve.
Napomenuću da mi je uspelo da ubacim sve kodeke u neke druge 32bit distribucije i radilo je sve OK12. фебруар 2006. у 12:57 am #40624dejaniumУчесник1- Slusaj YaST i instaliraj sta ti trazi, mada, Kpackage je bolja varijanta za instaliranje rpm paketa. Lepo ti kaze ( i YaST i KPackage) sta ti nedostaje, ti zapises , i preko YaST-a nadjes rpm paket koji sadrzi potrebnu datoteku, pa onda instaliras taj rpm, a potom ono sto si prvo pokusao.
2- Verujem da nema svega sto ti treba za x86_64, ali pogledaj malo bolje packmanov sajt, kod njega se uvek snabdevam stvarima koje ce multimedijalizovati moju x86_64 masinu. tamo vidis sta ti je sve potrebno, lame, speex, ffmpeg, xvid … bla bla
3- U jednom od ranijih postova sam nabrojao vecinu stvari potrebnih da multimedija proradi na SuSE-tu,
4- Skini MPlayer i win32 kodeke pa vidi sta se desava
5- Pazljivo gledaj sadrzaj packmanovog sajta, evo primera za SuSE 9.3 i paket Lame, pod c) je za x86_64 masine, a na kartici za SuSE 9.3 ne pise za koju je masinu, mozda te je to bunilo pa mislis da nema svega za tvoj SuSE (pod uslovom da si to trazio na packmanovom sajtu)
Download:
Package a)
lame-3.96.1-pm.1.i586.rpmcompiled for i586 (pentium and lower) .asc
Package b)
lame-3.96.1-pm.1.i686.rpmcompiled for i686 (pentium-pro and better) .asc
Package c)
lame-3.96.1-pm.1.x86_64.rpmcompiled for x86_64 (AMD64) .asc
Source Package
lame-3.96.1-pm.1.src.rpm
.asc6- Pa sto odmah nisi rekao da te muci instaliranje paketa, i medjuzavisnosti, brze bi resio problem. Ubi te Bilov glas iz kucista 😆 😆 😆
12. фебруар 2006. у 2:13 am #40625dejan1980УчесникProbao sam sa Mplayer-om ali mi prijavljuje pogrešan GCC, tačnije traži mi da instaliram noviju verziju gcc-a ?????
Win32 kodeke nisam uspeo da instaliram ni sam neznam zašto.
Kada kliknem na Win32codec….. fajl (kao i neke druge) i on mi ponudi da instaliram preko Yasta, ja kliknem tu i ništa. U prožoru “traži” ne nađe ništa. Probao sam i da ubacim te direktorijume u Yast source ali opet ne nađe ništa.Možda si ti “dejanium”-e u pravu, možda ja ne znam da instaliram pakete na SuSE-u. Ali opet na Nekim distribucijama sam instalirao Mplayer i win32 kodeke bez problema.
Probaću sada sa ovim što si mi naveo.Hvala.
12. фебруар 2006. у 4:21 am #40626miroslav_joksimovicУчесникAko nece tako, pokusaj iz konzole komandom ” rpm -ivh_naziv_paketa.rpm”. Mora da radi, nema ne moze!!! 😉
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.