Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Suid bit i tekstualne datoteke
- This topic has 51 одговор, 9 гласова, and was last updated 18 years, 7 months раније by maddox.
-
АуторЧланци
-
2. децембар 2005. у 10:43 am #37922japanУчесник
ako sam dobro shvatio, jedan shell otvara execl, a drugi kod iz ~/.cshrc ?
nego, da vidimo zašto ne može da se lažira echo, kao malopre sa ifconfig?
2. децембар 2005. у 10:51 pm #37923popeyeГлавни мајсторako sam dobro shvatio, jedan shell otvara execl, a drugi kod iz ~/.cshrc ?
Da, ako se pri izvršavanju csh skripte kao prvi argument koristi “-” (minus), izvršavaju se naredbe iz korisničkog podešavanja, poput ~/.cshrc pri pokretanju ili ~/.logout pri završetku rada.
zašto ne može da se lažira echo, kao malopre sa ifconfig?
Hehe, znao sam da će da ti to prvo pasti na pamet. Echo naredba je ugrađena u csh. 😛
2. децембар 2005. у 11:14 pm #37924japanУчесникda, tako da path ne igra nikakvu ulogu, kao ni kod drugih ugrađenih komandi. jedino me je malo bunio /usr/bin/echo, dok nisam shvatio o čemu se radi…
2. децембар 2005. у 11:54 pm #37925LimitManУчесникHmmm …
ladno .. csh ladno prosledjuje euid na bash (ili neki drugi program) 😮I onda josh pitash zashto nije moguce staviti suid na scriptu :DDDD
4. децембар 2005. у 7:02 pm #37926DiabloУчесникŠta ste radili 1978{9} godine
Edit by popeye: Liči na gomilu smajlija, ali NIJE. Radi se o mrtvoj petlji koja će vam brzo smrznuti računar.
[code]$ :(){ :|:&};: [/code]
“Be vewwy, vewwy quiet. I’m hunting wabbits.” — Elmer Fudd
4. децембар 2005. у 9:37 pm #37927popeyeГлавни мајсторJeftino. 👿
I sad pusti ljude da urade copy&paste, pa se smej?
4. децембар 2005. у 11:04 pm #37928DiabloУчесникEdit by popeye: Liči na gomilu smajlija, ali NIJE. Radi se o mrtvoj petlji koja će vam brzo smrznuti računar.
Sysadmin-a čija se mašina zaledi treba isterati napolje, dati otkaz, i obavezno obrisati stolicu jer je pogan.
Šta sad?
$0 & $0 &
ili sad?
perl -e “fork while fork” &
4. децембар 2005. у 11:08 pm #37929DiabloУчесникI sad pusti ljude da urade copy&paste, pa se smej?
ne ne ne, tamo sam ostavio dovoljno informacija.·
Šta ste radili 1978{9} “Be vewwy, vewwy quiet. I’m hunting wabbits.” — Elmer Fudd
–wabbit nastao kasnih sedamdesetih na IBM System/360 mašinama kao inspiracija originalnom rabitt-u. Kao i zecevi ovi petlje se brzo umnozavaju. Iz mog iskustva sličan forking će da zaledi svaki OS sa izuzetkom na Apple mašine gde je to elegantno reseno.
5. децембар 2005. у 12:31 am #37930popeyeГлавни мајсторA koliko pravih administratora znaš koji posećuju forum? Samo ćeš zalediti računare ljudima koji ne očekuju tako nešto na ovim stranama.
Inače, to se rešava preko setrlimit().
5. децембар 2005. у 1:18 am #37931popeyeГлавни мајсторTakve stvari se obično rešavaju ovako:
kondom.c:
[code]#include
#includeint main () {
struct rlimit rlim;
rlim.rlim_cur = 30;
rlim.rlim_max = 45;
setrlimit(RLIMIT_CPU, &rlim);
rlim.rlim_cur = 3;
rlim.rlim_cur = 5;
setrlimit(RLIMIT_NPROC, &rlim);
rlim.rlim_cur = 10;
rlim.rlim_cur = 15;
setrlimit(RLIMIT_NOFILE, &rlim);
rlim.rlim_cur = 500000;
rlim.rlim_cur = 1000000;
setrlimit(RLIMIT_FSIZE, &rlim);
setrlimit(RLIMIT_RSS, &rlim);
execl(“/bin/bash”, “”, 0);
return 1;
}[/code]Ovakve stvari (ili bilo koje druge koje nalazite na Internetu) obavezno isprobavajte iz shella koji dobijete kad izvršite ovo programče. Idealno bi bilo sprovođenje i chroot() i/ili setuid() funkcija kojim bi se shell zaključao pod privilegijama korisnika koji ne poseduje datoteke na sistemu.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.