Početak›Форуми›Linukso veb sajt›Pričaonica›Stallman protiv web aplikacija (npr. gmail-a)
- This topic has 24 odgovora, 15 glasova, and was last updated 14 years, 4 months ranije by
BRANKKO.
-
AutorČlanci
-
7. novembra 2008. u 6:04 pm #72660
tomaja
Glavni majstorNIsam stekao utisak da su gmail ili yahoo mail nalozi nesigurniji ili manjom zastitom privatnosti od recimo naloga na serverima domacih provajdera, cak naprotiv. Po meni je koliko -toliko sigurno resenje kriptovanje poruka, ma koliko one bile banalne.
linux4life
7. novembra 2008. u 11:05 pm #72661Sioux
UčesnikRealno svaki mail možeda pročita svaki provajder.
8. novembra 2008. u 9:52 am #72662salac
UčesnikE moj Stallmane 🙂
Manje paranoje, pomislice ljudi da ti treba ozbiljna lekarska pomoc.
Nego bas me interesuje kako se Stallman kaci na internet, ‘jerbo’ cim je na netu vec je sebe ‘predao u ruke’ nekome ko moze da ga kontrolise.
Nadam se da niko nece da mu ukaze na ovu sitnicu, posto ce verovatno uslediti apel da se ne koristi internet, da prestane koriscenje struje i odece, a na kraju krece akcija povratka u pecine gde mlataramo toljagama, jedemo sirovo meso, al sta nas bole – niko ne moze da nas kontrolise 🙂
8. novembra 2008. u 11:11 am #72663paralizer
Učesnikhehehe…. Vrlo dobro napisano… Da ti pravo kazem ulepsao mi je dan ovo sto si napisao.
E moj Stallmane 🙂
Manje paranoje, pomislice ljudi da ti treba ozbiljna lekarska pomoc.
Nego bas me interesuje kako se Stallman kaci na internet, ‘jerbo’ cim je na netu vec je sebe ‘predao u ruke’ nekome ko moze da ga kontrolise.
Nadam se da niko nece da mu ukaze na ovu sitnicu, posto ce verovatno uslediti apel da se ne koristi internet, da prestane koriscenje struje i odece, a na kraju krece akcija povratka u pecine gde mlataramo toljagama, jedemo sirovo meso, al sta nas bole – niko ne moze da nas kontrolise 🙂
8. novembra 2008. u 11:38 pm #72664Puppet_Master
Učesnikhehehe…. Vrlo dobro napisano… Da ti pravo kazem ulepsao mi je dan ovo sto si napisao.
[quote=”salac”]
E moj Stallmane 🙂Manje paranoje, pomislice ljudi da ti treba ozbiljna lekarska pomoc.
[/quote]
evo i ja da kazem nesto na ovu temu , kao prvo mnogi su ovde pogresno razumeli poruku onoga sto je Stallman rekao , da je covek paranoican nije , jednostavno ima neke ideale za koje se bori , da li preteruje u tome to je stvar licnog vidjenja , on nije rekao ne koristite gmail zbog paranoje , vec zato sto to nije slobodan softver , to je nesto nad cime ti nemas nikakvu kontrolu i na totalnoj si milosti i nemilosti firme koja je vlasnik istog . da li ce da ti omoguce pop3 pristup , da li ce da ti daju ovo ili ono , nisam citao sta pise kada otvaras nalog, ali se ne bih iznenadio da su ubacili nesto tipa smemo da te spijuniramo kako hocemo i kad hocemo. Svaki internet provajder , ili bolje receno svaki mail provjder moze vrlo lako da procita i vidi svaki tvoj mail bez problema osim ako ne kriptujes mail i to je opste poznato , ali gmail forsira da svoje mail-ove zauvek ostavis kod njih na “cuvanje” i to je cini mi se jedan od glavnih razlog zbog koga je stallman pokrenuo ovu pricu , kao i to da velike firme krecu da navlace korisnike da koriste web aplikacije pricmo uvek ti je sve dostupno itd…ti onda ne kupis office jer imas google docs itd… ali ko ti garantuje da sutra nece da ti naplacuju korisce google doc, gmail itd…. jednostavno treba voditi racuna sta se gde i kako koristi i po meni ovo je glavni razlog zasto je ovo pokrenuo stallman , gmail je mozda uzeo za primer jer ga koristi najveci broj ljudi , na kraju samo da kazem da koristim gmail ,ali se sa stallmanom slazem 100% zato i te kako vodim racuna sta kad i kako koristim , i to je ono sto bi svi trebali da radimo da malo vise razmislimo pre nego sto nesto prihvatimo jer se moze desiti da nas nesto ceka iza coska sto bas i nije lepo.
9. novembra 2008. u 1:42 am #72665BRANKKO
ModeratorPa necemo valjda svi da dizemo mail servere u lokalu i da se medjusobno dopisujemo kriptovanim mejlovima preko kriptovanih tuneling veza… Ja sam od uvek zudio za time da nikad nista ne moram da brisem (evo sad vec imam oko 20k SMS poruka koje su prosle kroz moj mobu poslednjih par godina).
A to da l’ ce jednog dana da pocnu sa naplacivanjem ne verujem da ikoga brine (prvo, to je Google, drugo, oni su napravili revoluciju sto se tog (web)maila tice i da nije bilo njih jos bi se zlopatili sa mailboxovima od po par MB).
Ne kazem da su ovo sto on prica gluposti i da nemaju veze sa zivotom, ali braatee… Covek (uvek) ide u krajnost…
Svi imamo mogucnost izbora => najveci broj ljudi je izabrao to sto je izabrao… Sta njega boli sta cu ja da koristim.
Ova prica me podseti na mog burazera rastafarijanca, od pre par godina, sa pricom: Nemoj to, to nije prirodno… Necu da se kupam samponom to je hemija… Necu da nosim mobilni to zraci… Necu da jedem spagete jer se prave od jaja (somebody killed an animal!!!)
Kol’ko god Linus bio bez dlake na jeziku, tol’ko je Stallman fanaticki zanesen.
9. novembra 2008. u 5:47 pm #72666Puppet_Master
UčesnikPa necemo valjda svi da dizemo mail servere u lokalu i da se medjusobno dopisujemo kriptovanim mejlovima preko kriptovanih tuneling veza… Ja sam od uvek zudio za time da nikad nista ne moram da brisem (evo sad vec imam oko 20k SMS poruka koje su prosle kroz moj mobu poslednjih par godina).
A to da l’ ce jednog dana da pocnu sa naplacivanjem ne verujem da ikoga brine (prvo, to je Google, drugo, oni su napravili revoluciju sto se tog (web)maila tice i da nije bilo njih jos bi se zlopatili sa mailboxovima od po par MB).
Ne kazem da su ovo sto on prica gluposti i da nemaju veze sa zivotom, ali braatee… Covek (uvek) ide u krajnost…
Svi imamo mogucnost izbora => najveci broj ljudi je izabrao to sto je izabrao… Sta njega boli sta cu ja da koristim.
Ova prica me podseti na mog burazera rastafarijanca, od pre par godina, sa pricom: Nemoj to, to nije prirodno… Necu da se kupam samponom to je hemija… Necu da nosim mobilni to zraci… Necu da jedem spagete jer se prave od jaja (somebody killed an animal!!!)
Kol’ko god Linus bio bez dlake na jeziku, tol’ko je Stallman fanaticki zanesen.
niko nije rekao da treba da svi dizemo svoje mail servere i da kriptujemo mail-ove ,vec samo to da gmail nije slobodan softver, i da vecina web app nije slobodan softver , kao sto neki znaju a neki ne Stallman je osnivac Gnu-a koji se bori za slobodan softver , na zalost veliki broj ljudi mesa slobodan softver sa besplatan i misle da cim im se nesto ne naplacuje da je to onda slobodno itd….. cela poenta price koju je stallman pokrenuo je upravo u ovom pravcu , gmail nije slobodan , on se zalaze da svi koristimo slobodan softver znaci protiv je gmail-a kao takvog kakav je , veliki je problem sto kod nas barem ogroman deo ljudi koji koriste gnu/linux operativne sisteme ili su imali kontakta sa njim neznaju sta je sustina svega oko gnu/linux-a ….. a to je sloboda , da li Stallman preteruje ko sto rekoh to je diskutabilno . Ne znam koliki broj ljudi je bio na Stallmanovom predavanju u BG-u , ali svi koji su bili su mogli vrlo lako da shvate za sta se on zalaze i da shvate da covek nije ludak , vec zeli da svi ziviom u slobodnom svetu gde imamo prava da sam donosimo odluke onako kako mi hocemo , a ne da budemo primoravani na bilo sta. Covek je idealista i zeli najbolje za sve ljude , svima bih preporucio da procitaju za sta se gnu zalaze , tj barem one osnovne cetri slobode kada to procitaju shvatice da gmail nije slobodan i zasto je stallman protiv njega.
9. novembra 2008. u 7:07 pm #72667Časlav Ilić
UčesnikНе улазећи у личну оцену, то што се ово преноси као „вест“ (мислим, у глобалним размерама, дежурни овде само преносе 🙂 глупо је само по себи:
1. Програм под контролом корисника, подаци под контролом корисника -> Столман воли.
2. Програм под контролом неког иза седам брда, подаци под контролом корисника -> Столман не воли.
3. Програм под контролом неког иза седам брда, подаци под контролом неког иза седам брда -> Столман …?
Шта бисте очекивали да одговори на ово последње?
(Што је, узгред, необична карактеристика за неког ко представља лучоношу једног покрета: безгранично стрпљење за одговарање на безвезна питања, која постављају новинари који нису елементартно проучили полазне тачке.)
9. novembra 2008. u 10:04 pm #72668Sioux
UčesnikSloboda je samo u izboru i nigde više.
9. novembra 2008. u 11:19 pm #72669atomic
UčesnikNije čak ni u izboru, jer biramo u ograničenom. ^-^
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.