Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Šta je to dobro kod Gnomea?
- This topic has 3 одговора, 4 гласа, and was last updated 19 years раније by
kmilos.
-
АуторЧланци
-
21. август 2007. у 12:31 pm #9061
Владимир
УчесникDa mi je znati samo što je Gnome ovako g… >:( U pravu je Linus šta je rekao za Gnome. Zašto ga tako prave da bude što gluplji!
Ne vredi, koliko god puta pokušam da ga koristim, ne mogu, uvek nađem nešto novo što me iritira. Da li je moguće da ne može da se postavi posebno lokalizacija za svakog korisnika???! (sad se setih da je to možda i normalno, al za windows) Zašto je link, jednu tako moćnu stvar linuxovih fajl sistema, toliko teško napraviti u Nautilusu?(ono “Make link” ne znam čemu služi) Jedva sam provalio kako da ga napravim i to samo sa drag ‘n drop!
Jeste da je cilj Gnoma jednostavnost, al su ga baš preterali. Osećam se kao u kutiji, ništa nema. Windowsov interfejs je bolji od Gnomeovog >:(
Mislim da je jedini razlog što se Gnome toliko popularizuje je što je GTK LGPL, pa ga koriste kompanije za svoje programe.
I da, dizajn nije loš..Ne bih sad da pravim flame, nego nek’ mi neko kaže šta je to dobro kod Gnome-a, osim da je lep, jednostavan za korišćenje(diskutabilno) ili što bi rekao jedan moj drug: “zato što je gnomast”. Svi samo navode osećaj pri korišćenju a ne neke mogućnosti.
21. август 2007. у 12:54 pm #60290Časlav Ilić
УчесникDa mi je znati samo što je Gnome ovako g… U pravu je Linus šta je rekao za Gnome. Zašto ga tako prave da bude što gluplji! […]
Ja isto ne koristim Gnom, već KDE. Ali jedno znam: kada bih seo za Gnom i osetio se „kao kod kuće“, užasnuo bih se. Takve se stvari mogu očekivati u svetu vlasničkog softvera, gde se napori uvišestručavaju samo radi različitih zakulisnih poslovnih odnosa, dok je za korisnika sve isto.
Veliki slobodni projekti koji su međusobno isključivi, upravo i postoje kao takvi zato što su dovoljno različiti. U suprotnom, ko bi se privoleo da pravi nešto što je isto kao i ono što već postoji?
Da li je moguće da ne može da se postavi posebno lokalizacija za svakog korisnika???! […]
Nemoguće je 🙂
Nešto mi se vrzma po glavi da se jezik može odabrati u GDMu na prijavljivanju, i onda će on to pamti po korisniku (kao i tip sesije što pamti). Ali je milion odsto moguće i drugačije; npr. navesti odgovarajuće promenljive okruženja LANGUAGE i LC_ALL u nekoj od datoteka koje se uvlače pri pokretanju (na Debijanu je to ~/.xsession).
21. август 2007. у 1:36 pm #60291foxbunny
УчесникNe bih sad da pravim flame, nego
Cestitam, upravo si zapoceo flame war. 😀
EDIT:
Nego, aj da budem malo konstruktivan. Posto si se vec odlucio za to da GNOME nije dobar (tebi!) onda ne vredi mnogo pricati. Jednostavno, GNOME je dosta drugaciji od KDEa i Windowsa (KDE je dosta slican Windowsu u mnogim aspektima). Dakle, nije retardiran, nego drugaciji. Nekima lezi, nekima ne. Meni je GNOME bio idealna tranzicija na Linux, jer je radio dosta dobro i bio dovoljno drugaciji da mi dozvoli da zaboravim stare Windows navike. Uostalom, nije ni previse neintuitivan. Ja sam u GNOMEu plivao ka riba u vodi.Jedina stvar koja mi ponekad smeta kod GNOMEa je sto interfejs usluznih programa nije ujednacen. Kapiram da u tom pogledu ne postoji neki standard, za razliku od KDEa gde sve KDE aplikacije deluju ujednaceno (sa, tu i tamo, nekim izuzecima).
21. август 2007. у 1:56 pm #60292kmilos
Учесник[quote=”Владимир”]Da li je moguće da ne može da se postavi posebno lokalizacija za svakog korisnika???! […]
Nemoguće je 🙂
Nešto mi se vrzma po glavi da se jezik može odabrati u GDMu na prijavljivanju, i onda će on to pamti po korisniku (kao i tip sesije što pamti). Ali je milion odsto moguće i drugačije; npr. navesti odgovarajuće promenljive okruženja LANGUAGE i LC_ALL u nekoj od datoteka koje se uvlače pri pokretanju (na Debijanu je to ~/.xsession).
[/quote]Pa čini mi se da i KDM i GDM koriste ~/.dmrc datoteku za ovakve stvari. Znači izabereš lokalitet u GDM/KDM-u (ili ručno podesiš korisnikov ~/.dmrc) i voziš…
Za ostalo, o ukusima ne vredi raspravljati 😉
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.