Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Solaris: prvo iskustvo
- This topic has 11 одговора, 6 гласова, and was last updated 19 years, 2 months раније by
Sioux.
-
АуторЧланци
-
26. мај 2007. у 8:25 pm #8646
foxbunny
УчесникEvo, dobih Solaris pre nekoliko nedelja. Posto mi je stigao na staru adresu (gde su mi matorci) odem ja tamo da pokupim, i probno stavim disk kod burazera u komp baziran na Sempronu. DVD stigne do gruba, napravi par koraka i zaglavi. Nikakve poruke o greski, samo nesto u vezi sa USBom. Okej, njegov komp je rucno sklepan, pa reko mozda je Solaris izbirljiv. Odem do caletovog novog (mislim, relativno novog) laptopa. NEC laptop sa Sempronom. Ubacim DVD i oce da podigne sve, samo ne moze graficki installer zato sto laptop ima “svega” 256MB rama. WTF? Ali, ono, nema veze. DVD radi, a instalaciju svejedno nisam hteo da vrsim na tom kompu, pa reko, probacu kod kuce.
Dodjem ja kuci. Ubacim disk. I vidim dize se GRUB. Gledam opcije, kad ono: Arch Linux. WTF? Mislim, je l’ ovaj prepoznao moj Arch? Ma jok. DVD je jednostavno bio preskocen. Okej, tri prsta na tastaturu, pa BIOS. Proverim sve. Podeseno bilo da se dize DVD. Hm.
Ubacim ponovo DVD i ukljucim komp. Nista. Opet dize Arch. WTF?
Izgleda da nesto ozbiljno nije u redu sa Solarisovim GRUBom, ili se meni cini. Svi bootable diskovi, ali SVI, dizu se bez problema. Sada cekam Solaris Express da vidim da li ce da se digne.
Toliko o prvom iskustvu sa Solarisom. 🙁
26. мај 2007. у 9:14 pm #54847RiSK
УчесникMeni (a i kod jos par drugara) se instalirao sasvim ok. Nemam pojma sta je kod tebe zapelo.
btw: Nesto se nisam odusevio OpenSolarisom. Taj utisak je pre svega ostavio izbor programa i forsiranje Jave. Probascu Belenix kad budem imao vremena. Po pricama sa neta bih rekao da je sasvim ok stvar.
26. мај 2007. у 9:17 pm #54848foxbunny
УчесникE, danas mi stigose sveze kopije. Ovoga puta su upakovane u celofan, tako da grebanje DVDa mogu da izbacim iz korpe za moguce izvore problema. :biggrin:
26. мај 2007. у 11:35 pm #54849Nightweaver
УчесникObican Solaris tj. ISO-i koji se mogu naci na Sun sajtu radi sasvim lepo zapravo odlicno..od instalacije pa nadalje. Doduse, ich nije za desktop ali to znam vec godinama…tako da mi se zaista dopada kao odlican serverski sistem.:)
26. мај 2007. у 11:42 pm #54850Moneo
УчесникHeh Solaris…
Odlican sistem za servere,ali nikako za desktop
U tom segmentu,iskreno,nije ni do kolena linux-u ^-^
Sta znam-meni je sve proteklo bez problema prilikom instalacije istog(sem sto mu je trebalo bas dosta vremena da se instalira-vise od sata)
Grub se instalirao OK,cak je prepoznao i sve ostale OS-ove,a moram priznati i da Java desktop izgleda zaista fino(u sustini malo nasminkani Gnome),al’ dzaba sve to kad mi ne radi pola stvari koje imam u linux-u i kada se po defaultu dobija veoooma mator softver tipa Gnome-a 2.6 i Gimp-a 2.8 :-
Ko hoce da koristi komp za uobicajene kucne poslove treba da zaobidje Solaris u sirokom luku(prijateljski savet)27. мај 2007. у 1:14 am #54851foxbunny
Учесникveoooma mator softver tipa …. Gimp-a 2.8 :-
E, super. Gimp 2.8 bi bio tamo neki Gimp iz buducnosti. 😮 Ili sam propustio nesto?! :biggrin:
27. мај 2007. у 8:03 am #54852Nightweaver
УчесникPa dobro, Solaris i nije namenjen desktop sistemima niti je ikada projektovan za tako sto.
30. мај 2007. у 1:51 pm #54853foxbunny
УчесникPa dobro, Solaris i nije namenjen desktop sistemima niti je ikada projektovan za tako sto.
E, a da pitam nesto (mozda glupo). Dobio sam Solaris 10. A jos cekam i Solaris Express. E, sad. Cuo sam da je ovaj OpenSolaris pokusaj Sun Microsystemsa da se vrati na desktop polje. Mislim, to bi bilo ok, ali sta sam ja dobio zapravo? Kandidata za desktop ili full Solaris 10? (Radi se o paketu od 3 DVDa, dva instalaciona za Sparc i x86, i jedan dev tools.)
30. мај 2007. у 2:15 pm #54854Moneo
УчесникSolaris 10 je Solaris 10 😀
Serverski/database OS koji nikako nije za desktop…
U pitanju je paket sa po jednim dvd-om za x86 i SPARC i jos jedan na kome se nalaze Sun Studio i Devel alati ^-^
Za Open Solaris si u pravu-to jeste u neku ruku pokusaj(dosta jadan,bar u ovom trenutku :biggrin: ) da se napravi kao neki proboj i na dekstop polje i da se plasira kao konkurencija linux-u(zvuci kao dobar vic) :p
Open Solaris ne postoji kao,da tako kazem,standalone OS,vec je u pitanju samo kernel koji se pakuje u razlicite “ukuse”
Dakle potpuno ista stvar kao neki linux distro npr.
Ja sam dobio i Open Solaris Starter Kit takodje pored Solaris 10 pakovanja-u pitanju su dva dvd-a,na jednom se nalazi nekoliko varijanti OpenSolaris “ukusa” (Nexenta,Schillix)a na drugom su opet devel alatke
Nexenta je najobicniji Ubuntu kome je umesto linux-ovog turen OpenSolaris krenel(citaj u prevodu “Nece mi raditi pola hardvera” :biggrin:),cak je i dekstop style bukvalno preslikan sa Ubuntu familije
Sve u svemu-nista specijalno,te se(moj je savet)drzite linux-a ako hocete dobar dekstop sistem i ako niste mazohisti 😀30. мај 2007. у 3:30 pm #54855djux
УчесникMada morate priznati da je lep osecaj imati pravi UNIX na svojoj masini 😉
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.