Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › Solaris 10
- This topic has 14 одговора, 5 гласова, and was last updated 17 years, 9 months раније by LYb.
-
АуторЧланци
-
31. децембар 2006. у 4:27 am #8222LYbУчесник
E, Tomajo, koji je build Solarisa u Linuxo klubu? 11/06 ili neki stariji? Ako je 11/06 ocujaocujaocuja 🙂
1. јануар 2007. у 2:59 pm #51224tomajaГлавни мајсторBojim se da je stariji, a nisam skidao ništa novo zbog malog interesovanja. Ako si baš zapeo, skinuću novu build 🙂
linux4life
2. јануар 2007. у 10:40 am #51225LYbУчесникNema jurcanja, ako bas ne nadjem, kukam tebi 🙂
Sve jedno, prvo treba na nadjem jedan hard na koji cu to da instaliram 🙂2. јануар 2007. у 10:43 am #51226tomajaГлавни мајсторOKs, onda javljaj 😉
linux4life
2. јануар 2007. у 11:01 am #51227MoneoУчесникA sta se ti uopste Solaris?
Ako nemas bas SPARC masine,instalirati ga na neku x86 masinu nema bas preterano smisla(pogotovu sto ima i *BSD),sem ako se zeli probati i nesto nauciti….2. јануар 2007. у 11:31 am #51228marelliУчесникDa,i mene zanima sta ce Ti Solaris,nisam nesto u toku,da nije izaslo nesto extra!
p0zdrav!!!!!!!!
2. јануар 2007. у 12:29 pm #51229tomajaГлавни мајсторPa nije baš tako, Solaris jeste Unix, ali nije isto što i BSD. Uostalom radi se o optimizovanoj verziji za x86 procesore i ima svoje softverske alate. Uz činjenicu da je sada izvorni kod Solarisa objavljen pod GNU/GPL licencom i da ima sve bolju podršku za PC hardver treba razmisliti. U ostalom, Google je jedan broj servera prebacio sa Linux-a na Solaris.
Mislim, nije svakako za desktop računare, ali za ozbiljne serverske mašine, to je već druga priča 😉linux4life
2. јануар 2007. у 1:16 pm #51230djuxУчесникUz činjenicu da je sada izvorni kod Solarisa objavljen pod GNU/GPL licencom i da ima sve bolju podršku za PC hardver treba razmisliti.
Ko zna, mozda jednog dana postane jak konkurent linux-u i na polju desktop-a za x86.
Ne znam za vas, ali ja bih tada rado presao na solaris 🙂2. јануар 2007. у 2:54 pm #51231LYbУчесникPostaje sve upotrebljiviji i za desktop, posebno ako se uzme u obzir ono sto se dogadja na blastwave.org. Izmedju ostalog, dosta toga se promenilo od prvog izdanja, poslednje je iz novembra 2006. Prvo sam proverio HCL, sav hardver mi je podrzan, onda sam proverio sledece:
cdrdao
cdrtools
mplayer
mrtg
libdvdnav
libdvdread
ogle
oglegui
mpg123
xmms
xineI to mi je bilo dosta 🙂
Na kraju krajeva, ocu najzad da vidim kako mu rade containers 🙂
2. јануар 2007. у 3:35 pm #51232MoneoУчесник@tomaja
Naravno da su BSD i Solaris razlicite stvari ali su ipak dosta slicni….
A da nije za desktop-to je vec cinjenica i to iz vise razloga:
Aplikacije su mu od pre nove ere(citaj Gnome 2.6 sto je po *nix merilima prava praistorija),malo ih i ima na pratecim cd-ovima(na njima su uglavnom Sun-ove alatke za neke druge(ne-desktop)stvari),sto jasno ukazuje na potenciranje base text okruzenja i njegovu primenu….
Podrska za hardver,iako solidna,je mizerna kada se uporedi sa Linux-om ili Open/FreeBSD-om,niti ima 3D drajvera za ATI kartice(jes’ i da na linux-u nisu neki,ali bolje ista nego nista)
ZFS kontejneri i Dtrace jesu super stvari,ali koristi od svega toga moze da se ima samo u velikim embeded i enterprise sistemima za koje je Solaris prevashodno namenjen i gde je na kraju krajeva suvereni vladar…
Kao sto rekoh,super je to,ali obicni korisnici od tih stvari nemaju ama bas nista-sto se tice kucnih korisnika i malih/srednjih preduzeca linux ja kao resenje,ukratko,zakon…
Ja sam hteo takodje da probam Solaris,lepo se informisao o svemu,bio na korak da ga uzmem,i na kraju dosao do zakljucka da bi bar za mene licno to bilo cisto tracenje vremena,jer sve sto meni treba u Solaris-u linux vec ima i to 5x bolje,mada priznajem pocela je i sujeta da mi radi,da cu moci sa ponosom da kazem da koristim pravi UNIX tj. Solaris-heh,to je jedino sto bi mi mozda godilo…. -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.