Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Hardver › Slow file transfers
- This topic has 22 odgovora, 7 glasova, and was last updated 21 years ranije by
LYb.
-
AutorČlanci
-
19. avgust 2005. u 11:18 am #32646
jboban
UčesnikZaboravio si ‘make dep’ posle oldconfig
Ovo po SuSE dokumentaciji ne piše, ali sam ipak probao. Dobio sam upozorenje da to nije neophodno u ovom trenutku i nije ništa ni uradio. Medjutim, primetio sam da ovo automatski radi kod make install, kad kopira kernel u /boot, kao i kopiranje System.map, podešavanje Grub i sl.
# make menuconfig (da se proveri da nije nesto zbrljano)
Ok. Ja koristim make xconfig, što je isto samo malo grafički 😉
P.S. Tako sam i izgubio USB podršku pa sad ne mogu da vratim 🙁
/proc/bus/usb mi je prazan, tj. ne sadrži devices. Našao sam da je to kad je u kernelu isključena uhci (“alt”), usb-ohci ili usb-uhci podrška, ali to kod mene nije slučaj, a ne znam koji je…19. avgust 2005. u 3:06 pm #32647Anonimni
GostZdravo svima!
Poprilicno sam nov u Linux svetu, ali mi je malo frka da naucim jer mi je bas potreban sad. Zato sam instalirao Slackware (isti problem je i sa Debianom tako da to nema mnogo veze) na Dell D610. U principu sam veci deo stvari namestio da radi (kako tako :)), ali imam isti problem sa DMA transferom sa HDD-a.
Trenutno ne mogu da promenim dma settings pomocu hdparm. Brzina transfera je oko 2.2MB/s i ode na 4.3MB/s kad promenim na 32-bitni mod, ali ne mogu da ukljucim DMA…
HDIO_SET_DMA failed: Operation not permitted
Kernel sam preveo i cini mi se da bolje radi nego originalni. U svakom slucaju brze boot-uje, znacajno. Nemam poruka o greskama itd.
Vidim da su ljudi to resavali kompajliranjem drajvera za mobo chipset u kernel… medjutim ni to ne pomaze… pogotovu sto drajver za (intel i915 chipset – nemojte pomesati sa graphics) nisam uspeo da nadjem…
lsmod prijavljuje Intel unknown device… Trenutno prijavljuje neki generic E-IDE pri bootovanju… mada sam, cini mi se stavio piix kad sam kompajlirao… to cu morati da pogledam…
Any ideas?
pozdrav svima,
rasha19. avgust 2005. u 3:14 pm #32648daniel1988
Učesnik@jboban: ukljuchen je udma na sva 4 (primary master i slave, isto i secondary mas. i sl.). IDE kabel je gusti (bar tako kaze drug koji je bio do mene)
@popeye: ako to znachi kompajlirao kernel, onda je odgovor da
@Diablo:
bash-3.00# lspci -v | grep IDE
00:07.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C/VT8235 PIPC Bus Master IDE (rev 06) (prog-if 8a [Master SecP PriP])
Subsystem: VIA Technologies, Inc. VT82C586/B/VT82C686/A/B/VT8233/A/C/VT8235 PIPC Bus Master IDEIzgleda da je problem u kernelu – nije ukljucheno – > VIA82CXXX chipset support (BLK_DEV_VIA82CXXX [=y])
Izgleda da moram ponovo da koljem kernel. Kad vec moram, plz da mi odgovorite na:
http://linuxo.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=4396
ne mogu da nadjem i iskljuchim low performance usb-driver (nisu znali ni na ircu da mi pomognu). Ostalo sam nashao.Valjda cu posle jedno petnaestak kompajliranja uspeti da nabodem dobitnu kombinaciju (ovo je 6. ili 7.) 🙄
Edit: nashao sam gde je low perf usb driver – ima ga u Device Drivers > Block Devices.
Idem da kompajliram.19. avgust 2005. u 3:58 pm #32649LYb
UčesnikJel ti ukljucen /proc filesystem u filesystems->pseudo filesystems?
U device drivers ukljuci usb support, pa tamo:
(evo, ovo je deo mog configa, tu ima par ukljucenih stvari, ono sto je ispod je nebitno, posto tamo nista nisam ukljucivao 🙂 )Support for Host-side USB │ │
│ │ [ ] USB verbose debug messages │ │
│ │ — Miscellaneous USB options │ │
│ │ [*] USB device filesystem │ │
│ │ [*] Enforce USB bandwidth allocation (EXPERIMENTAL) │ │
│ │ [ ] Dynamic USB minor allocation (EXPERIMENTAL) │ │
│ │ [ ] USB suspend/resume (EXPERIMENTAL) │ │
│ │ — USB Host Controller Drivers │ │
│ │ EHCI HCD (USB 2.0) support │ │
│ │ [ ] Full speed ISO transactions (EXPERIMENTAL) │ │
│ │ [ ] Root Hub Transaction Translators (EXPERIMENTAL) │ │
│ │ OHCI HCD support │ │
│ │ UHCI HCD (most Intel and VIA) support │ │
│ │ SL811HS HCD support │ │
│ │ — USB Device Class drivers │ │
│ │ USB Audio support │ │
│ │ USB Bluetooth TTY support │ │
│ │ USB MIDI support │ │
│ │ USB Modem (CDC ACM) support │ │
│ │ USB Printer support │ │
│ │ — NOTE: USB_STORAGE enables SCSI, and ‘SCSI disk support’ may also be needed; see USB_STORAGE Help for more information │ │
│ │ USB Mass Storage support │ │
│ │ [ ] USB Mass Storage verbose debug │ │
│ │ [ ] Datafab Compact Flash Reader support (EXPERIMENTAL) │ │
│ │ [ ] Freecom USB/ATAPI Bridge support │ │
│ │ [ ] ISD-200 USB/ATA Bridge support │ │
│ │ [ ] Microtech/ZiO! CompactFlash/SmartMedia support │ │
│ │ [ ] USBAT/USBAT02-based storage support (EXPERIMENTAL) │ │
│ │ [ ] SanDisk SDDR-09 (and other SmartMedia) support (EXPERIMENTAL) │ │
│ │ [ ] SanDisk SDDR-55 SmartMedia support (EXPERIMENTAL) │ │
│ │ [ ] Lexar Jumpshot Compact Flash Reader (EXPERIMENTAL) │ │
│ │ — USB Input Devices │ │
│ │ USB Human Interface Device (full HID) support │ │
│ │ [*] HID input layer support19. avgust 2005. u 5:22 pm #32650jboban
Učesnik@popeye: ako to znachi kompajlirao kernel, onda je odgovor [i]da[/i]
Džaba sve lokalizacije kad je kompajliranje kernela jasnije nego prevodjenje jezgra 😀
Jel ti ukljucen /proc filesystem u filesystems->pseudo filesystems?
U device drivers ukljuci usb support, pa tamo:
…Proveriću. To mi je na kućnoj mašini, mada ovo od uključenih opcija deluje logično. Ne mislim da bih nešto od ovoga isključio.
19. avgust 2005. u 5:43 pm #32651daniel1988
UčesnikTako mi je drago kad sa jednim udarce ubijem vishe muva – u ovom sluchaju 2, ostala jedna poluzhiva 🙂
Hvala Diablo, upravo je to bio problem. Rezultati su zadivljujuci:
bash-3.00# hdparm -tT /dev/hda/dev/hda:
Timing cached reads: 556 MB in 2.01 seconds = 276.93 MB/sec
Timing buffered disk reads: 70 MB in 3.09 seconds = 22.64 MB/sec
P.S. a gde si nashao shta sve treba da bude u kernelu? google?2. muva – usb flash drive radi ko zmaj – sad kopiram 80MB na drajv za neshto vishe od 1/2 minuta 😀
3. muva: Jos malcice samba zajebava (svi requestovi za kopiranje daju se iz linuxa, ako je to vazno)
kopiranje linux >> windoz ~ 4,5MB/s
kopiranje windows >>> linux ~ 1,9 – 2MB/s
(probano vishe puta)19. avgust 2005. u 5:52 pm #32652LYb
UčesnikEto, drago nam je da disk radi kako valja 🙂 Mada, mozda bi ti prijao brzi disk… vidi ovo:
# hdparm -tT /dev/hda
/dev/hda:
Timing cached reads: 1748 MB in 2.00 seconds = 873.26 MB/sec
Timing buffered disk reads: 168 MB in 3.01 seconds = 55.77 MB/secA nije SATA.
19. avgust 2005. u 6:42 pm #32653daniel1988
UčesnikKome ne bi prijala veca brzina ❓
Inache ja sam zadovoljan; hard ima 5400rpm i 2MB kesha. Te brzine koje si naveo postize moj sata sa drugog kompa, 7200rpm i 8 kesha19. avgust 2005. u 6:54 pm #32654dens
Učesnikkopiranje linux >> windoz ~ 4,5MB/s
kopiranje windows >>> linux ~ 1,9 – 2MB/sKoliko vidim, tebi samba bolje radi od windows networkinga…
Tj kad je samba provajder, imas veci transfer…Kad vuces sa linux-a, e tu vec ima veze kako to radis…
npr, mozes da probas tri nacina:
1. mount -t smbfs //ip_win_masine/share /mnt/net -o username=pera password= zika
2. smbclient //ip_win_masine/share -U pera (promptuje pass, kucas zika i udjes u shell gde su ti kmande slicne kao kod ftp klijenta, dir, get, mget i tako dalje…
3. iz KDE u krusaderu ili konquer-oru kucas
smb://ip_win_masine/share pa onda standardno…metoda 3 najvise ume da zeza iz nekog razloga… metoda 2 i jedan bi trebalo da ostvare najvece brzine transfera…
Uostalom secam se nekog velikog testa koji je uradio pre 2-3 dogine PC Magazin u svojoj network laboratoriji i u kome su pokazali da je samba implementacija LAN manager protokola (windows networking) izmedju 2-4 puta brza od Micro$oft/ove implementacije sopstvenog protokola… Ko se seca, mozda ima taj dokument ili link…
19. avgust 2005. u 7:07 pm #32655jboban
Učesnik/dev/hda:
Timing cached reads: 1748 MB in 2.00 seconds = 873.26 MB/sec
Timing buffered disk reads: 168 MB in 3.01 seconds = 55.77 MB/secKod mene, WD 120GB, 8 MB cache:
Timing cached reads: 3076 MB in 2.00 seconds = 1536.70 MB/sec
Timing buffered disk reads: 174 MB in 3.03 seconds = 57.49 MB/secP.S. Ovo mi je 300. poruka… Za početak nije loše, mada je to isto rekao i jedan što su ga nabijali na kolac… 😆
-
AutorČlanci
Forum ‘Hardver’ je zaključan za nove teme i odgovore.