Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Slackware › Slackware puca dok sam na net-u
- This topic has 6 одговора, 4 гласа, and was last updated 18 years, 10 months раније by Gravis.
-
АуторЧланци
-
25. октобар 2005. у 8:04 pm #6381Mr_PingvinУчесник
Evo uspeo sam da namestim gateway, tako da komšijski windows može surfovati preko mog linuxa. A L I !!! Sve bi to bilo lepo, ali čim se windows konektuje na moj gateway, meni prsne kde, i pojavi mi se kdm login manager..
KAda se ponovo logujem, sve se ponovo startuje, ali nema onih trepćućih monitora, ali net i dalje šljaka…Problem je u tome, što nekad super radi i po 5-10 min, što je najčešći slučaj, ali onda prsne ko zvečka!!!
stvarno nemam ideju šta bi moglo biti… ovo prsanje kde-a mi se ponekad desi i kad sam offline, mada ne tako često (u prihvatljivim granicama), aj posle neko da mi kaže da je slack stabilan.
25. октобар 2005. у 8:22 pm #36402Mr_PingvinУчесникovo je isečak iz rc.modules koji je originalan… ovo ispod sam iskopirao u rc.local, naravno skinuo sam komentare, i prepravio External na ppp0.
samo sa ostavio sa se učitaju ovi moduli dole, i gateway je proradio, ali od tada net je jako nestabilan…
# # EXTERNAL -> external network interface
# # INTERNAL -> internal network interface
# EXTERNAL=eth0
# INTERNAL=eth1
# echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
# echo “Setting up NAT (Network Address Translation)…”
# # by default, nothing is forwarded.
# iptables -P FORWARD DROP
# # Allow all connections OUT and only related ones IN
# iptables -A FORWARD -i $EXTERNAL -o $INTERNAL -m state –state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
# iptables -A FORWARD -i $INTERNAL -o $EXTERNAL -j ACCEPT
# # enable MASQUERADING
# iptables -t nat -A POSTROUTING -o $EXTERNAL -j MASQUERADE
#
# Then you’d have to set the other boxes on your local network to use the
# Linux machine as their TCP/IP gateway. You’ll probably also need to plug
# in the IP address for your Internet service provider in each machine’s DNS
# setup.
#
# Now, on to the IP masquerading modules. The example above is good enough
# for most things that use TCP in a relatively simple fashion. It’ll work
# for telnet and http, for instance. But, the system breaks down when you
# get protocols that use ports in more complicated ways. Luckily the Linux
# kernel gurus have thought of this and have prepared some modules that
# support masquerading of trickier protocols. The ipchains command is mighty
# flexible as well, and a lot of things can be made to work just by setting
# that up correctly.
#
# Special modules for iptables. See also “man iptables” for information about
# that powerfull firewall tool.
#
/sbin/modprobe ipt_conntrack
/sbin/modprobe ip_conntrack
/sbin/modprobe ip_conntrack_ftp
/sbin/modprobe ip_conntrack_irc
/sbin/modprobe ip_nat_ftp
/sbin/modprobe ip_nat_irc
/sbin/modprobe ip_nat_snmp_basic26. октобар 2005. у 12:07 am #36403LYbУчесникstvarno nemam ideju šta bi moglo biti… ovo prsanje kde-a mi se ponekad desi i kad sam offline, mada ne tako često (u prihvatljivim granicama), aj posle neko da mi kaže da je slack stabilan.
To nema veze sa Slackom kao takvim, vec sa KDE-om. Mozes da probas da obrises ~/.kde, pa sve ponovo podesis, to uglavnom resava 90% problema sa KDE-om, pogotovu ako si radio nekada update, a ostavio konfiguracion fajlove stare verzije.
26. октобар 2005. у 10:28 am #36404LimitManУчесникtachno tako …
Ti koristish connection sharing iz KDE-a shto apsolutno nemash potrebe, jer je slackov kernel kompajliran da podrzhava sve vrste ip forwardinga … To sve uradi iz konzole bash kao shto si i pocheo ali ovaj deo mora da ti glasi:
[code]
EXTERNAL=eth0 <— Ovo zameni interface-om preko koga se povezujesh na net (npr ppp0)
INTERNAL=eth1 /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
echo “Setting up NAT (Network Address Translation)…”
# # by default, nothing is forwarded.
iptables -P FORWARD DROP
# # Allow all connections OUT and only related ones IN
iptables -A FORWARD -i $EXTERNAL -o $INTERNAL -m state –state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
iptables -A FORWARD -i $INTERNAL -o $EXTERNAL -j ACCEPT
# # enable MASQUERADING
iptables -t nat -A POSTROUTING -o $EXTERNAL -j MASQUERADE [/code]Znachi morash da sklonish komentare i zamnish interfaces jer si praktichno uchitao dosta modula koji sluzhe za IP forward ali ni jedan nije podeshen 😀
26. октобар 2005. у 11:12 am #36405Mr_PingvinУчесникZamenio sam one interfejse.. inače nebi ni radilo preko mog modema… probaću da zamenim ovu skriptu za forwarding, nekom što sam skinuo sa neta, ako to može nešto da pomogne, pošto ova očigledno neće…
možda ovo ima veze sa tim
menjao sam rc.ip_forward
if [ -r /proc/sys/net/ipv4/conf/all/rp_filter ]; then
echo “Disabling rp_filter.”
echo 0 > /proc/sys/net/ipv4/conf/all/rp_filter
fiznači siključio sam ovaj filter, i konekcija na XP-u je proradila… mada nisam siguran, čemu to tačno služi, i dali može dovesti u pitanje stabilnost sistema…
26. октобар 2005. у 11:31 am #36406LimitManУчесникukoliko je samo komshija vezan na tebe, i to nije wireless onda nisi …
A ako je wireless i ti si jedan ogromni provider e onda … 😀2. новембар 2005. у 10:09 am #36407GravisУчесникNe znam da li radis nesto na toj masini ali, ako ti je vazno da imas gui i pri tome ti puca kde, probaj sa gnome-om ili ako neces gnome ili jednostavno ostavis da kazem fabricki kde (kako dolazi sa slackom) bez update-a.
Upravo ova masina na kojoj je winXP ide preko jednog slack gateway-a ( komsija mi ide preko moje masine na net, delimo moju wireless konekciju) i na slacku je gnome jer je i meni povremeno pucao kde.
Jedno vreme sam imao kde 3.4 i koliko mi se cini nije ni jednom zvekno ali nesto se desilo sa hardom i morao sam ponovo da instaliram slack i sad me naravno mrzi da ponovo stavljam kde 3.4
Nisu neki saveti ali se nadam da ce ti koliko toliko pomoci. Inace konfig za gateway sam radio uz pomoc knjige “Administriranje Linux sistema by Vicki Stanfield and Roderick W. Smith” toplo ti preporucujem knjigu, dobro ce ti doci u kriznim situacijama
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.