Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Slackware › slackware 12 dvd problem
- This topic has 8 одговора, 4 гласа, and was last updated 17 years, 4 months раније by rodjak.
-
АуторЧланци
-
26. август 2007. у 8:37 pm #9117rodjakУчесник
Moze li mi neko reci kako da mountujem svoj dvd rezac, posto kada ubacim dvd ne prepoznaje ga automatski kao na slackware 10 koji sam pre koristio.
26. август 2007. у 8:49 pm #60867debelizmajУчесникMoras editovati svoj fstab koji se nalazi u /etc direktorijumu
Ako ne umes sam posalji ovamo kako on izgleda kao i mesto gde ti se nalazi rezac (na kojoj grani i da li je master ili slave)
kada sredimo fstab, najlakse ce ti biti da napravis na desktopu shortcut za dvdrezac tako sto ces kliknuti desnim klikom na desktop pa izaberes link ka uredjaju i onda sa spiska izaberes rezac. Ali tu nije zavrsen posao, moras i malo srediti opcije pa u tom shortkatu i izabrati pravi device, da sistem zna koji da mountuje
kada to zavrsis dvd ces otvarati klikom na ikonicu a eject ili umount raditi desnim klikom pa eject ili umountpostoji jos jedna, osnovna tehnika, a to je naredba mount /ime/uredjaja i umount /ime/uredjaja u konzoli
mislim da ce ti opciju rezanja srediti sam k3b kada pokrenes k3bsetup, a ako ne javi se ili malo pretrazi forum posto sam se i ja pre jedno 2-3 godine patio sa dvdrezacem i mountovanjem istog
imas i slack book preveden na srpski
26. август 2007. у 8:58 pm #60868rodjakУчесник[code]/dev/hda7 swap swap defaults 0 0
/dev/hda6 / ext3 defaults 1 1
/dev/hda8 /home ext3 defaults 1 2
/dev/hda1 /win_c ntfs ro 1 0
/dev/hda5 /win_e ntfs ro 1 0
/dev/hdb1 /win_d ntfs ro 1 0
#/dev/cdrom /mnt/cdrom auto noauto,owner,ro 0 0
/dev/fd0 /mnt/floppy auto noauto,owner 0 0
devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0
proc /proc proc defaults 0 0[/code]ovo je izgled mog fstab-a
26. август 2007. у 9:00 pm #60869sysctlУчесникObrisi # (komentar) ispred
[code]
#/dev/cdrom /mnt/cdrom auto noauto,owner,ro 0 0
[/code]pa [tt]mount /mnt/cdrom[/tt] 😀
Ako zelis da ga sistem sam “montira” pri ubacivanju diska, instaliraj HAL (daemon i pomocne programe)
26. август 2007. у 9:07 pm #60870rodjakУчесникproblem je resen izvinite na smetnji!
26. август 2007. у 9:07 pm #60871debelizmajУчесникda, ako sto kaze sysctl, obrisi # ispred /dev/cdrom.
naravno, to samo kao root mozes uraditi.osim one dve opcije koje sam ti ja predlozio imas i HAL, kao sto rece sysctl
ako resis da pravis ikonicu na koju ces klikcati evo tacnog opisa
1. desni klik na desktop
2. create new
3. link to device
4. cdwriter (ovim samo odredjujes ime i ikonicu)
5. kliknes na Device i iz padajuceg menija iza linije za unos izaberes /dev/cdrom ili /mnt/cdrom, koji ti vec izadjeako krenes konzolom onda
mount /mnt/cdrom i umount /cdromprimeti samo da se ne pise unmount nego umout
…ispravio gresku…
26. август 2007. у 9:08 pm #60872debelizmajУчесникnemoj se izvinjavati, zato smo ovde… O0
26. август 2007. у 9:10 pm #60873GoranSTXУчесник…….
primeti samo da se ne pise unmount nego [b]umoumt[/b]Mislis umount?
26. август 2007. у 9:35 pm #60874rodjakУчесникhal je bio instaliran problem je pravila tarabica! hvala!
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.